Xindl X má v novém klipu "Smíšený pocity"

20.04.2023 14:25 - Milan Menčík | foto: Jakub Mahdal

O Xindlovi X nebylo poslední dobou moc slyšet. On však nikterak nezahálel a naopak poctivě pracoval na nových skladbách, oprašoval ty staré a vymýšlel koncept podzimního turné. A první vlaštovky tohoto procesu jsou zde - nový singl a klip "Smíšené pocity" je jejich vlajkovou lodí.

"Co se skládání týče, byl jsem vždycky spíš vlk samotář, co si doma sám s kytarou písničku vypiplává, dokud není hotový text, hudba i forma, a teprve potom k tomu pustí ostatní muzikanty. Ale teď po dvou letech izolace od lidí jsem dostal chuť tvořit něco s někým dohromady," popisuje interpret, vlastním jménem Ondřej Ládek. Přibral k sobě Jendu Vávru, spolu si vytipovali několik muzikantů, zavřeli se do studia a začali tvořit. Nedávali si přitom žádné mantinely, a tak podle nich vznikly stylově různorodé nahrávky včetně metalových a hiphopových.

Na "Smíšených pocitech" Xindl X spolupracoval s producentem Filipem Vlčkem, jenž natočil veškeré nástroje. "Poslední dva roky jsem poslouchal hlavně španělský punk rock a díky tomu jsem dostal chuť si taky nahrát něco, co je postavené hlavně na kytarách. A tak jsem hledal producenta, který tuhle muziku umí udělat tak, aby neztratila koule, ale zároveň aby zněla moderně, a ne jako něco, co už jsme stokrát slyšeli," říká na Vlčkovu adresu hudebník a dodává: "Myslím, že jsme si hodně sedli a že vás výsledky naší spolupráce hodně překvapí."

Novinka zní skutečně malinko kytarověji, než na co jsme od tohoto zpěváka zvyklí. Textu nechybí dobrý nápad, refrénu solidní melodie. "V písni zpívám: 'Nenávidím to, jak moc tě miluju, když zrovna piješ mi krev.' Moje děti mi s oblibou tvrdí, že mi zlobením vyznávají lásku. Tak tahle píseň je zase takovým vyznáním jim. Ale nic sentimentálního nečekejte," doplňuje autor.

Sentiment tedy ne, ale jeho děti se v klipu, který režíroval Jakub Mahdal, objeví. Čerstvý song zazní i s mnoha starými na podzimním turné, které bude vzpomínat na patnáct let starý debut "Návod na čtení manuálu". Xindl X zamíří na konci září do Prahy, během listopadu se pak představí svým fanouškům v Brně, Plzni, Mladé Boleslavi, Krnově a celou tour zakončí ve Vysokém Mýtě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY