Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti"

24.01.2024 11:13 - Jiří V. Matýsek | foto: MetalGate

Knižní publikace britského hudebního novináře Dayala Pattersona "Black Metal: Evoluce kultu" představuje patrně nejzevrubnější sondu do původu a vývoje tohoto temného a notnou mystikou zahaleného extrémního subžánru. Na tuto úvodní část navázal apendix "Black Metal: Předehra ke kultu", který první knihu doplnil o rozhovory s některými z muzikantů, a poté následoval třetí díl "Black Metal: Kult nikdy nezemře". Poslední částí série je "Black Metal: Do propasti". Právě ta v těchto dnech vychází i v českém překladu v nakladatelství MetalGate.

Obsahově kniha navazuje na předchozí "Kult nikdy nezemře", a opět se tedy věnuje především norské a polské scéně a specifickému subžánru, depresivnímu black metalu. Svůj prostor ale dostalo i několik výjimek z jiných regionů, jmenovitě jde o brazilské Mystifier a estonské Loits. Zajímavostí pro domácí čtenáře budiž to, že v sekci o depresivním black metalu najdeme i českou formaci Trist.

Autor své dílo tentokrát pojal formou rozhovorů. Celkem jich je na ploše 337 stran 21, kromě výše zmíněných též s Helheim, Urgehal, 1349, Vemod, Black Altar, Forgotten Woods, Nocturnal Depression či Blaze Of Perdition. Součástí publikace je opět mnoho fotografií. O překlad z anglického originálu se postaral Michal Smolka. Autorem obálky je Ondřej Šmejkal, sazbu vytvořil Radek Doleží. Samozřejmostí je jednotná grafická úprava všech čtyř knih.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY