Decline se na třetím albu "Circle Of Dust" probudili do tmy

24.04.2024 17:15 - Ondřej Hricko | foto: se svolením Decline

Pražská parta Decline má kořeny v hlubokých devadesátých letech, kdy se stala jakýmsi českým odleskem kapel The Cure či Depeche Mode. Nyní se po dlouhých letech vrací. Původně mělo nové album vyjít krátce po EP "Reborn" z roku 2016, ale přípravy se trochu protáhly. Až teď je "Circle Of Dust" konečně na světě.
7/10

Decline - Circle Of Dust

Skladby: The Concept Of The True Self, Sleepless, Fight To Lose, Well Of Souls, Circle Of Dust, Fistful Of Dirt, Tomorrow Is Another Day, Below The Horizon, So Violent, Nothing In Between
Vydáno: 5.4.2024
Celkový čas: 49:56
Vydavatel: vlastní náklad

Příznivci skupiny založené v roce 1992 museli na nový materiál, který se měl původně jmenovat "Love, Fear And Hate", čekat osm let. V mezidobí, během něhož Decline opět ulehli do hibernace, věnoval zpěvák a kytarista Luděk Fiala čas jiným aktivitám - například spolupráci s Bárou Basikovou nebo projektu MikAel. Aktuálním třetím albem se skupina vrací ke svým temnějším a gotičtějším kořenům. V lecčems nové písně připomínají právě britské The Cure, které muzikanti před dávnými časy coverovali.

Novinka překvapí svým rockovým nábojem i atraktivními aranžemi. Skladba "Well Of Souls" zaujme orientálními prvky, titulní "Circle Of Dust" lze vnímat jako depešáckou poctu. Potěší i vokální výpomoc Kláry Nemravové, třeba v povedené "Tomorrow Is Another Day". Na druhou stranu zvuk nahrávky není nijak masivní, spíš nechává vyniknout elektroniku a vokál lídra. Ostřejší kytarové prvky jen probublávají v pozadí. Třetí řadovka "Circle Of Dust" značí příjemný návrat k počátkům Decline, desítka skladeb má rozhodně čím zaujmout. S náborem nových fanoušků to ale formace bude mít se svým retro rukopisem těžké.

Křest proběhne 24. dubna v pražském Rock Café.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY