Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků

27.02.2024 16:03 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Alcest, francouzští vynálezci subžánru blackgaze, tedy melancholické hudební formy propojující black metal se zasněností shoegaze, se po pěti letech znovu hlásí s řadovým albem. Titul "Les Chants De L’Aurore" vyjde 21. června na labelu Nuclear Blast Records a nabídne sedmičku emotivních kusů. Jako první singl vybrala dvojice Neige a Winterhalter skladbu "L'Envol".

Tenhle osmiminutový opus je docela příjemným návratem k vlastním kořenům i kořenům stylu - zároveň ale s bohatou muzikantskou zkušeností. Melancholická skladba má spoustu času pozvolna vygradovat a ztěžknout, ale ani ve své nejintenzivnější pasáži, v níž přebírá otěže blackmetalový vokál a která ve snivém celku připomíná nečekaný vstup noční můry, neztrácí na typické emotivnosti. Po poněkud méně nevýrazné desce "Spiritual Instinct" jsou Francouzi zase na dobré cestě.

Hlavní tvůrčí motor kapely, zpěvák, kytarista a skladatel Neige k novince podotýká: " 'L'Envol' je hudebním návratem k atmosféře prvních nahrávek Alcest. Tuto píseň jsem napsal po inspirativní cestě na Korsiku, kde jsem se setkal s úžasnými lidmi a byl obklopen jednou z nejjedinečnějších krajin, jaké jsem kdy viděl. Skladba je o útěku z pozemské reality a připojení se k hejnu bájných ptáků, kteří prolétají známými hranicemi našeho světa."

A pokračuje: "U tohoto prvního vydaného singlu jsme chtěli, aby hudba, text a vizuální stránka byly co nejvíce soudržné a pohlcující. Všechny skladby na 'Les Chants De l'Aurore' se od sebe velmi liší, ale mysleli jsme si, že tato bude skvělým úvodem do celkové atmosféry a témat alba."

Doprovodný animovaný videoklip vytvořil talentovaný francouzský umělec Yoann Lossel, jenž navrhl i obal chystané studiovky. Vsází na pohádkovou jednoduchost, kdy se celý děj - až na pasáž výše zmíněné noční můry - odehrává v jediném, prakticky neměnném prostředí. Přesto má výsledek hypnotické kvality a velmi specifickou atmosféru, která konvenuje s hudbou samotnou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY