shop.musicserver.cz
Precedens, Palác Akropolis, Praha 3.4.2023

Precedens oslavil výročí a rázně vykročil vstříc nové etapě

Vydáno: 04.04.2023 20:57 v sekci Naživo - Tomáš Rozkovec | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Tak už i Precedens má na hřbetě čtyři křížky. Nemluvím (ne)uctivě o věku členů kapely, ale o působení této hudební veličiny na scéně. Skupina, která se dokázala z undergroundu dostat do popředí zájmu posluchačů, oslavila své výročí v Paláci Akropolis a my jsme byli u toho. Jaké to celé bylo?

Live: Precedens

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 3. dubna 2023
setlist: Soumrak bohů, Marie Bladová, Černý nebe, Údolí bez králů, Nemůžu Zapomenout, Berlínská zeď, Vlci (Sahara), Tisíc Jmen (Sahara+Bára), Věž z písku (Bára), Doba ledová (Bára), Hoří Notre-Dame (Michal Prokop), Kristiáne vstávej, Dívčí válka, Hladina, V minulým životě, Žízeň, La La Lá, Návod k lítání, Piruety, Větrný mlýny
Fotogalerie

Výroční koncert ke čtyřiceti letům působení formace Precedens, která prošla mnohými personálními rošádami, zviditelnila pár zpěvaček a pár zpěváků a ostruhy slávy si vysloužila v končících osmdesátkách a následných devadesátkách, mohl být plný sentimentu. Ale opak byl pravdou, byť na dojemné okamžiky také došlo.

Precedens, Palác Akropolis, Praha 03.04.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Martin Němec, akademický malíř, spisovatel, hudební skladatel, muzikant a hlavně neúnavný hnací motor souboru nedávno při jeho znovuobnovení prohlásil: "Ale já radši znovu začínám, než končím!" Nutno dodat, že ten entuziasmus z nové sestavy byl cítit na sto honů.

Začátek večera obstaralo jemné folkové vystoupení Moniky Sonk s kytaristou Tomislavem Zvardoněm. Monika na počátku svého setu ohlásila, že začne klidněji a že se postupně všichni společně probouříme k bujarým oslavám čtyřicetin. A jak řekla, tak udělala. Po zhruba šestici skladeb, které okořenila vlivy flamenga, ji a jejího kolegu vystřídala hlavní pětice muzikantů s novou vokalistkou.

Precedens tvoří dnes už dva neodmyslitelné klávesové pilíře Martina Němce a Pavla Nedomy. Kytarové party obstarával Karel Vošta, ty basové Zdeněk Imramovský a za hradbou bicích byl ukryt Tomáš Kašpar.

Precedens, Palác Akropolis, Praha 03.04.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Od prvních tónů bylo zřejmé, že pánové kolem svého principála vědí, co a jak mají hrát. Skladbám nechyběla údernost ani patřičná tvrdost, která však nesmývala jemný pel z krásy synthrockových songů. Nová zpěvačka Daniela Langrová pečlivě převzala veškeré pěvecké party po svých předchůdcích a předchůdkyních. Ač je její hlas posazen spíše do altu, písním to neubralo nic na jejich půvabu.

Celé vystoupení by se dalo shrnout sportovní terminologií do hokejových třetin. První dvě byly odehrány vcelku a ta závěrečná byla oddělena zhruba patnáctiminutovou pauzou. Z mého pohledu to bylo trochu rušivé, ale vzhledem k tomu, že zejména ta druhá část byla emočně dost vypjatá, byla uvedená přestávka na místě.

Každá ze zmíněných třetin měla svůj promyšlený koncept. Ta první nabídla nesmírně rockový start a drive v podobě skladeb "Soumrak bohů", "Marie Bladová" či "Berlínská zeď". Langrová dokazovala, že se v ní Němec nemýlil a že měl vždy čich na pěvecké talenty. Bylo to skvělé naladění na druhou část.

Precedens, Palác Akropolis, Praha 03.04.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Ta byla přehlídkou hostů, kteří měli s tímto bandem kdy co do činění. A že šlo o jména s velkým J! Spoluzakladatel kapely Jan Sahara Hedl si vystřihl "Vlky" a písní "Tisíc jmen" připravil entrée pro první vokalistku souboru Báru Basikovou.

V hitovkách, které pojmenovaly jejich první dvě desky - "Věž z písku" a "Doba ledová" -, předvedla Bára skvělý výkon, a když došlo k jejímu závěrečnému objetí s Martinem Němcem, mnohým se v očích zaleskly slzy dojetí.

To už se však chystal na scénu další a poslední host večera. Byl jím Michal Prokop, který, byť s Precedens přímo spjatý není, na své poslední řadovce převzal jeho song "Hoří Notre-Dame". A znovu to byla nálož emocí. Prokop tu píseň přezpíval trochu jinak, řekněme bluesověji/soulověji, a naživo to ten večer mělo sílu buldozeru.

Po zmíněné pauze přišla třetí, závěrečná část. Ta byla jakýmsi pohledem do budoucna. Její setlist obsahoval zejména novější kusy v upravených aranžích. Došlo i na zklidnění ve formě "La La Lá", ale i na příval obrovské energie při pecce "Návod k lítání". Ta je postavená na silném rockovém podkladu, který naživo vytasil nikoli drápky, ale rovnou drápy a tesáky zároveň. Ještě teď mi v uších zní ten neskutečný basový lauf, který předváděl Zdeněk Imramovský.

Precedens, Palác Akropolis, Praha 03.04.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jinak musím pochválit skvělý zvuk, který dal vyniknout všem linkám jednotlivých nástrojů i hlasům, nazvučení bicích bylo naprosto fenomenální. Klobouk dolů a díky zvukařům!

Co se však jevilo mírně na závadu, bylo nasvícení vlastní stage. Muzikanti se mnohdy utápěli ve světelném smogu podpořeném neustálým zamlžením. Ale to je asi to jediné, co vadilo (a vadilo to spíš přítomným fotografům). Celé vystoupení mimochodem natáčela Česká televize, můžeme se tedy těšit na záznam.

Za sebe (a myslím, že i za většinu návštěvníků) mohu konstatovat, že oslava vyšla na výtečnou. Nebyla to vzpomínková tryzna za léty dávno minulými, ale pohled vpřed. Už samotná akce měla název "Precedens 40+". To znamínko za danou číslicí je jasně vyslaným signálem: "NEKONČÍME!" Tento koncert jen potvrdil, že se s novou partou kolem nezmara Martina Němce musí dál počítat.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Naživo: Koncert k narozeninám Luboše Andršta byl čirou muzikanstkou radostí. Zahráli Peter Lipa, Energit i Michal Prokop (15.09.2023 21:08)
- Fotogalerie: Oslava nedožitých pětasedmdesátin Luboše Andršta v obrazech (15.09.2023 09:02)
- Nedožité pětasedmdesátiny Luboše Andršta připomenou v Lucerna Music Baru Michal Prokop, Peter Lipa a Energit (10.09.2023 11:54)
- Vánoce v Karlíně: Michal Prokop připravuje best of desku. Pokřtí ji s hosty na vánočním koncertu, který se vrátí do Fora Karlín (01.09.2023 16:14)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Fotogalerie: Fenomenální Michal Prokop se svou kapelou zahrál po letech opět v Olomouci (10.06.2023 16:05)
- Fotogalerie: Lili Marlene oslavili v Malostranské besedě dvacetiny (18.04.2023 11:03)
- Lili Marlene oslaví v Malostranské besedě dvacet let existence (14.04.2023 15:27)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu