Desáté narozeniny zlého kluka

08.06.2004 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Hiphopový label Bad Boy slaví tento rok desáté narozeniny a s ním i jeho majitel P. Diddy a rappeři jako Notorious B.I.G., Craig Mack nebo Mase. Díky CD největších hitů "Bad Boy's 10th Anniversary... The Hits" se můžete přidat k oslavě i vy.
6/10

Různí - Bad Boy's 10th Anniversary... The Hits

Skladby: P. Diddy, Notorious B.I.G., Busta Rhymes, 50 Cent, Lloyd Banks - Victory 2004, Craig Mack ft. Notorious B.I.G., LL Cool J, Rampage - Flava in Ya Ear (Remix), Notorious B.I.G. - Hypnotize, Black Rob - Whoa, P. Diddy ft. Notorious B.I.G., Lox, Lil' Kim - All About the Benjamins, Notorious B.I.G. - Big Poppa, P. Diddy, Loon, Ginuwine, Mario Winans - I Need a Girl, Pt. 2, Notorious B.I.G. ft. P. Diddy, Ma$e - Mo' Money Mo', Total ft. Notorious B.I.G. - Can't You See, 112 ft. Notorious B.I.G., Mase - Only You (Remix), Mase - Feel So Good, Carl Thomas - I Wish, P. Diddy ft. Faith Evans, 112 - I'll Be Missing You, P. Diddy Outro
Celkový čas: 63:20
Vydavatel: Universal
Hiphopový label Bad Boy vzpomíná na deset let své kariéry. Je na co, vždyť na této značce vydával legendární Notorious B.I.G. a pár hitů snesl i jeho boss Puff Daddy / P. Diddy. Bohužel, současnost Diddyho party není nijak oslnivá, nové objevy na Bad Boy zapadnou, sotva se objeví a za všechno hovoří fakt, že obsah výročního výběru je skoro totožný s hitovým výběrem "Bad Boy's Greatest Hits" z roku 1998. Je to tak, Bad Boy už nikdy na slibný start nenavázali. Ale pššš. O takových věcech se na oslavě přece nemluví. Možná až po ní.

Zapomeňme na chvíli na současnost a vraťme se o deset let zpět, do doby, kdy se Christopher Wallace (později známý jako Notorious B.I.G.) potkal se studiovým technikem Seanem "Puffy" Combsem. B.I.G. se stal Puffyho prvním úlovkem pro jeho čerstvě založený label Bad Boy a ukázalo se, že to byla opravdová trefa. Prvním úspěšným singlem na novém labelu byl sice remix Craig Mackovy "Flava In Ya Ear", ale od chvíle, kdy se mikrofonu ujal B.I.G., už patřil jen jemu. Notoriovo album "Ready To Die" odstartovalo v roce 1994 jeho vládu nad newyorským rapem. Singly "Big Poppa", "Hypnotise" a "Mo Money Mo Problems" na této desce nechť jsou důkazem rappových dovedností jeho majitele. Jeho panování ale netrvalo dlouho. B.I.G. byl v březnu 1997 zastřelen v rámci odvety za smrt konkurenta ze západního pobřeží Tupaca Shakura. Za svůj život vydal jediné album, Puffy a Bad Boy ale z jeho slávy žili ještě několik dalších let. Ostatně to, že Big Poppa učinkuje na více než polovině skladeb výběru, je důkazem jeho postavení. Ze smrti své hvězdy vytěžili celosvětový hit "I'll Be Missing You" se samplem "Every Breath You Take" The Police a B.I.G.ovou manželkou Faith Evans za mikrofonem. Megatrhákem bylo také dvojalbum "Life After Death", které B.I.G. dokončil těsně před smrtí, a o tři roky později i "Born Again", kde rapperův archívní materiál doplňují slavní hosté. To je už jen pouhý stín legendy. Ale abychom byli spravedliví, musíme uznat, že Puffy zacházel s B.I.G.vými archívy podstatně střídměji než třeba matka Tupaca, kterému dodnes vycházejí další a další posmrtná alba. Jako speciální bonus k B.I.G.ově dědictví přidal na recenzované CD Diddy remix klasiky "Victory 2004", který opepřili Busta Rhymes, LLoyd Banks (z G Unit) a hlavně vynikající 50 Cent.

Oplakávací hit "I'll Be Missin' You" odstartoval kariéru pro Puffa Daddyho. Ten dohání svůj vokální handicap chytrostí hiphopového hitmakera a proměňuje album z roku 1997 "No Way Out" v překvapivý prodejní superhit. Na našem výběru nechybí Daddyho klasika "All About The Benjamins", a to sice v původní verzi (tedy ne v té rockové, která se hodně hrála i u nás). Když se za dramatických okolností rozešel s herečkou a zpěvačkou Jennifer Lopez, stal se Puffy spíše lehkým soustem pro bulvární novináře než pro hudební fanoušky. Nebyl by to ale jeden z největších černošských hudebních enterpreurů, aby se nedokázal vrátit pod novým jménem P. Diddy. Bohužel ani úspěchy singlu "I Need A Girl" a jeho druhého dílu, který najdete na našem CD, však nepřesvědčily společnost Arista, aby Puffyho značku Bad Boy nevyřadili ze své distribuční sítě a tím ji de facto odsoudilli k živoření.

Stín, který Notorious B.I.G. vrhá na své následovníky na Bad Boy je tak obrovský, že pochybuji, že se z něho někdy vynoří někdo jemu podobný. Ne snad, že by se Puffy nesnažil, ale měl i trochu smůly. Craig Mack label opustil hned po prvním albu "Project: Funk Da World", velká naděje Mase (singl "Feel So Good") ohlásil po dvou albech, že dává přednost kariéře kazatele. Zástup R&B projektů jako 112, Total, Carl Thomas nebo sólová kariéra Faith Evans přinesla do pokladny Bad Boy spíše dluhy než zisk. Druhá polovina "10th Anniversary" nechť je důkazem, že R&B výboje Bad Boy se pohybují pod hranicí průměru. Světélko naděje možná zasvítilo s čerstvým hitem Mario Winanse "I Don't Know", který okupuje druhé místo současného amerického žebříčku. Skladbu ale na desce pochopitelně ještě nenajdete.

P. Diddy je nenáviděn většinou hiphopových pravověrců za mnohdy velmi prvoplánové spojení rapu s laciným R&B refrénem, které zhruba v polovině 90. let zaplavilo americké žebříčky. Diddy je chytrý obchodník, ne hiphopový inovátor a jeho produkce předznamenaly současný komerční žebříčkový R&B pop. Bad Boy snad bude v budoucnu spojován i s jinou hudbou, koneckonců vždycky to bude label, který pro hip hop objevil legendu jménem Notorious B.I.G.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY