Orchestral Manoeuvres In The Dark se ve sci-fi klipu k protestsongu "Kleptocracy" stávají kapelou z alternativního vesmíru

31.01.2024 15:41 - Dan Hájek | foto: Orchestral Manoeuvres In The Dark

Jejich čtrnáctá řadovka "Bauhaus Staircase" i nadále sbírá pozitivní ohlasy. Mezitím Orchestral Manoeuvres In The Dark zahájili evropské turné a s jeho startem představili další singl. Stala se jím politikou asi nejvýrazněji ovlivněná skladba "Kleptocracy".

"Hudební část je tak sedm let stará, ale nemohl jsem k ní dopsat ten správný text, což se podařilo až nyní," přiblížil její vznikl frontman Andy McCluskey v našem rozhovoru. Svým způsobem se jedná o protestsong kritizující aktuální dění, zabalený do výrazných melodických linek, které jsou po léta poznávacím prvkem OMD.

Doprovodné video vzniklo v režii filmového studia cine1080. To znovu vsadilo na vizuál z ranku sci-fi: tentokrát v něm představuje bezejmennou kapelu humanoidů bez tváří, jež se pohybují ve světě nulové gravitace a v alternativním vesmíru hrají svůj vesmírný koncert. Snímek doslova dýchá tajemnou atmosférou.

Fanoušci fyzických nosičů mohou "Kleptocracy" vyhlížet na vinylových a cédéčkových singlech v pátek 22. března. K dobru na nich uslyší béčko "Silver Cloud" (cover projektu La Düsseldorf hudebníka Klause Dingera, jenž je spojován se skupinou Neu! a hostoval na raných nahrávkách Kraftwerk) nebo remixy titulního tracku, o které se postarali Tiny Magnetic Pets a Cephid.

Připomeňme, že "Bauhaus Staircase" se probojovalo i do naší rekapitulace loňského roku, kde se umístilo na třicátém šestém místě. A Orchestral Manoeuvres In The Dark také konečně míří do Česka. Svoje první tuzemské vystoupení mají naplánované na sobotu 10. února do pražského prostoru SaSaZu, o support se postarají Walt Disco. Poslední vstupenky se dají stále sehnat v klasických předprodejních místech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY