shop.musicserver.cz
Pohled do českých hitparád - 51. + 52. týden 2023

Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy"

Vydáno: 04.01.2024 10:15 v sekci České hitparády - Josef Martínek | foto: B.M.S.

Ač se to dlouho zdálo téměř nemožné, přece jen se na sklonku kalendářního roku 2023 našel titul, který v domácí albové hitparádě sesadil z trůnu "Planetu opic" Viktora Sheena. V přehledu, který shrnuje 51. i 52. týden, se do čela vyšvihla sváteční kolekce Dětského sboru Camareta "Vánoční koledy, Vol. 1".

Pink - Trustfall
© Sony Music
RÁDIA - Přestože aktuální vydání českých hitparád vzhledem k nedávným svátkům mapuje hned dva týdny, na medailových příčkách obou singlových částí se oproti poslednímu kolu před Vánocemi nic nezměnilo. Digitálu dál kralují tematické songy "All I Want For Christmas Is You" (Mariah Carey), "Last Christmas" (Wham!) a "Vánoce na míru" (Ewa Farna). V rádiích zůstaly na bedně hity "Runaway" (Pink), "Houdini" (Dua Lipa) a "Forget You" (Fast Boy feat. Topic).

Překvapení v éteru se konají až těsně pod stupni vítězů. Po minulé čtrnáctce se zpět do elitní desítky prokousali italští Måneskin, kteří s "Honey (Are U Coming?)" zaznamenávají díky čtyřce nové maximum. Ještě větším šokem je vzestup polské zpěvačky Blanky, která své "Rodeo" předvádí z pětky - přitom ještě minule jí patřila až sedmdesátá čtvrtá příčka.

Výrazně si polepšila také Miley Cyrus, v případě její trvalky "Flowers" ale o překvapení mluvit nelze, protože tento superhit se v první desítce držel bez přestávky od šestého až do čtyřicátého devátého kola minulého roku. Pouze minule nečekaně klesl až na devětadvacítku. Nyní je ale zpět na špičce, konkrétně na čísle šest.

Přehlédnout bychom neměli ani postup o rovných padesát pozic, který se povedl německým indie rockerům Giant Rooks - "Somebody Like You" nyní najdeme na šťastné sedmičce. Nejhranější domácí písničkou se může pyšnit Marek Ztracený, jehož singlu "Stále věřím" patří celkově osmý post.

Nejúspěšnější novinku vyslala do vysílání skupina Poetika - "Mám pocit, že tě ztrácím" startuje rovnou na pětadvacítce. O dvě místa níže zahajuje svou žebříčkovou pouť britský hudebník Tom Grennan s "Before You" a do první třicítky se vměstnal ještě americký rapper Jack Harlow zásluhou "Lovin On Me".

Ve výčtu čerstvých položek rádiových playlistů nechybějí ani Sam Feldt a Sofiloud (33. "Memories"), Tom Walker (38. "Freaking Out"), Tribbs a Roxie Wegiel (50. "Just Us"), Mark Voss a Karol Duchoň (61. "V dolinách") a Rodan (65. "Insomnia Junkie").

Top 10 ČR - rádia:
  1. Pink - Runaway
  2. Dua Lipa - Houdini
  3. Fast Boy feat. Topic - Forget You
  4. Måneskin - Honey (Are U Coming?)
  5. Blanka - Rodeo
  6. Miley Cyrus - Flowers
  7. Giant Rooks - Somebody Like You
  8. Marek Ztracený - Stále věřím
  9. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  10. Kamrad - You Feel Like Summer


Dětský sbor Camareta - Vánoční koledy, Vol. 1
© B.M.S.
ALBA - Komplet "Vánoční koledy, Vol. 1" nazpívaný Dětským sborem Camareta se v albovém žebříčku zjevil zčistajasna. Ještě minule ve stomístném pořadí vůbec nefiguroval, v závěru roku však dosáhl na nejvyšší stupínek. Přitom třeba každoroční stálice adventního času - "Christmas" od Michaela Bublého" - se na předních příčkách objevovala už od začátku prosince a nyní jí náleží čtyřka.

Na tom, že lidé o svátcích poslouchají tradiční koledy jako "Veselte se, radujte se", "Pásli ovce Valaši" nebo "Půjdem spolu do Betléma", není nic nečekaného, přesto s sebou tento výsledek přináší i několik otázek. Proč se album, které na CD vyšlo už v roce 2000 a na streamovacích platformách je dostupné od roku 2013, v přehledu vůbec poprvé objevilo až nyní, po tolika letech, a to rovnou na nejvyšším stupni? A proč se další tematické nahrávky stejného souboru "Vánoční koledy, Vol. 2" a "Zlaté Vánoční koledy" vůbec nedostaly do top stovky?

Viktor Sheen s "Planetou opic" po devíti vavřínech za sebou sestoupil na stříbrný post. V příštím kole má však velkou šanci se do čela vrátit, protože čas vánočních koled už pominul.

Symbolicky na Štědrý den vydal svou novinku Ca$hanova Bulhar. S titulem "Sex symbol" zatím rapper nenavázal na prvenství předešlých počinů "Rap Disco Revoluce", "Romeo" nebo "Dripolar". Odstartoval na bronzové pozici.

Třetí a poslední novinkový příspěvek kola najdeme na padesátém řádku. Obstaral ho další zástupce tuzemské rapové scény Dorian a jmenuje se "BMW BACKSEAT BARS: Vždycky je to jako nikdy".

Top 10 - alba:
  1. N Dětský sbor Camareta - Vánoční koledy, Vol. 1
  2. Viktor Sheen - Planeta opic
  3. N Ca$hanova Bulhar . Flex Symbol
  4. Michael Bublé - Christmas
  5. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  6. The Rolling Stones - Hackney Diamonds
  7. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  8. Ben Cristovao - ZVÍŘE
  9. Stein27 - President Of Sexico
  10. Calin - POPSTAR

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 51. a 52. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Tate McRae, charlieonafriday, Forum Karlín, Praha, 8.5.2024
Naživo: Tate McRae dovezla do Prahy bohužel jen pozlátko Dvacetiletá kanadská hvězda se v jedné ze svých písní ptá, co má druhá strana za problém. A podobně by se teď mohli ptát její příznivci, jaký že nadpis si to právě s povytaženým obočím přečetli. Nuže, milí fanoušci... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 13:30 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 18. týden 2023
Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta Dvanáctkrát vítězná Dua Lipa s "Houdini" zase jednou v českém éteru našla přemožitele. Nepřeskočila ji však žádná aktuálnější novinka, ale přes rok starý singl "Waterfall", s nímž Michael Schulte a R3hab kralovali... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta (09.05.2024 08:00)
- Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow (08.05.2024 13:00)
- Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku (02.05.2024 08:00)
- Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" (25.04.2024 07:30)
- Video: Dua Lipa se snaží čarovat, její Iluze ale příliš nefunguje (19.04.2024 13:53)
- Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády (18.04.2024 10:00)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Český hudební trh v roce 2023 opět rostl, zájem o vinyly dosáhl svého stropu, překvapili Linkin Park (04.04.2024 15:00)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Taylor Swift Rush Dua Lipa Beyoncé Mirai Imagine Dragons Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu