shop.musicserver.cz
Fotbalové fanouškovské chorály

Fotbalové fanouškovské chorály

Vydáno: 19.03.2024 06:30 v sekci Komerční články - Tisková zpráva | foto: wildpixel
Fotbal patří v Česku k nejpopulárnějším sportům. Neodmyslitelně spjaty jsou s ním fotbalové chorály. Které jsou ty nejslavnější?

Proč vlastně na stadionech zní hudba

Fotbalové chorály neodmyslitelně patří k atmosféře na stadionu. Sborový zpěv fanoušků bývá mnohdy pečlivě propracovaný a spojený se skupinovou choreografií. Nad hřištěm se tak linou lidové písně, klasické skladby nebo hity pop music.

Ty fungují jako motivační prvek. Hudební kulisa rozdmýchává emoce a snaží se sportovce vybudit k lepším výkonům. Adrenalin představuje při sportu zásadní prvek a je to i důvodem, proč se tak intenzivní popularitě těší online bookmakeři.

Fotbalové chorály se tak objevují po celém světě. Některé nejznámější písně z Česka i zahraničí si představíme.

Fotbalové chorály v Česku

Platí-li, že co Čech, to muzikant, fotbalový svět to potvrzuje vrchovatě. K těm nejznámějším písním především patří:

Ať stále vítězí Viktoria

Hymna fotbalového klubu FC Viktoria Plzeň vznikla v roce 2012. U fanoušků se uchytila díky chytlavé melodii i jednoduchému textu. Jejím autorem je plzeňský spisovatel a amatérský muzikant Milan Čechura.

Autor ji původně přihlásil, jak prozradil v jednom z rozhovorů, do soutěže na klubovou hymnu. Navzdory tomu, že se na ní podílelo i duo z hudebního studia Accent Michal Vaněk a Pavel Čengery, se ale nedostala ani do finále. Když ale autor vyvěsil nakonec svůj počin na internet, na úspěch nemusel čekat dlouho, fanoušci si k němu cestu našli sami.

Klokani bojují

Pochodová skladba z roku 1973 se stala hymnou klubu Bohemians Praha 1905 alias vršovických „klokanů“. Autorem je pražský klarinesta a flétnista Čestmír Preclík. Podle dostupných údajů se jedná o dosud nejstarší používanou hymnou vrcholného fotbalového klubu v Česku.

I v tomto případě je primárním klíčem k úspěchu snadno zapamatovatelný text a zdařilá melodie. Klub je také znám chorálem Křičíme z plných plic, který je otextován na zlidovělou melodii hymny Baníku Ostrava Baníčku, my jsme s tebou. Mnozí si tuto novější píseň spojují s renesancí klubu, jemuž už v minulosti prakticky hrozil zánik.

Baníčku, my jsme s tebou

Autorem této písně je dle některých zdrojů ostravský písničkář Jaromír Nohavica. Pocházet by dle této teorie měla z 80. nebo snad 90. let 20. století, nicméně ve skutečnosti je zřejmě původ hymny FC Baníku Ostrava komplikovanější, uvádí se, že melodie je převzata z jistého polského tradicionálu.

Samotný Jarek Nohavica se později vůči tvrdošíjně opakovanému tvrzení novinářů vymezil s tím, že autorem hymny skutečně není. Původ této písně označil za organický, tedy vzniknuvší přímo na stadionech mezi fanoušky.

Slavie bíločervený

Pod nejnovější hymnou fotbalového klubu SK Slavia Praha jsou podepsáni Jan P. Muchow a Michael Kučera (hudba) a Pavel Zuna (text). Jedná se tak o ryze moderní variaci. Nejnovější slavistickou hymnu však provází kontroverze. Mnozí starší fanoušci klubu ji odmítají, jelikož se jim nelíbí text. Slavie má podle nich být červenobílá, nikoli bíločervená.

Uvádí se tak, že stále nejtradičnějším popěvkem je dechovka Červenobílý, to se mi líbí, to já mám, to já mám rád. A současní fanoušci si budou jistě také pamatovat píseň Slavie do toho! Autorsky se na ní podílel Karel Vágner, který stojí za hudbou, a Zdeněk Borovec, z jehož autorské dílny pochází text.

Fotbalové chorály v zahraničí

Zpívá se ale i na stadionech v zahraničí. Co uslyšíte nejčastěji?

Blue Is the Colour

Autory této fotbalové písně jsou dle dostupných zdrojů Daniel Boone a Rod McQueen. Pochází z roku 1972. V tomto roce ji nazpívali hráči fotbalového klubu Chelsea FC před finále Ligového poháru. A dodnes se jedná o klubovou hymnu.

Verzí této písně následně vznikla řada, a to i na našem území. Konkrétně u nás je známá jako Zelená je tráva, která se v Československu uchytila jako fotbalová hymna. Autorem českého textu je František Ringo Čech. A ačkoli se tuzemská zelená zdá být k fotbalu příznačnější, modrá se v původní verzi objevuje proto, že Chelsea má modré dresy.

You'll Never Walk Alone

Původně se jedná o píseň z muzikálu Carousel autorů Richarda Rodgerse a Oscara Hammersteina II a pochází už z roku 1945. V současné době je hymnou anglického fotbalového FC Liverpool. Považována bývá za nejslavnější fotbalovou píseň všech dob.

Důvod její popularity je poměrně zřetelný, nijak komplikovaná píseň se svým optimistickým vyzněním k fotbalovým zápasům zkrátka ideálně hodí. Paradoxně poprvé hymna údajně zazněla nejdříve na hřišti odvěkých rivalů Liverpoolu. Manchester United tehdy chtěl uctít oběti leteckého neštěstí v roce 1958.

Roma (non si discute, si ama)

Tato píseň je známa také jako Roma Roma. Pochází z roku 1975 a nazpíval ji italský zpěvák, skladatel a pianista Antonello Venditti. Skladba byla také ohodnocena jako druhá nejlepší fotbalová hymna všech dob, hned po výše vzpomenuté You'll Never Walk Alone.

Přežila přitom i období mezi lety 1978 a 1983, kdy byla nahrazena písní Forza Roma Forza Lupi od Landa Fioriniho. Údajně proto, že tehdejší prezident AS Řím Dino Viola měl výhrady k politické exponovanosti interpreta původní písně. Roma Roma ale nakonec toto intermezzo „ustála“, stejně jako vyjádření samotného Vendittiho, který se v roce 2013 nechal slyšet, že už se její duch moc neslučuje se současným přístupem klubu.

Ole Ole

Ole Ole je popěvek založený na použití španělského citoslovce ole. V samotném Španělsku se ale pokřik nepoužívá. Populární verze skandování „ole, ole“ byla poprvé použita v písni Belgičanů Rolanda Verloovena a Grand Jojo, která se jmenovala Anderlecht Champion a zpívala se francouzsky. Ta pochází z roku 1985.

Asi nejznámější verzí, která se rychle rozšířila po celém světě, se však paradoxně opět stala ta španělská, nazvaná E Viva Mexico. Ta byla vytvořena pro Mistrovství světa ve fotbale 1986. Chytlavé skandování následně tuto píseň „katapultovalo“ do celého světa a rozšířilo ji do řady dalších sportů i mimo fotbalové stadiony.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Rush Taylor Swift Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC 2H+ Liam Gallagher Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu