shop.musicserver.cz
Hlavní hvězdy, černé koně i domácí talenty Metronome Prague 2023

Hlavní hvězdy, černé koně i domácí talenty Metronome Prague 2023

Vydáno: 15.06.2023 09:30 v sekci Nejvíc nej - Ondřej Hricko | foto: Metronome Prague

Již pošesté se bude v centru Prahy konat největší metropolitní festival Metronome Prague a opět proběhne v areálu holešovického Výstaviště. Během tří dnů se na pódiích vystřídá celá řada hvězd, ale také neokoukaných talentovaných jmen z domácí i zahraniční scény. Koho z nich byste neměli minout?

Hlavní hvězdy

Jamiroquai

Odkud jsou: Velká Británie
Kdy hrají: čtvrtek
Kde hrají: Metronome stage

Nejzábavnější headliner letošního ročníku svůj set odehraje hned v úvodní den. Britští Jamiroquai u nás vystupují pravidelně a svůj devadesátkový taneční feeling přenášejí na naše fanoušky opravdu rádi. Naposledy tu byli v roce 2019, tehdy ještě pár měsíců před vypuknutím pandemie, kdy roztančili pražskou O2 arenu. Ještě dva roky předtím si u nás vyzkoušeli festivalové pódium na Colours Of Ostrava. Tentokrát přijedou oslavit své třicetileté působení na scéně, ale jaký setlist přivezou, zatím není jasné. Své krátké turné, čítající pouze šest zastávek, budou Londýňané totiž zahajovat právě na Metronome Prague festivalu.


Zaz

Odkud je: Francie
Kdy hraje: pátek
Kde hraje: Metronome stage

Jamiroquai k nám možná jezdí rádi, ale není to nic proti francouzské zpěvačce Zaz, která si z Česka udělala takovou svou koncertní rezidenci. Aktuálně má za sebou atraktivní šňůru v Jižní Americe, kterou zvládla během letošního dubna, kde latinskoamerickému publiku představila nejen své hity, ale hlavně svou poslední desku "Isa". Na ní se ukázala v trochu odlišném světle, než jak jsou její fanoušci zvyklí. Místo roztančených tónů nabídla svou melancholičtější a intimnější tvář, a přestože nejde o takový komerční hit, jako u ní bylo pravidlem, nahrávka to je povedená. Uvidíme, s jakým programem dorazí a jak moc bude odlišný od poslední loňské zastávky v O2 universu.


M83

Odkud jsou: Francie
Kdy hrají: sobota
Kde hrají: Metronome stage

Letošní Metronome ovládli Francouzi! Po Zaz si totiž poslední den pro sebe uzmou elektroničtí M83. Pod tímto názvem se aktuálně skrývá pouze lídr Anthony Gonzalez, který formaci vede od jejího založení v roce 1999 a společně s koncertní sestavou představí své letošní deváté studiové album "Fantasy". Turné k novince odstartuje na začátku léta v Evropě a posléze se hudebníci přesunou za oceán do Severní Ameriky. Dle frontmana se kapele na nové nahrávce podařilo místo snahy o dobývání hitparád propojit syntezátory s kytarami a odhalit své původní hudební srdce. Jak se to Gonzalezovi a jeho spoluhráčům povedlo, se dozvíme už za několik dnů.


Černí koně

Biig Piig

Odkud je: Irsko/Velká Británie
Kdy hraje: čtvrtek
Kde hraje: Ploom Moon Club

Žhavý objev Biig Piig, která zahraje na stagi Ploom Moon Club, by neměli minout ti, kdo fandí progresivnímu, mainstreamem neposkvrněnému popu s přesahem do hip hopu nebo r'n'b. Jessica Smyth, jak se civilně zpěvačka jmenuje, si jde svou cestou. Na svém debutovém mixtapu "Bubblegum", který vyšel zkraje letošního roku, se prezentuje moderním zvukem a nápaditými vokálními linkami. Ačkoliv pochází z Irska, tak své dětství, ještě než se odstěhovala do Londýna, strávila ve Španělsku. I proto jsou některé její singly zpívané nezvykle právě ve španělském jazyce. S Biig Piig bude na Metronomu nepochybně zábava.


Riff Cohen

Odkud je: Izrael
Kdy hraje: pátek
Kde hraje: Ploom Moon Club

Ještě bohatší jazykovou výbavou než předchozí Biig Piig se může pochlubit Riff Cohen z Tel Avivu. Její texty jsou v hebrejštině, francouzštině i arabštině a neméně barvitý má i hudební obsah. Ten je směsí tradičních folkových žánrů, jakými jsou alžírský rai, marocká gnawa nebo orientální mizrahi, společně s rockem i popem. Cohen, která na scéně působí od roku 2008, vydala dvě desky, "À Paris" a "A La Menthe". S francouzskými texty jí prý pomáhá její matka Patricia. Ona sama se kromě hudby věnuje i herectví. Objevila se v několika seriálech i filmech a na její pódiové prezentaci jsou její herecké schopnosti znát.


Holly Humberstone

Odkud je: Velká Británie
Kdy hraje: sobota
Kde hraje: Ploom Moon Club

Sobotní program nabízí celou řadu atraktivních neokoukaných jmen. My jsme pro vás ale vypíchli skvělou mladou umělkyni Holly Humberstone, která se našemu publiku ukázala už v loňském roce na festivalu Rock for People. Právě zde naznačila, o jak velký talent se jedná a potvrdila dobrou ruku porotců ceny BBC Sound of 2020, v jejíž nominaci se objevila. Zahrála si také na festivalu v Glastonbury, předskakovala Georgovi Ezrovi a vyprodala londýnské O2 Forum Kentish Town. Teprve třiadvacetiletá zpěvačka, stojící na popových i rockových základech, má nakročeno být hvězdou a vy můžete být u toho.


Domácí scéna

něco něco

Kdy hrají: čtvrtek
Kde hrají: Tree stage

V programu Metronome Prague se neobjevují jen zahraniční interpreti nebo protřelá tuzemská jména, ale i několik domácích klubových klenotů. Duo něco něco, tvořené zpěvačkou Alžbětou Trusinovou a zpěvákem a kytaristou Tomášem Tkáčem, má venku dvě desky. Debut "Začíná" sice trochu ukrylo období pandemie, ale s dalším počinem "Útržky" si rovnou vysloužili nominaci na cenu Vinyla za rok 2021. Jejich promyšlený indie-pop na vás dýchne svým odkazem na Joy Division a melancholickými texty své posluchače ponoří do příjemného snění.


Lazer Viking

Kdy hraje: pátek
Kde hraje: Park stage

Multižánrový Lazer Viking své posluchače neustále mate. Charismatický a osobitý multiinstrumentalista, který si letos vysloužil Cenu Anděl v kategorii videoklip roku za svůj počin k písni "Yr Body", se sice v počátcích kariéry uchýlil do rockových vod, ale aktuálně přesedlal na téměř ryze synth-popovou hudbu. Každý jeho počin je jiný a jedinečný a prakticky není žánr, který by si nevyzkoušel. I proto jsou jeho živá vystoupení zážitkem, který je potřeba vidět a slyšet. A je jedno, jaký žánr vlastně posloucháte.


The Silver Spoons

Kdy hrají: sobota
Kde hrají: Ploom Moon Club

Už je tomu téměř rok a půl, kdy vyšel skvělý debut rockové party The Silver Spoons "Come and Get It", produkovaný renomovaným Dannym Saberem a obsahující hitovku "He's Got My Money Now". Oproti podobně znějícím The Atavists, kteří rovněž hrají během sobotního programu, ovšem ještě stále nevypluli ke hladině větší popularity. Přesvědčit o svých kvalitách mohou právě i na stagi Ploom Moon Club, kde odehrají svůj odpolední hodinový slot. Pro fanoušky syrovějších kytar je to naprostá povinnost.


Kdo chce zažít naživo hvězdy jako Jamiroquai, Zaz, M83, Editors, Tove Lo, Aurora nebo Moderat, může navštívit letošní ročník Metronome Prague, který se koná od 22. do 24. června 2023. Vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu. Aktuálně je cena na všechny dny 3 590 Kč, na místě pak stoupne na 3 990 Kč.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Tate McRae, charlieonafriday, Forum Karlín, Praha, 8.5.2024
Naživo: Tate McRae dovezla do Prahy bohužel jen pozlátko Dvacetiletá kanadská hvězda se v jedné ze svých písní ptá, co má druhá strana za problém. A podobně by se teď mohli ptát její příznivci, jaký že nadpis si to právě s povytaženým obočím přečetli. Nuže, milí fanoušci... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 13:30 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 18. týden 2023
Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta Dvanáctkrát vítězná Dua Lipa s "Houdini" zase jednou v českém éteru našla přemožitele. Nepřeskočila ji však žádná aktuálnější novinka, ale přes rok starý singl "Waterfall", s nímž Michael Schulte a R3hab kralovali... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Metronome Prague přiveze do Prahy jednu z nejžhavějších hvězd popové hudby - britskou zpěvačku Raye (11.04.2024 10:41)
- Video: Aurora v "Some Type Of Skin" tančí mezi manekýnami (01.04.2024 17:06)
- Aurora přiveze své nejosobnější album, které se ale týká nás všech (28.03.2024 18:39)
- Metronome Prague přiveze držitelky Brit Awards 2024 The Last Dinner Party (05.03.2024 10:11)
- Naživo: Holly Humberstone v sólové premiéře uspěla na jedničku (23.02.2024 11:18)
- Fotogalerie: Holly Humberstone v obrazech (22.02.2024 07:23)
- Audio: Holly Humberstone působivou skladbou "Dive" ohlašuje nové EP "Work in Progress" (17.02.2024 12:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Michael Kiwanuka se vrací do Prahy. Na Metronome Prague přiveze čarovnou směs soulu, psychedelie, funku a gospelu (25.01.2024 10:58)
- Video: Aurora v bolestném videoklipu "The Conflict Of The Mind" zasedla k rodinné večeři (24.01.2024 08:04)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park AC/DC Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu