Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás

06.04.2024 08:00 - Dan Hájek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

V pondělí 8. dubna proběhne poslední koncert v rámci na čtyři části rozděleného turné Depeche Mode k jejich zatím poslední desce "Memento Mori". S fanoušky se kapela prozatím rozloučí v Lanxess Areně v Kolíně nad Rýnem. Jen pár dnů předem vyšel nový singl "People Are Good", který v sobě nese jasné textové poselství a kraftwerkovskou hudební poetiku.

Tradičně černobíle stylizované video se opět obešlo bez účasti hlavních aktérů. Dave Gahan a Martin Gore jeho natočení svěřili novému teamu, který funguje pod značkou Riff Raff Films. Režii měl pod palcem Rich Hall a se skupinou provázaný Anton Corbijn držel jen kreativní dohled nad výsledkem. Oproti snímkům k minulým singlům se však koncepčně jedná o opravdový videoklip, ne o pouhou koncertní projekci.

"People Are Good" je hybnou střelou symbolik ukrytých v jednotlivých pasážích textu. Stejným jazykem promlouvají také jednotlivé obrazové sekvence, v nichž jste vtaženi do dění na několika místech naráz. Střídá se tu taktéž hned několik nálad - od těch radostných a nespoutaných až po ty dojemnější, kdy se na opuštěném místě definitivně loučíte s někým či něčím velmi blízkým.

Ve videu najdete hromadu detailů, jež si lze vyložit mnoha způsoby. Primárně se však "People Are Good" snaží objevovat pozitivní světlo v odcizené společnosti okolo nás. Jedná se o silnou a důstojnou tečku za celou érou "Memento Mori", pokud tedy píseň a klip máme takto chápat.

Vedle doprovodného videa skladbu doprovází také balík nových remixů, pod které se podepsala tato pětice producentů: Alessandro Cortini, Ludwig A.F., SiGNL, Obskür a Indira Paganotto. Depeche Mode také dále pokračují s vydáváním limitovaných white label vinylů s remixy k jednotlivých singlům z "Memento Mori".

Dosud nezodpovězenou otázkou každopádně zůstává, co se bude dít dále. V úvahu přichází deluxe edice poslední desky, živý záznam z proběhlého turné nebo úplně nový projekt. Možná si ale Gore a Gahan prostě jen dají oddech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY