shop.musicserver.cz
Manon Meurt - Unravel

Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt

Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: Stanislav Kohout

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

Manon Meurt - Unravel

Vydáno: 26.4.2024
Celkový čas: 42:37

Skladby: Timeless, Peony Garden, Marrow, Moonflower, Linen, Boy Beneath, Mirrors

Vydavatel: Minority Records

Shoegaze patří, s určitou nadsázkou, mezi téměř nepolapitelné žánry, které v nemalém měřítku umožňují tvůrcům promlouvat alternativním hudebním jazykem. Hrdinům jeho zlaté éry se podařilo úspěšně vrátit na scénu, ať už budeme mluvit třeba o Slowdive, Ride nebo The Jesus And Mary Chain. Zjevně prožívá tento žánr určitou renesanci.

Domácí Manon Meurt by se klidně na této vlně mohli nechat volně unášet a natočit volné pokračování zmíněné "MMXVIII". Jenže tím by zjevně přišli o kousek sebe samotných a přibrzdili by svůj přirozený vývoj. Otevřeně totiž přiznávají, že dnes vstřebávají mnohem více vlivů. A navíc k producentskému kormidlu přistoupil Eddie Stevens.

Jeho jméno budeme na následujících řádcích často skloňovat. Coby producent stál už u zrodu několika až mysteriózních alb, která měla pevně ukotvený rámec výraziva a v dobrém z nich čpěla cílevědomost dosáhnout kýženého výsledku. Oproti práci na "Laila tov" Marie Puttnerové nebo stále novotou vonících "Obyčajností" jeho partnerky Jany Kirschner však pro "Unravel" vytvořil dokonalý zvukový oposit. Základem byly poskytnuté demosnímky, na nichž kapela některé skladby předpřipravila i v několika diametrálně odlišných verzích, dle hudebních preferencí jednotlivých aktérů.

Multiinstrumentalistka a zpěvačka Kateřina Elznicová, klávesista David Tichý, bubeník Jiří Bendl a kytarista Kryštof Korčák se nenechali zmást prvotním krokem, v němž vše nejdříve rozebrali do posledního fragmentu. Následně pak materiál postupně nahráli v rozdílných nástrojových uspořádáních a jiném naladění a až posléze znovu sestavili do finálních forem. Nepřímým vodítkem se možná stal Eddiho projekt Post Office, který před lety vydal hodně houževnatou nahrávku "The Marylebone Greenwave". S ní má druhá řadovka Manon Meurt společnou minimálně svou členitost.

Zároveň však muzikanti nezašlapali nic z toho, co na "MMXVIII" vykreslilo tak kouzelně magický svět shoegazu, dream popu nebo post rocku. Nově do tohoto prostranství vstoupily až ambientní roviny, industriální prvky a ruchy, probublávající elektronika (Eddie asi nerad nechává tyto instrumenty ležet ladem v rohu studia) a v krátký úsecích album poodhalí kontury indie popu. Jako typický příklad z této kategorie poslouží hned úvodní "Timeless", jež toto dějové rozkročení kombinuje s až éterickým vokálem Kateřiny.

V kontextu všeho zmíněného se taktéž rozšířilo využití nástrojů, vedle klasické kapelní sestavy zde znějí bouzouki, lyra, violoncello, mandolína, saracénská loutna nebo třeba xylofon. Komorně noční vsuvka "Linen" ve své rozechvělosti může evokovat až zeppelinovskou vybrnkávačku.

Celé "Unravel" rezonuje ve zhutnělém niterném světě postřehů a (možná) idylické krásy daného momentu, který právě naplno požíváte nebo se jím zcela necháte odtáhnout do stínu bludiště myšlenek. S těmito texty se dostaneme až na samotnou dřeň nálad, nejde však o regulérní příběhy, které by měly zamotanou zápletku.

S tímto vyprávěním záludně kontrastuje hudební složka, neb jej často rozšiřuje o další vjemy, doplňky, barvitost, pošpiněné/zkreslené sekvence a změnové kotrmelce s vlastní intenzitou. "Peony Garden" nebo křehce rozechvělá "Moonflower" s touto poetikou vykreslování zvukomaleb pracují v maximální míře.

Naopak "Marrow" nebo závěrečná "Mirrors" fungují coby soundtracky k fiktivním filmových záběrům, kterým nechybí ona gradace, uhrančivost a naléhavost blížícího se rozuzlení. "Mirrors" taktéž překvapí v tom smyslu, že se původně jednalo o čistě instrumentální track, k němuž až posléze vznikla textová mantra, jež začíná šepotem a postupně s přibývajícím časem nabírá na síle.

Nejbližší koncerty a křty

Novinku "Unravel" představí Manon Meurt během koncertní série. Skupina vystoupí 14. května v plzeňském Divadle pod lampou a 17. května v Nové synagoze ve Velkém Meziříčí. Křtiny se uskuteční 15. května v pražských Kasárnách Karlín a 16. května v brněnském Kabinetu Múz.

Přítomnost "Unravel" je křehká, dokáže však pohltit dříve nemyslitelnými hudebními manévry Manon Meurt. Kapele se do výsledku podařilo vtěsnat nemálo dynamiky a pozorovací zručnosti, jež patří k dalším poznávacím rysům této rakovnické party. Nahrávka bobtná obrazotvorností a pevně ukotvenou vyzrálostí napsat komplexně rozvrstvené kompozice, ale přesto si udržet celistvost. V neposlední řadě fascinuje svou slow motion představivostí a proplouvá časovým intervalem mezi stmíváním a prvotním jarním rozbřeskem.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent (01.05.2024 12:00)
- Audio: Vábivě neuchopitelná "Timeless" poodhaluje další vrstvu nového alba Manon Meurt (16.04.2024 12:13)
- Naživo: Duše se tetelí. Jana Kirschner zahalila Lucerna Music Bar do hávu neobyčejné magie (09.04.2024 16:00)
- Audio: Manon Meurt zachycují v singlu "Mirrors" prchavý okamžik, kdy si Měsíc předává hlídku se Sluncem (14.11.2023 14:51)
- Od barokní hudby po big band. Vydavatelství Animal Music odhaluje plány na první pololetí (06.03.2023 12:56)
- Video: Marie Puttnerová představila čarokrásné video k nádherné, pokorné "Písni o domově" (04.01.2023 17:34)
- Na oslavnou kompilaci Full Moonu přispěli i Manon meurt (21.04.2020 14:50)
- Recenze: Mlhou zastřený eponymní debut Manon Meurt funguje i po letech (14.11.2019 12:00)
- Manon Meurt chystají reedici své prvotiny a audiovizuální show v Roxy (15.10.2019 16:24)
- "Dnešní hudba je plná smutku a deprese," říkají organizátoři hudebních cen Vinyla. Chystají koncerty a vzdělávací přednášky (04.10.2019 14:28)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Dua Lipa Taylor Swift Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC 2H+ Liam Gallagher Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu