shop.musicserver.cz
Shakira - El Dorado

Rozcvičte si kyčle. Shakira s vámi na "El Dorado" zatočí

Vydáno: 31.05.2017 09:45 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Slunné podnebí Jižní Ameriky přímo vybízí k mejdanům na rozžhaveném písku, k tomu chladivé koktejly s paraplíčkem a z reproduktorů nad barem srší jedna hitovka za druhou. Shakira pro podobné chvíle připravila novou španělsky zpívanou desku a dává světu najevo: "Léto je tu, jde se tančit!"

7/10

Shakira - El Dorado

Vydáno: 26.05.2017
Celkový čas: 43:57

Skladby: Me Enamoré, Nada, Chantaje (Feat. Maluma), When a Woman, Amarillo, Perro Fiel (Feat. Nicky Jam), Trap (Feat. Maluma), Comme moi (with Black M), Coconut Tree, La Bicicleta (with Carlos Vives), Deja vu (with Prince Royce), What We Said (Comme moi) (Feat. MAGIC!) (English Version), Toneladas

Vydavatel: Sony Music

Shakira vždy patřila mezi zpěvačky, které jsou s rostoucími roky čím dál víc krásnější a drží si status grandiózní bohyně, jejíž zvonivý hlas rozpoznáte na míle daleko. Nálady jejích desek skáčou mezi dvěma proudy. Jednou se opře do rockovějších kytar, kterými obohatí chytlavé popové melodie, podruhé zavzpomíná na své kolumbijské kořeny a rozproudí latinskoamerické rádiové étery. V mezičase si odskočí k nazpívání nějaké té fotbalové hymny.

Tento cyklus se s rozdílnými přestávkami stále opakuje a my si tak vždy můžeme být jistí, co očekávat. Tato jistota ale v jejím případě není vůbec na škodu. Pokud hledáte typický soundtrack pro letní večery u skleničky s brčkem nebo se chystáte naučit nové figury v lekcích salsy, deska "El Dorado" vám dodá ty správné rytmy.

Na první poslech se zdá, že rytmika se téměř nemění. Zpěvačka s producenty vybrali jeden základní beat a do toho se pak vsunuly rozdílné melodie. Jako kdyby se od dvanáct let starého singlu "La Tortura" nic nezměnilo. V tomto jsou latinskoamerické písničky dost omezené, ale valčík taky nepřeměníte ve skočnou na dvě doby.

Shakira si protentokrát ke spolupráci přizvala velké množství hostů. Polovina skladeb je doprovázená mužným zvěvem přihrávače, kolem něhož se svůdně obtáčí zpěvaččin místy jódlující hlas. Zpěvák Maluma touží po ladných křivkách blonďaté krásky ve skladbách "Chantaje" a "Trap", další hudební sok Nicky Jam přispěl svým partem v "Perro Fiel" a podobně na tom je i chytlavá "Comme Moi" s Black M. Nejlépe z těchto spoluprací vychází "La Bicicleta" s Carlosem Vivesem. Zde nechybí ani typický zvuk harmoniky, který přímo vybízí k nacvičení nějaké společné taneční choreografie.

Bohužel jsou všechny tyto skladby mezi sebou zaměnitelné. Vše zapadá do stejné přihrádky, ve které sklízí úspěchy i kolega Enrique Iglesias. Španělsky mluvící země přináší do producentských kasiček miliónové částky a většina z těchto spoluprací se dostává na přední příčky hitparád. Není proto ani na místě tuto snahu Shakiře zazlívat. Vždyť singl "Chantaje" si připsal už skoro miliardu a půl zhlédnutí na YouTube.

Kdyby se na novém albu omezily všechny spolupráce a dalo by se více prostoru sólovým skladbám, působila by deska "El Dorado" lépe. Právě v těchto částech je Shakira přesně taková, jakou ji máme nejvíce rádi. Úvodní taneční "Me Enamoré" by se v klidu mohla zařadit mezi fotbalové hymny typu "Waka Waka" nebo "Dare (La la la)". Podobně na tom je i anglicky zpívaná "When a Woman". Nejlepší skladbou je balada "Nada", která připomene dobu úspěšné "Underneath You Clothes".

Album "El Dorado" je spíše kompilací tanečních vypalovaček v podání předních jihoamerických zpěváků a jedné zpěvačky. Písničky jsou chytlavé a při tanci dají zabrat především pánevním partiím. Shakira vám toho ani víc nabídnout nechtěla a pokud preferujete její anglicky zpívané a kytarami říznuté songy, stačí počkat, za pár let se určitě cyklus rozjede po těchto vyjetých kolejích.

NÁZORY
  • shakira, shakira... (človíček, 31.05.2017 11:57) Reagovat

    Mně se líbí spíše její španělština v songách. Album z roku 2014 Shakira bylo v angličtině a nebylo tak výrazné jako album El Dorado, to se mně líbí více.

  • Výborné album! objektivně bych hodnotil i 8/10,... (JP, 31.05.2017 12:05) Reagovat

    Výborné album! objektivně bych hodnotil i 8/10, osobně dávám 9/10. Španělština jí sedí nejlépe, nerozumím sice ani slovo, ale přesto se mi songy líbí víc, než cokoliv popového, co bylo vydáno v nedávné době vydáno. Po obrovském zklamání, které mi letos připravila Katy Perry, je tohle album příjemným překvapením.

  • shakira (libena, 31.05.2017 21:15) Reagovat

    miluju její španělské začátky - alba piez descalzos a donde estan los landrones
    takže se na tohle album těším a recenze mě navnadila :-)

  • 7/10 (Adam, 01.06.2017 00:15) Reagovat

    Nada a Amarillo jsou perfektní. Album by utáhla i bez přizvaných interpretů.

  • Cože? (Václav Hess, 01.06.2017 11:16) Reagovat

    To strefování do Shakiry, kvůli hostům, nějak nechápu? Album je o tom samém, tak si Shakira přizvala hosty aby to něčím vylepšila. Timbalad nebo Pittbul si někoho pozvou na každou písničku, to samé Gorillaz a nikde jsem takové strefování nenašel.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Tate McRae, charlieonafriday, Forum Karlín, Praha, 8.5.2024
Naživo: Tate McRae dovezla do Prahy bohužel jen pozlátko Dvacetiletá kanadská hvězda se v jedné ze svých písní ptá, co má druhá strana za problém. A podobně by se teď mohli ptát její příznivci, jaký že nadpis si to právě s povytaženým obočím přečetli. Nuže, milí fanoušci... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 13:30 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 18. týden 2023
Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta Dvanáctkrát vítězná Dua Lipa s "Houdini" zase jednou v českém éteru našla přemožitele. Nepřeskočila ji však žádná aktuálnější novinka, ale přes rok starý singl "Waterfall", s nímž Michael Schulte a R3hab kralovali... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku (26.03.2024 15:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Video: Shakira je v klipu k songu "Copa Vacía" za mořskou pannu. Hudební nápad ale novinka s Manuelem Turizem nepřináší (04.07.2023 14:38)
- Video: Black Eyed Peas, Shakira a David Guetta v klipu k "Don't You Worry" tancují s mimozemšťany (27.06.2022 11:58)
- Video: Black Eyed Peas se Shakirou za zády nudí jako nikdy. "Girl Like Me" holt díru do světa neudělá (13.12.2020 12:59)
- Video: Shakira a Jennifer Lopez předvedly o přestávce Super Bowlu dechberoucí show (04.02.2020 08:26)
- Příští Super Bowl rozezní latinské rytmy. Vystoupí Jennifer Lopez a Shakira (27.09.2019 11:56)
- Shakira ve Španělsku neplatí daně. Hrozí jí oplétačky se soudem (16.12.2018 08:59)
- Shakira prodávala náhrdelník připomínající nacistický symbol. V merchi už není (25.06.2018 13:38)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Taylor Swift Rush Bono Dua Lipa Beyoncé Mirai Liam Gallagher Imagine Dragons Lady Gaga Linkin Park AC/DC 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu