shop.musicserver.cz
MIKOLAS - One

MIKOLAS na debutu "One" ukazuje, že singlový formát mu sluší víc

Vydáno: 09.04.2024 08:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: Vivienne Records

Mikolas Josef, aktuálně už jen MIKOLAS, se dá díky vysokému počtu streamů svých skladeb považovat za aktuálně nejúspěšnějšího českého interpreta ve světě. Po letech, během kterých vydával pouze singly, konečně představil debutovou desku s názvem "One". Ta sice nezklamala, ale bez výtek se taky neobešla.

7/10

MIKOLAS - One

Vydáno: 22.3.2024
Celkový čas: 28:49

Skladby: Sophia, Hey Rose, LaLaLaLaLaLaLaLaLaLa, Boys Don't Cry, Delilah, Please Don't Go, Who Am I?, Lullaby, Never Get Over You, Boys Don't Cry (Acoustic from Paris), Delilah (Summer Version)

Vydavatel: Vivienne Records

Mainstreamový pop, jakým se MIKOLAS prezentuje, vás sice vůbec nemusí oslovovat, ale ani ten největší škarohlíd nemůže zpěvákovi upřít, že od začátku šel za svým cílem a na úspěchu opravdu pilně pracoval. Vždyť kdo se může pochlubit historkou o tom, jak uklízel ve studiu u Borise Carloffa a za to tam po nocích směl zkoušet nahrávat své první songy?

S jeho pracovitostí souvisí i neskutečná pečlivost. Zatímco jeho rapoví vrstevníci, kterých je plná česká albová hitparáda, dokážou každý rok naplnit desku patnácti novými písničkami, Mikoláš na to jde jinak. První singl "Free" sice uvedl už v roce 2016, ale i s obsahem debutového alba se stále může opřít o pouhých šestnáct songů. Možná bychom v jeho šuplíku našli kvanta nevydaných písní, z poněkud tristní hrací délky "One" to tak ale nevypadá. Devětadvacet minut s tím, že nahrávka zahrnuje i čtyři roky starou hitovku "LaLaLaLaLaLaLaLaLaLa" a dvě alternativní verze, je i na dnešní zrychlenou a uspěchanou dobu opravdu málo.

Zmíněná písnička na kolekci původně být neměla, ale protože se v poslední době stala nečekaně úspěšnou v Japonsku, své místo na ní nakonec dostala. A vlastně to nevadí, klidně se mohly součástí alba jako bonusy stát i ostatní starší singly, když už je zpěvák dříve nezařadil ani na nějaké EP.

Právě tato skladba a pilotní ochutnávka "Boys Don't Cry", dle mého mínění dokonalý popový hit, ale ukazují, že vypiplané samostatné singly jdou interpretovi mnohem lépe než albový formát. Ve zbývajících písních sice nikdy nepodleze svou laťku, stále je vše na svém místě, vycizelované do posledního tónu, ale jako by jim něco málo chybělo. Osobně sice můžu "Delilah" považovat za otravnou ducku (kterou si ale stejně zpívám a podupávám si do rytmu), téměř čtyřicet milionů přehrání na Spotify však svědčí o tom, že se jí zpěvák trefil do chuti velkého množství posluchačů.

Do podobného ranku jako výše zmíněný hit patří i úvodní "Sophia", na které zamrzí snad jen až příliš a zbytečně zefektovaný zpěv. Do středního tempa se Mikolas ponořil hned v následující, kytarami podpořené pecce "Hey Rose". Nechybí ani balady, které v tracklistu najdeme hned tři ("Please Don't Go", "Lullaby" a "Never Get Over You"), seřazené v druhé půlce hrací doby. V těch je slyšet, jak obrovsky pražský rodák od svých v podstatě rapových začátků pěvecky vyrostl.

Osmadvacetiletý hudební export tedy konečně vydal povedený debut a nyní musí dokázat, že zvládne navázat na velkolepý koncert ve Foru Karlín, od kterého uběhlo už téměř pět let. První šanci vidět MIKOLASe živě budeme mít na letošních Majálesech. A snad se jeho dalšího nového materiálu dočkáme dříve než za několik let. Na těch koncertech totiž potřebuje mít co zpívat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mikolas Josef mění jméno na MIKOLAS a oznamuje vydání debutového alba "ONE" (08.03.2024 19:56)
- Video: Mikolas Josef se vrací. Klip ke světově znějícímu singlu "Boys Don't Cry" láká na dlouho očekávané album (24.03.2023 13:04)
- Recenze: Sigma deskou "Hope" stvořila reklamu na léto (15.08.2022 00:00)
- Na okraj: Jak můžete pomoci muzikantům v časech covidu? Streamujte (10.11.2020 16:24)
- Video: Boris Carloff ON AIR: Vintage mikrofony jsou jednou z nejlepších investic (06.11.2020 08:58)
- Rozhovory: Mikolas Josef - Za dvě hodiny mi volal Snoop Dogg, že do toho jde (3/3) (19.10.2020 17:00)
- Rozhovory: Mikolas Josef - Za dvě hodiny mi volal Snoop Dogg, že do toho jde (2/3) (15.10.2020 08:00)
- Rozhovory: Mikolas Josef - Za dvě hodiny mi volal Snoop Dogg, že do toho jde (1/3) (13.10.2020 08:00)
- Zkrvavený Mikolas Josef se po roce ticha vrací se silným prohlášením a singlem "Lalalalalalalalalala" (09.10.2020 08:42)
- Naživo: Maluma v Praze, to byly hlavně zadky, lasery a skvělý Mikolas Josef (28.02.2020 21:33)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Rush Bono Mirai Dua Lipa U2 Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu