Till Lindemann zveřejnil hned tři nové singly. Je v nich hodně Rammsteinů, ale i bezradnosti. Propojuje je opulentní klip

30.09.2023 17:48 - Jiří V. Matýsek | foto: Universal Music

Sotva před dvěma týdny ohlásil Till Lindemann další sólovku. Tentokrát skutečně sólovou, bez Petera Tägtgrena, který byl v případě předchozích dvou alb výraznou hudební silou. Do světa ji uvedl krvavým klipem k titulnímu songu "Zunge". A teď je tu další ukázka, a ne jedna. Z desky, která vyjde 3. listopadu, tentokrát frontman Rammstein vybral hned tři kratší kousky, "Lecker", "Nass" a "Schweiss".

Po povedeném pilotním kusu je ale na čerstvé trojici písní docela znát kvalitativní propad. Hodně se tu hraje na struny domovské skupiny a zejména "Nass" a "Schweiss" až příliš připomínají kusy, které při skládání tracklistu k posledním dvěma albům jaksi zůstaly na podlaze studia. Jen jsou trochu zprzněné vokálními efekty, které je připravují o ten největší Lindemannův trademark - jeho hlas. A nezachrání to ani charismatická vyprávěná pasáž na konci "Schweiss" a aranžérsky bohaté momenty ve stejném songu.

V úvodní "Lecker" se zase zpěvák pokouší o křičené pasáže, výsledek tak určité kouzlo má a zejména refrén si říká o sborové přizvukování na koncertě. To ostatně uvidíme už 22. listopadu, kdy cirkus Lindemann zamíří do Prahy.

Nabízí se ovšem ještě jedna interpretace. Možná to jsou veškeré rammsteinovské reminiscence, které na připravovaném počinu najdeme. Už proto, že Till je poslal do světa hezky v jednom balíčku. A nevyzpytatelnost by mohla být druhým jménem tohohle kontroverzního chlapíka. Předložený materiál, bez dalšího kontextu, ale bohužel působí poněkud bezradně.

Krátce po zveřejnění singlů se objevil i klip, který všechny tři skladby, v odlišném pořadí, propojil do jediného minifilmu. Ten Lindemanna, oblečeného po celou dobu do výrazně rudého obleku, zastihuje v letadle. Jenže spolkne jakési prášky a klidný let se změní v trojitou noční můru. Napřed je letadlo plné nahých žen s krvavými tvářemi. Pak se stroj zřítí a zpěvák zůstává v poušti jen s podivnou postavou, dítětem i dospělým zároveň. Na závěr přichází k honosnému sídlu, které vlastně obývá on sám, a je to místo plné zhýralosti, společných hostin s medvědem a spoustou žen a krokodýlem v posteli...

Inu, poměrně typické Lindemannovy zvrácené fantazie, podávané v typicky opulentním vizuálním stylu. Nutno ovšem poznamenat, že doprovodný snímek všechny tři hudební kousky o něco pozvedá.

Video zároveň vypustilo do světa informace u Lindemannových současných spolupracovnících. Skladby "Lecker" a "Nass" napsal berlínský producent Daniel Karelly, o "Sweiss" se postaral producent Sky Van Hoff, který se v minulosti dříve podílel na jeho songu "Ich Hasse Kinder", několika písních Rammstein (mimo jiné "Dutschland" nebo "Zeit"), dělal též se Sleep Token, Kreator, Caliban nebo sólovém projektu Richarda Kruspeho Emigrate.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY