Hlas, který aspoň jednou slyšel každý. Zemřela Angela McClusky

26.03.2024 00:34 - David Věžník | foto: Bernadette

Smutná zpráva se v posledních dnech tak trochu zvláštně, pozvolna šíří internetem: odešla Angela McClusky. Zpěvačka, jejíž vokál díky hitu "Breathe" od Télépopmusik slyšel alespoň jedenkrát v životě snad každý, zemřela 14. března po několikadenním kómatu, do kterého upadla po operaci náhle prasklé tepny. Bylo jí 64 let.

"Odešla za svými anděly. Nikdy nikdo nežil život víc naplno, nemiloval velkoryseji, nezpíval více... no, prostě... více," stojí v oznámení na Angelině oficiálním profilu. Minulý týden pak své kolegyni a kamarádce vzdala hold Courtney Love. Věnovala jí DJ set, který odehrála v úterý v rámci benefičního večera v National Portrait Gallery, a označila ji za "andělský hlas Glasgow".

Skotská rodačka Angela McClusky žila po léta v Kalifornii v USA. V roce 1992 spoluzaložila folk-rockovou skupinu Wild Colonials. S ní vydala desky "Fruit Of Life" a "This Can’t Be Life". A jejího houslistu a pianistu Paula Cantelona si vzala za muže.

V květnu 2001 vyšlo debutové album Télépopmusik "Genetic World". McClusky se jako spoluautorka a vokalistka podílela hned na několika písních včetně "Breathe". Nesmrtelná pecka se po úspěšném tažení hitparádami a opakovaném použití v několika televizních reklamách dočkala v roce 2004 nominace na Grammy v kategorii Best Dance Recording (cenu si tehdy odnesla Kylie Minogue za "Come into My World").

S francouzskými elektroniky Angela spolupracovala i na jejich druhé řadovce "Angel Milk" (2005). V roce 2004 vydala svou sólovou prvotinu "The Things We Do", pět let nato následovala kolekce "You Could Start a Fight in an Empty House". V seznamu jmen, s nimiž tato hudebnice s nezapomenutelným vokálem pracovala, jsou třeba Cyndi Lauper nebo The The.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY