shop.musicserver.cz
Přemysl Houda - Nohavica (a <del>jeho</del> naše malá válka)

Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB

Vydáno: 10.10.2023 17:00 v sekci Hudba v tisku - Milan Menčík | foto: Jaroslav Vynikal / Benátská! s Impulsem

Jaromír Nohavica patří vedle bratrů Nedvědů k našim nejprodávanějším folkařům. Zná ho tu prakticky každý a málokomu je jedno. Jedni ho zbožňují, druzí nenávidí a tenhle svůj vztah opírají hlavně o jeho nestandardní vazby na StB. Publikace "Nohavica (a jeho naše malá válka)" se snaží přijít na to, jak to opravdu bylo.

8/10

Přemysl Houda - Nohavica (a jeho naše malá válka)

Vydáno: 29.9.2023
Počet stran: 255

Vydavatel: Rybka publishers

Ti, kdo od této knihy čekají jakousi biografii nebo celistvý pohled na život Jaromíra Nohavici, budou zklamáni. Historika Přemysla Houdu totiž zajímá hlavně jedna část písničkářova života a s ním spojené hudební kariéry - období spolupráce s StB. Zjišťuje, jaké s ní měl vztahy, ale v souvislosti s tím navazuje i na jeho poslední kauzu nevrácené Puškinovy medaile za zásluhy v oblasti kultury, literatury a umění. Tu cenu mu totiž předal ruský prezident Vladimír Putin, který necelé čtyři roky poté rozpoutal agresi na Ukrajině.

Obecně máme ve své povaze to, že rádi soudíme druhé. Máme hned o všem jasno, v době internetu nám k tomu navíc často stačí pouze titulky článků. Hned víme, co se má a nemá, jak by se věci dělat měly a také neměly. Aniž bychom přitom nazuli boty souzeného člověka a žili jeho život s jeho povahou, zázemím, vztahy, pocity, zkušenostmi a zážitky.

Nohavica tak právě kvůli této zrychlené době nerad dává rozhovory novinářům. Výjimku udělal jen v případě Martiny Kociánové a Rádia Svobodné Universum, kde dostal prostor přes dvě hodiny hovořit na různá témata. Ale má vůbec někdo chuť si to dnes celé poslechnout, když pořád není čas?

Přemyslu Houdovi pomohl ke vzniku publikace hlavně muzikantův soukromý archiv sestávající z deníků, zápisníků, záznamů, korespondence a mnoha dalších dokumentů osobního charakteru, které dosud nikomu nezpřístupnil. Kromě tohoto unikátního souboru autor využil rovněž archivy veřejné, včetně Archivu bezpečnostních složek spravujícího písemnosti Státní bezpečnosti, státních oblastních archivů, ale též například fondu Socialistického svazu mládeže či fondu Pražského kulturního střediska.

Za mnoho let sesbíral i desítky rozhovorů s lidmi, kteří hráli v této Nohavicově životní etapě méně či více zásadní roli, a z toho se snažil utvořit plastický obraz osoby z masa a kostí a nikoli bezchybné a dokonalé legendy, kterou hudebník mnohdy bývá v očích fanoušků.

Sám Houda ho hned od začátku připodobňuje k postavě Harlekýna. O něm Wikipedie tvrdí, že "je komickým sluhou jednoho z pánů, velmi oblíbený u publika. Většinou bývá zamilovaný do Kolombíny, ale jeho touha soupeří s hladem či strachem z pána. Je mazaný až zlomyslný, často myslí hlavně na sebe. Ve své lásce se musí potýkat se starším sokem". Jinak přeloženo: muž více tváří a nejednoznačného obsahu.

Tak nějak jsme si poslední dobou zvykli říkat, že každá pravda musí být buď černá, nebo bílá. Naprosto odmítáme možnost, že by něco mohlo být také šedivé, nejednoznačné. A tahle kniha s tou spoustou nejrůznějších dokumentů i rozhovorů s mnoha lidmi ukazuje, že tento rodák z Ostravy nejednoznačný byl a je. Pro ty, kteří mají tu chuť mu neustále vyprávět, jak to měl dělat, má tohle dílo ve svém obsahu hned několikrát otázku: A kde jste byli vy, když pršelo?

Vystupují zde ti, kterým bylo ublíženo, i jiní, kteří ho mají rádi a podporují to, co dělá. On sám o sobě dobře ví, že je mužem slabým, chybujícím, zbabělcem, ale umí si to přiznat.

Fanoušci, které kvůli svým kauzám ztratil, si ho vytvarovali do podoby geniálního skladatele a písničkáře (tím on je), který je stejně geniální bytostí (a tou není). Znají pouze jeho tvorbu, ale neznají ho jako člověka. Přesto si dovolují ho soudit. Pro ně je publikace "Nohavica (a jeho naše malá válka)" jako stvořená a osobně bych Nohavicovi přál, aby každý, kdo ho za jeho činy šmahem odsoudil, dostal sílu si tohle dílo přečíst.

Je to totiž nakonec z valné části kniha, která není jen o něm samém, ale také o společnosti, o nás, o tom, jací jsme, kam se vyvíjíme. A nastavuje zrcadlo, které není vždycky jen příjemné.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Audio: Jarek Nohavica a Pokáč v duetu "Vzpomínáš, co zpíval John" hodnotí množství zloby na internetu (22.10.2022 11:47)
- Naživo: Rap, reggae a hlavně písničky. Jaromír Nohavica okouzlil Festivalpark v Hradci Králové (03.09.2021 21:59)
- Fotogalerie: Jaromír Nohavica hrál v Hradci Králové básnicky, ale i s humorem (03.09.2021 21:24)
- Koncertní Léto v parku ve Festivalparku v Hradci Králové pokračuje až do září, přijede Nohavica i kapela Jelen (31.07.2021 08:31)
- Jaromír Nohavica naděluje: k MDŽ nabídne sedm speciálních online koncertů (03.03.2021 18:27)
- Favoritkou Cen Anděl je se čtyřmi nominacemi Lenka Dusilová (01.03.2021 10:36)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (5-1) (01.02.2021 14:20)
- Kryštof a Karel Gott si společně podmanili rádiový éter, Jaromír Nohavica kraloval vánočním prodejům alb (23.12.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Rush Bono Taylor Swift Dua Lipa Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu