Lenka Dusilová vydá v listopadu album "Řeka"

25.09.2020 11:17 - Jiří V. Matýsek | foto: Animal Music

Nový repertoár, nový zvuk, nový tým spolupracovníků a osobní témata. Tak by se dalo několika slovy charakterizovat nové album Lenky Dusilové. Pod názvem "Řeka" vyjde 6. listopadu a bude se jednat o první desku Dusilové po šestileté studiové odmlce. Zatím poslední nahrávkou byla "V hodině smrti" vydaná pod hlavičkou projektu Baromantika.

Aktuální album je prezentováno jako sólová nahrávka, ale zpěvačka a hudebnice na něj rozhodně nebyla sama. Podstatný vklad, zejména ve zvuku nahrávky, zajistil beatmaker Ondřej Mikula alias Aid Kid, o producentský dohled se postaral Petr Ostrouchov, který mimo jiné stojí za úspěšnou deskou Vladimíra Mišíka "Jednou tě potkám."

Deska vznikala ve studiích Sono Records a barevnou mnohovrstevnatost zajistila celá plejáda dalších muzikantů, mezi nimiž jsou bubeníci Roman Vícha a Miloš Dvořáček, baskytarista Matěj Belko, hráči na klávesové nástroje Martin Brunner a Vojtěch Procházka, saxofonista Marcel Bárta, trumpetista Oskar Török, violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová, kontrabasista Jiří Slavík, hráč na pedal steel kytaru Josef Štěpánek, klavíristka Beata Hlavenková, světoznámý hráč na glass harmoniku a cristal baschet Thomas Bloch nebo Concept Art Orchestra. V jedné písní navíc hostují zpěvačky Iva Bittová a Monika Načeva.

Repertoár alba vychází z Lenčiných sólových koncertů a jejího loňského projektu Monument/um, který pomáhal zviditelnit památky bývalých Sudet. Texty pocházejí ze zpěvaččiny autorské dílny, na některých se podílel Martin E. Kyšperský z kapely Květy, dvě jsou zhudebněnými básněmi, na albu najdeme rovněž tři instrumentální kusy.

"Album 'Řeka' je plavbou skrze různobarevné hudební imaginace, které jsou z části inspirovány mikropříběhy a nekonkrétními ozvěnami mé rodové linie a mou současnou realitou, ve které se učím víc věřit svým schopnostem a přírodním zákonitostem. Některé skladby vznikly z empatie a obdivu k síle a umanutosti žen, které se snažily ochraňovat svoje rodiny a naději v toku různorodých událostí, jež nemohly ovlivnit. Nemalá část materiálu vznikla též při putování po ohrožených památkách bývalých Sudet, které jsme navštívili v rámci projektu Monument/um. I jejich příběhy často rezonují s mým tématem. Album se jmenuje jednoduše 'Řeka', protože metaforicky odráží různorodou dynamiku a vlastnosti systému, který je ovlivňován svým okolím - terénem, počasím a přirozenými i nepřirozenými ději v krajině. Tímto je každá 'řeka' jedinečná," popsala zdroje inspirace nové desky Dusilová.

"Řeka" vychází na labelu Animal Music jako CD a digitálně 6. listopadu, o měsíc později bude následovat i vinylová podoba, deska bude k dispozici v distribuci firmy Supraphon. Křest alba by se měl, dovolí-li to situace kolem pandemie koronaviru, uskutečnit v prosinci.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY