shop.musicserver.cz
Pohled do českých hitparád - 13. týden 2024

Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry

Vydáno: 04.04.2024 08:00 v sekci České hitparády - Josef Martínek | foto: se svolením Artemase

Blíží se konec nadvlády rapu na digitálních platformách? Albový žebříček to zatím nenaznačuje, rappeři opět ovládají celou top desítku, avšak v tom singlovém se začínají prosazovat nová popová jména. Sedmkrát za sebou vyhrál Benson Boone a nyní přebírá žezlo Artemas. Z rádií stále nejčastěji zní Dua Lipa.

Dua Lipa - Houdini
© Warner Music
RÁDIA - "'Houdini' už nee! Zkuste zařídit, aby v rádiích začali pouštět 'Training Season', to je lepší atomovka," glosoval minulý týden situaci v českém éteru náš pravidelný čtenář Ivan Ducar. Zařídit to neumíme, Dua Lipa proto už podesáté vítězí se svým loňským singlem, zatímco ten novější, v únoru vydaný, se ještě nepodíval ani do top stovky. Všimnou si ho naši pohotoví dramaturgové ještě před letními prázdninami, nebo ho budeme na nejvyšších příčkách vítat až na podzim?

Stříbrní Ofenbach a Norma Jean Martine si s "Overdrive" polepšili o jednu pozici na stříbro, na bronzový stupínek se vrátila nezničitelná hitovka "Flowers" od Miley Cyrus - jde o její už šedesátý první týden v pořadí.

Zpěvák Teddy Swims, jehož song "Lose Control" minule nečekaně povyskočil na dvojku, se tentokrát na stupně vítězů nevešel, obsadil pětku. Nejspíš o něm ale ještě uslyšíme v příštích týdnech.

Postavení nejhranější domácí skladby si drží "Summer Love" od Mirai. Píseň s letním názvem vydala skupina minulý rok v listopadu, dost možná ale do prázdninové sezony v éteru přežije. Celkově jí patří devítka.

Skladba roku dle hlasování České hudební akademie v Cenách Anděl - "Údolí včel" od Anny K. - získala hned dvacet míst k dobru. Aktuálně ji najdeme na sedmnáctce.

Nejvýše umístěnou novinku obstarala Beyoncé, která s "Texas Hold 'Em" propaguje svou countryovou řadovku "Act II: Cowboy Carter". V našich rádiích začíná písnička na čtyřiatřicítce, výsledek desky v albovém žebříčku se dozvíme příští týden.

Další čerstvé kusy zajistili Tate McRae (40. "Run For The Hills"), The Kid Laroi, Jung Kook a Central Cee (52. "Too Much") nebo britsko-kyperský hudebník Artemas.

Jeho skladbu "I Like The Way You Kiss Me" najdeme v éteru na padesátém čtvrtém místě, především ale vítězí v žebříčku digitálních singlů. Zdá se, že popu, který v posledních letech stál ve stínu rapu, se začíná blýskat na lepší časy, protože v předchozích kolech tento přehled sedmkrát opanoval Benson Boone zásluhou "Beautiful Things".

Českou novinkovou stopu najdeme na šedesátce, z níž Xindl X a Katarína Knechtová hlásí: "Si zabil, kámo". Sedmdesátá pátá příčka se stává startovní čarou pro skupinu Slza a její baladu "Každej sám", divoši John Wolfhooker obnažují na devadesátce svoje "Paper Hearts (Stripped)".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Dua Lipa - Houdini
  2. Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
  3. Miley Cyrus - Flowers
  4. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  5. Teddy Swims - Lose Control
  6. Kenya Grace - Strangers
  7. Fast Boy feat. Topic - Forget You
  8. Tom Walker - Freaking Out
  9. Mirai - Summer Love
  10. Tribbs feat. Roxie Wegiel - Just Us


Future, Metro Boomin - We Don’t Trust You
© Future
ALBA - Grey256 dokázal minule sesadit Viktora Sheena a zvítězit v albovém žebříčku, tentokrát se ale jeho nahrávka "Tentokrát" musí spokojit se třetím místem. Sheenova "Planeta opic" přesto znovu našla přemožitele. Čeští posluchači se totiž po mohutné vlně domácího rapu začali více zajímat i o zahraniční žánrovou produkci.

Svědčí o tom triumf desky "We Don't Trust You", kterou společně natočili Future a Metro Boomin. Hostují na ní hvězdy jako Kendrick Lamar, Travis Scott nebo The Weeknd.

Čtyřka patří loňskému bestselleru Sheena a Calina "ROADTRIP", za který získali před pár dny Cenu Anděl v nové kategorii Společný projekt. Skutečnost, že do pořadí už skutečně víc než dřív promlouvá nejen tuzemský, ale i mezinárodní rap, stvrzuje také šestka (Kanye West a Ty Dolla $ign s "Vultures 1") a osmička, na které boduje Travis Scott s titulem "Utopia".

Žádná deska mimo žánr se neprobojovala do top desítky. A třeba očekávané počiny Mikolase ("ONE") nebo Jany Kirschner ("Obyčajnosti") se do stomístného žebříčku vůbec nevešly. Znovu se nabízí položit otázku: Je současný model sestavování albového žebříčku, především poměr streamů vůči prodeji fyzických nosičů, nastavený adekvátně?

Top 10 - alba:
  1. N Future & Metro Boomin - We Don't Trust You
  2. Viktor Sheen - Planeta opic
  3. Grey256 - Tentokrát
  4. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  5. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  6. Kanye West & Ty Dolla $ign - Vultures 1
  7. Stein27 - President Of Sexico
  8. Travis Scott - Utopia
  9. Robin Zoot - Ponya
  10. Viktor Sheen - Černobílej svět

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 13. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Tate McRae, charlieonafriday, Forum Karlín, Praha, 8.5.2024
Naživo: Tate McRae dovezla do Prahy bohužel jen pozlátko Dvacetiletá kanadská hvězda se v jedné ze svých písní ptá, co má druhá strana za problém. A podobně by se teď mohli ptát její příznivci, jaký že nadpis si to právě s povytaženým obočím přečetli. Nuže, milí fanoušci... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 13:30 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 18. týden 2023
Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta Dvanáctkrát vítězná Dua Lipa s "Houdini" zase jednou v českém éteru našla přemožitele. Nepřeskočila ji však žádná aktuálnější novinka, ale přes rok starý singl "Waterfall", s nímž Michael Schulte a R3hab kralovali... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta (09.05.2024 08:00)
- Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow (08.05.2024 13:00)
- Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku (02.05.2024 08:00)
- Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" (25.04.2024 07:30)
- Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák (21.04.2024 08:00)
- Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem (20.04.2024 14:00)
- Video: Dua Lipa se snaží čarovat, její Iluze ale příliš nefunguje (19.04.2024 13:53)
- Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády (18.04.2024 10:00)
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park AC/DC Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu