Sem špinavej a sem zlej!

16.08.2008 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Svět rapperů a hip hopu je planetou samou o sobě. Kdo na ní nežije, nikdy ji nepochopí. Ale i její obyvatelé občas musí sejít dolů. Třeba jako Rick Ross, o němž novináři vyšťourali, že neobchodoval s drogami, ale dělal bachaře. Vtipné je, jak on se brání: říká, že ani náhodou nebyl slušným občanem.
Rick Ross
© facebook interpreta
Karel Veselý ve svém aktuálním Měsíci v hip hopu upozornil na zajímavou věc - na polemiky kolem věrohodnosti rappera Ricka Rosse. Všímaví bloggeři totiž nedávno upozornili, že s drsňákovou minulostí, oficiálně plnou drog a násilí, to nejspíš nebude tak horké. Prý stál na opačné straně barikády, než se snaží fanouškům namluvit: žádný dealer, ale bachař ve vězení, navíc s vysokoškolským titulem.

Reakce hiphopera, jehož pseudonym je inspirován postavou obchodníka s kokainem Rickyho "Freewaye" Rosse, se dala očekávat, neb se začal chvástat, že to je pomluva, že on fakt nikdy v lochu nepracoval. Jestli mu to někdo uvěří, je v podstatě šumafuk, nejsrandovnější je samotný umělec, který vzkazuje, že nepřichází v úvahu, aby se živil poctivě, aby byl slušný občan. To by totiž narušilo jeho dobrou image.

P. Diddy
© www.p-diddy.de
Jenže i takové pozérství má své hranice. P. Diddy (dříve Puff Daddy) se také rád proháněl New Yorkem s nelegálně drženými zbraněmi, sem tam uhodil nějakou slečnu, v kapse měl pořád nějaký ten gram a suverénně ve svých nablýskaných bourácích porušoval většinu dopravních pravidel. Přece to patří k věci! Když se ovšem dostal k soudu, který rozhodoval o tom, na jak dlouho by mohl jít za své prohřešky sedět, rázem se navlékl do košile a svetru, doma nechal plandavé kalhoty, k tyjátru povolal matku, jež mu do soudní síně dokonce donesla svačinu, za niž věhlasný producent poděkoval a spořádaně ji spapal. Co tím vším říkal? Já jsem strašně slušný kluk, podívejte, já nejsem nafoukaný fracek! Mám takový pocit, že to Seanu Combsovi nakonec trochu pomohlo, dostal podmínku a velkou pokutu, nebo tak něco.

Je strašně důležité, že se čas od času na někoho z rapperů najde, že s jeho kriminálnickou minulostí to nebylo úplně jako v gangsterce (hodně se toho namluvilo třeba o 50 Centovi), protože podobný návrat do reality je stokrát účinnější než všechny zákazy. Když konzervativní, republikánská klika v USA navrhovala omezit produkci hip hopu, protože je plná násilí a sexu, ukázala svou neprozíravost. Tím by na subkulturu ještě více upozornila - zakázané ovoce přece nejlépe chutná.

Ovšem zveřejnit a ukázat, že maník, který se chlubí ostrým životem na ulici, byl ve skutečnosti dost možná spokojený měšťák, to je jiná: ony ohrožené věkové kategorie, tedy pubescenti, si rázem uvědomí, že to je celé jedna velká hra, kterou netřeba brát vážně. Je to takový samočistící mechanismus. Trochu jako sledovat "Dannyho parťáky".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY