shop.musicserver.cz
Iveta Bartošová - Málo mě znáš

Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové

Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Hudba v TV - Josef Martínek | foto: TV Nova

V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento projekt ukazuje, že na Ivetu Bartošovou i po deseti letech od její smrti řada lidí vzpomíná.

7/10

Iveta Bartošová - Málo mě znáš

Vydáno: 7.4.2024
Celkový čas: 2 hodiny

Platforma: Voyo

Tvůrci předem avizovali, že příliš nebudou rozmazávat bulvární eskapády Ivety Bartošové ze závěru jejího života, ale chtějí zprostředkovat komplexní pohled na její hudební a životní cestu. To v zásadě dodrželi, byť se samozřejmě některým kauzám vyhnout nedalo, protože měly na její (nejen) profesní život přímý dopad.

Jména jako Rychtář, Macura nebo Pomeje však ve více než sto minutách materiálu prostor nedostávají. Co se týče mužů jejího života, režisér se zaměřil hlavně na dva - Petra Sepešiho, její první velkou lásku a pěveckého kolegu z počátku kariéry, a Ladislava Štaidla jakožto jejího dlouholetého partnera a otce syna Artura.

Dokument postupuje ve svém vyprávění chronologicky, první část se proto věnuje osmdesátým létům a vzestupu její kariéry. Ta druhá zachycuje lehký ústup z pozic v devadesátých letech a změnu hudebního trhu po sametové revoluci. Finální díl zaznamenává její pokusy o restart, včetně muzikálových rolí a vydání velmi úspěšného alba "Ve jménu lásky" se stěžejním hitem "Tři oříšky".

Pochvalu si zaslouží pestrý výběr hostů, mezi nimiž se objevují i ti, kteří se dosud k Ivetině osudu příliš nevyjadřovali. Naprostou hvězdou je v tomto směru Tereza Pergnerová, která pojmenovává zpěvaččiny přednosti i její pozdější bolístky s velkou mírou lidskosti a empatie, ve svých úvahách jde do hloubky a leckdy z jejích slov i zamrazí.

K divákům promlouvají například také kolegyně Lucie Vondráčková nebo Bára Basiková. Druhá zmíněná se v závěru při vzpomínce na den Ivetiny sebevraždy a následné telefonáty od bulváru s dotazy "Co na to říkáte?" rozvášní. "Poslala jsem je do p*dele," říká nekompromisně.

Mluvit se nezdráhá ani Vendula Pizingerová, ve své době manželka skladatele Karla Svobody a sousedka Bartošové se Štaidlem. Zakladatelka nadačního fondu Kapka naděje zmiňuje mimo jiné spory svého prvního muže se Štaidlem, které rozhodovaly o tom, zda byla branka mezi jejich zahradami otevřená, či ne.

Prozrazuje i to, že na písničku "Tři oříšky" se stála fronta a Svoboda se rozhodoval, zda ji nazpívá trojnásobná zlatá slavice, nebo Leona Machálková. "Říkal, že Leona líp zpívá, ale dal ji Ivetě, protože byla hezčí," přiznala se smíchem Pizingerová.

Úsměv vyvolávají láskyplné vzpomínky skalního fanouška, pro něhož Iveta představovala šťastný bod jinak neveselého dětství - a dokonce se po jejím vzoru ve dvanácti letech nechal nafotit celý v bílém. Novinářský pohled obstarávají publicisté Jaroslav Špulák nebo Miloš Skalka, kteří rozebírají její silné stránky a důvody popularity i příčiny pozdějšího pádu.

Diametrálně odlišně vyznívají úvahy Pavla Klusáka, který nijak neskrývá, že takzvanou "normalizační pop music" a jejími principy opovrhuje. Později však i on přiznává, že hudební kritici po revoluci možná udělali chybu, když interprety typu Bartošové zcela přehlíželi s ospravedlněním, že budou psát o něčem "kulturně hodnotnějším".

Další novinářka Aneta Martínková našla svoje téma v podřízenosti dívky a později ženy z Frenštátu pod Radhoštem vůči mužům v hudebním průmyslu. Socioložka Irena Reifová se zase pozastavuje nad naprostou ztrátou důstojnosti a lidskosti, kterou IB vinou bulváru zažila na konci života.

Všechny tyto vjemy z různých společenských, generačních a názorových spekter dávají dohromady poměrně pestrou mozaiku osudu popové princezny. Slovo dostane také zmíněný syn Artur, který jinak s médii komunikuje nerad.

Svůj význam samozřejmě mají i dobové záběry z různých televizních pořadů či archivů, byť spousta z nich se dá poměrně snadno dohledat na YouTube. Autentické nahrávky zobrazují vývoj naivní dívenky z maloměsta, která postupně získává sebevědomí a jistotu. Nejšťastněji působí ve chvílích, kdy chová malého Artura. Naopak do materiálů z pozdější fáze života už často promlouvá viditelný smutek a začíná se v nich projevovat její ztráta kontaktu s realitou.

"Málo mě znáš" určitě nepatří k přelomovým dokumentům, o Ivetě Bartošové toho navzdory svému názvu neříká tolik nového - v mnoha bodech se logicky prolíná s hranou "Ivetou". Podstatu této čisté duše českého popu se ale tvůrcům povedlo vystihnout celistvě, vkusně a bez snahy šokovat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Po seriálu se Iveta Bartošová dočká také třídílného dokumentu. Ten slibuje nebulvární pohled (07.04.2024 13:41)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Dechberoucí život skladatele Karla Svobody představuje výpravná monografie "Žít" (14.11.2023 20:23)
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)
- Video: Lucie Vondráčková nabízí v novém klipu další "Šanci" (23.05.2023 19:05)
- Hudba v TV: "Iveta" v éře velkých úspěchů i osobních dramat: druhá řada seriálu zvedá laťku (05.05.2023 08:00)
- "Iveta" se vrací. Druhá řada seriálu mapujícího život Ivety Bartošové zamíří na VOYO již v květnu (25.04.2023 10:27)
- Naživo: Precedens oslavil výročí a rázně vykročil vstříc nové etapě (04.04.2023 20:57)
- Precedens v pražské Akropoli oslaví čtyřicátiny, zavzpomíná a představí i novinky (04.03.2023 17:46)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Rush Bono Dua Lipa Mirai U2 Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu