Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi

05.03.2024 19:24 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Festival Brutal Assault, který letos odstartuje už posedmadvacáté, dokázal už mnohokrát, že není pouze metalovou přehlídkou. Nebojí se překračovat žánry a z vymezeného směru vybočit mnohdy překvapivým směrem. Už několik let je jeho nedílnou součástí ambientní scéna, do programu letos pořadatelé zařadili i taková jména jako Laibach nebo alternative/post-metalovou divu Julie Christmas.

Tyhle úkroky stranou jsou podstatnou částí směřování akce, přesto se letos v Pevnosti Josefov u Jaroměře fanoušci dočkají skutečně unikátní události.

Poprvé se zde totiž představí symfonický orchestr, konkrétně Bohemian Symphony Orchestra Prague. Ten spojil síly s domácí blackovou formací Cult of Fire a společně sestaví unikátní program vytvořený k poctě skladatele Bedřicha Smetany, od jehož narození letos uplyne 200 let.

K tajuplným Cult of Fire, kteří se ve své poslední inkarnaci nořili do tajů indické mytologie a jedno ze svých vystoupení odehráli v podzemí Moravského krasu, Smetana tak trochu patří - v repertoáru mají i předělávku slavné "Vltavy" -, speciální festivalový set ale slibuje poněkud jiný zážitek.

Podle organizátorů nepůjde o běžný koncert, kdy metalová skupina odehraje své skladby přearanžované pro hraní se symfonickým orchestrem.

"V našem případě se jedná o hudbu složenou Vladimírem Pavelkou (Cult of Fire) a zaranžovanou Martinem Šandou pro kapelu a orchestr speciálně pro tuto příležitost a jako poctu skladateli vážné hudby - přepracováním hudebních motivů Bedřicha Smetany nebo na základě přímé i nepřímé inspirace jeho skladbami. Pravděpodobně půjde i o jedno z hudebně nejrychlejších vystoupení v historii Bohemian Symphony Orchestra Prague (a dost možná i obecně v oblasti spojení metalu a orchestru), kdy Cult of Fire vedle vášně pro jednoho z největších skladatelů v historii ukážou i svou zuřivější tvář," slibují pořadatelé z agentury Obscure Promotion.

Je na co se těšit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY