Album "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd" je překrásnou sbírkou plnou vzpomínek Lany Del Rey

29.03.2023 08:00 - Kateřina Spacek | foto: Neil Krug

Lana Del Rey vždy patřila k těm umělkyním, které si dělají, co chtějí a kdy chtějí. Možná se v tom inspirovala u svého oblíbence Franka Zappy. Od doby pandemie se každopádně posunula dost dopředu. Důkazem je její letošní album "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd".
8/10

Lana Del Rey - Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd

Skladby: The Grants, Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd, Sweet, A&W, Judah Smith Interlude, Candy Necklace (feat. Jon Batiste), Jon Batiste Interlude, Kintsugi, Fingertips, Paris, Texas (feat. SYML), Grandfather please stand on the shoulders of my father while he's deep-sea fishing (feat. RIOPY), Let The Light In (feat. Father John Misty), Margaret (feat. Bleachers), Fishtail, Peppers (feat. Tommy Genesis), Taco Truck x VB
Vydáno: 24.3.2023
Celkový čas: 1:17:00
Vydavatel: Interscope
Když se Lana Del Rey v roce 2011 objevila na scéně, singly jako "Video Games" a "Born to Die" ji okamžitě vystřelily mezi hvězdy indie popu. Motivy jejích písní se staly melancholie, tragická romance a inspirace padesátými a šedesátými léty. Jak ovšem sama Elizabeth Grant, jak zní její pravé jméno, několikrát uvedla, spíše než hudební ikonou chtěla být básnířkou. (A ten sen si splnila - v roce 2020 vydala svou první sbírku "Violet Bent Backwards Over the Grass".)

A zdá se, že neustálé tvoření něčeho nového je něco, bez čeho Lana nedokáže žít. Pak to dopadne tak, že se jí podaří vydat čtyři alba za čtyři roky. V roce 2019 to bylo "Norman Fucking Rockwell!", předloni hned dvojice "Chemtrails Over The Country Club" a "Blue Banisters" a nyní přichází s dalším, pestrým popovým počinem "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd" (na CD nebo dvojvinylu jej pořídíte v našem shopu).

Její už devátá řadovka je jakousi paralelou ke zmiňované básnické sbírce. Působí navíc skoro jako dvě alba v jednom - v jedné části jako by se Lizzy chtěla věnovat country, v jiné zase elektronice. Otvírák "The Grants", který představila v polovině března, zní naopak zase jako gospel. Song, který je vzpomínkou na zesnulého strýce, ale patří na desce k těm nejsilnějším. Ať už po textové stránce, nebo po té hudební - gospel je něco, co jsme u Lany ještě neslyšeli. A nutno říct, že jí to jde!

V podobném duchu se nese i titulní "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd". Ač v první polovině působí trochu nudně, později zřejmě přistihnete sami sebe, jak si tenhle neuvěřitelný doják pobrukujete.

"Sweet" je nasáklá atmosférou padesátek, Lanu si v tu chvíli není vůbec těžké představit v jazzovém baru. "A&W" je píseň napěchovaná popkulturními narážkami, jimiž je tahle zpěvačka posedlá.

Následuje pár dalších skladeb už v typickém delreyovském nádechu. Mezi nimi jsou žel i takové, na které se dá velice rychle zapomenout. Třeba "Jon Batiste Interlude" nebo "Margaret", kterou si Lana zazpívala spolu s Bleachers, téměř okamžitě vypustíte z hlavy. Šestnáctipoložkovou kolekci pozvolna zakončuje "Taco Truck x VB", naprostý opak úvodního songu "The Grants".

"Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd" je psychoamericana. Je to ale také - díky své rozmanitosti - zároveň jedno z nejlepších alb Lany Del Rey. Při poslechu potemněle melancholických melodií si můžete pobrečet, nechat se unášet atmosférou nebo se prostě těšit na léto, zapálit si cigaretu...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY