shop.musicserver.cz
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade

The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost

Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade

Vydáno: 5.4.2024
Celkový čas: 38:33

Skladby: Run Run Run, Mustang, I Have A Friend, Merry Old England, Man With The Melody, Oh Sh*t, Night Of The Hunter, Baron's Claw, Shiver, Be Young, Songs They Never Play On The Radio.

Vydavatel: EMI

Dohromady se dali už v roce 1997 a je trochu zázrak, že to The Libertines pořád táhnou dál. Dohertyho drogové eskapády a konflikty s frontmanem Carlem Barâtem totiž můžou za rozpad této formace z roku 2004. Po deseti letech se opět spojili a v roce 2015 jim vyšla deska "Anthems For Doomed Youth", kterou skalní fanoušci uvítali s otevřenou náručí. A nyní, po dalších devíti letech, přichází čtveřice se svou čtvrtou studiovkou.

"All Quiet On The Eastern Esplanade" obsahuje celkem jedenáct písní, na jejichž tvorbě se podíleli všichni členové. The Libertines tímto způsobem dokazují svou soudržnost - nabízejí posluchačům album, jehož vznik se obešel bez zbytečných konfliktů. Netřeba říkat, že se jedná o vzácnost. Že by se přece jen Pete Doherty vzpamatoval?

Studiovku, která byla v procesu už od roku 2022, otevírá loni vydaný singl "Run, Run, Run". Tento svižný banger přijali fanoušci nadšeně a hladově vyhlíželi další song.

The Libertines se totiž vrátili do svých starých kolejí a rozhodli se vsadit na to, co jim jde nejlíp. Skladby jsou protkané nápaditými slovními obraty, spousta z nich obsahuje narážky na britskou historii - třeba song "Merry Old England". Některé instrumentální pasáže a působivé riffy a sóla se dokonce podobají tomu, co známe od Oasis nebo The Kinks.

Pomalé momenty typu skladby "Man With The Melody", kterou doprovázejí orchestrální smyčce, se střídají s těmi energickými - třeba singlem "Oh Shit". U něj se zdá, že se při skládání melodie muzikanti inspirovali u legendárních Sex Pistols, což je nejvíc slyšet krátce po druhé minutě nahrávky. Také vám to připomíná "Anarchy In The U.K.?"

Předlohou pro následující "NIght Of The Hunter" se pro změnu stal balet "Labutí jezero". Není to poprvé, co některá britská parta spatřila múzu v této slavné Čajkovského kompozici. stačí vzpomenout na Public Image Ltd. "Baron's Claw" je pro změnu temná a matoucí písnička, nad kterou visí řada otazníků. Naráží snad text na muže jménem Baron von Raschke? Nebo se jedná jen o jakousi metaforu temné minulosti?

Loučení obstarává "Songs They Never Play...". Tento kousek se sice zrodil už v roce 2006, ale na album ho londýnská partička zařadila až nyní. A je to vlastně dobře. Písničky, které nikdy nehrají v rádiu drží pohromadě sounáležitost a nerozdělitelné přátelství, které definuje i celou desku. Skladba začíná pozvolna, aby se postupně přidávaly další a další nástroje, ale také ženský chorál. Později ho doplní i ten pánský a nakonec se vše vytratí za štěkotu psů. Je ale opravdu konec?

"All Quiet On The Eastern Esplanade" působí v mnohém rozporuplně. V jednu chvíli máte nutkání utíkat po londýnské ulici s Barâtem, Dohertym, Hassallem a Powellem za zády, abyste zamířili do nejbližšího klubu a poslechli si tuto sestavu naživo. Jenže pak vás zase rychle přibrzdí pomalejší melodie doplněné promyšlenými texty. Jde o jakousi zábavnou cestu do minulosti a zpět.

Čekání na nové album se jednoznačně vyplatilo, protože jeho zvukové krajiny jsou opravdu bohaté. Při poslechu si nemusíte říkat, že "to a ono" mohlo znít "tak a onak". Všechno je tak akorát a brzy možná zjistíte, že si některé melodie pobrukujete. Ocenit si zaslouží také texty, v nichž The Libertines nezapomínají být hrdými Brity.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Audio: The Libertines v energické skladbě "Oh Shit" balancují na hranici punku a indie (19.03.2024 11:15)
- Video: The Libertines se v černobílém klipu "Shiver" účastní pohřbu slavné britské psychoanalytičky (23.01.2024 14:21)
- Video: The Libertines v nočním klipu "Night Of The Hunter" za zvuku "Labutího jezera" prchají před zákonem (09.12.2023 18:44)
- Video: Oasis promují staronovou sbírku béček animovanými lyric videi a živákem (31.10.2023 08:08)
- The Libertines prozradili detaily nového alba a představili svižný banger "Run, Run, Run" (23.10.2023 14:51)
- Naživo: Punkový klaun John Lydon a jeho Public Image Ltd nabídli Lucerna Music Baru naštvanou pilulku na chmury světa (18.10.2023 13:45)
- Fotogalerie: Britské post-punkové legendy Public Image Ltd zahrály ve vyprodaném Lucerna Music Baru (17.10.2023 20:48)
- Video: The Kinks lákají na antologii "The Journey - Pt. 2" klipem k dosud nevydanému songu "Everybody's a Star (Starmaker)" (30.09.2023 11:18)
- Oasis zavzpomínají na kompilaci béček singlů "The Masterplan" (22.09.2023 18:43)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Rush Bono Dua Lipa Mirai U2 Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu