Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem

09.05.2024 18:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Dušan Tománek

Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod Berlínem". Kniha nyní vychází v nově upravené verzi a společně s ním také EP se zmíněnými písněmi. Na nový videoklip ke skladbě "Gagarin Pop" se v premiéře můžete podívat níže.

"Tahle kniha změnila můj život. Donutila mě dál psát a toulat se historií a současností. Nikdy by mě nenapadlo, že si ji čtenářky a čtenáři budou brát na cestu do německé metropole, ani že vznikne i skutečná skupina U-Bahn. 'Nebe pod Berlínem' jsem psal oslněn berlínským podzemím a jeho příběhy. Nikde jinde není toto proměnlivé a prchavé město tak zajímavé jako tady. V tom hluku a pohybu vlaků a lidí je zároveň i něco stálého. Jen tady v podzemí je možné zkusit Berlín uchopit a pochopit. Alespoň mi to tak tenkrát přišlo. Po letech jsem knihu znovu přečetl, lehce upravil a poladil. Tu a tam něco vyhodil, tu a tam něco přidal. Mám pocit, že v tomhle panuje jisté bezčasí, kde se nestárne," vysvětluje oceňovaný spisovatel.

"Velkou roli v knize hraje také hudba. A tak jsme s Petrem záhy po vydání románu založili skupinu U-Bahn, o které v knize píšu. Objeli jsme celou republiku a půlku Německa. Často jsme předskakovali skupině Priessnitz, kde Petr, skvělý kytarista, hrál. A kde zpíval Jaromír Švejdík, se kterým jsme vytvořili společný komiks 'Alois Nebel'. Všechno se tak propojilo. S Jaromírem dnes vystupujeme také v literárně-hudebním projektu Kafka Band. Ale mé hudební začátky, to je právě U-Bahn a skladby jako 'Gagarin Pop' nebo 'Ich bin Berlin', vycházející přímo ze stránek 'Nebe pod Berlínem'," doplňuje Rudiš.

O doprovodný klip se při příležitostí vydání - jak nové verze knihy, tak audioknihy načtené samotným autorem a hudebního EP - postaral Jaromír Vondrák alias VJ Clad.

"Video vychází z fotografií, které jsem v Berlíně pořídil během izolace. Město, kde dnes převážně žiju, bylo úplně prázdné a já se toulal sám ulicemi. Samota je i tématem písničky, jejíž text jsem si napsal před více jak dvaceti lety na krabičku cigaret v berlínském metru. Někde vysoko nad námi plují divné planety, na jedné žije Gagarin a na druhé Iggy Pop. Jsou ztracení ve vesmíru a nemohou se vrátit zpátky na zem," popisuje obsah vizuálu spisovatel.

Jakkoliv se video skládá pouze z měnících se statických snímků, které často nejsou ani kompletní, ale v různých kolážích či útržcích se průběžně proměňují, s písní, která se pohybuje na hraně punkové špinavosti a básnivé melancholie, ladí velmi dobře. S pocity samoty, jež vystihuje, se totiž lze ztotožnit v jakékoliv době. Za ty více než dvě dekády od vydání "Nebe pod Berlínem" se toho totiž změnilo pramálo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY