RODAN v klipu "Tell Me It's Summer" paroduje léto. Z písně možná bude hit navzdory

11.08.2023 08:23 - Hana Bukáčková | foto: Kateřina Fialová

RODAN je - v tom pozitivním slova smyslu - takový mimoň na české scéně. Jeho nasládlý hlásek dává šanci oživit tuzemský indie pop. Je klasickým příkladem introverta, pro kterého není vizuál na prvním místě. Jede si vše po svém, se špetkou vlastního nadhledu a humoru. Tak přistupuje i k novince "Tell Me It's Summer" - protestsongu proti letním přesluníčkovaným zidealizovaným klišé.

Za skladbou stojí tým kolem českého songwriting guru Jana Vávry a francouzského producentského dua Her Demons, které tvoří Victor Verpillat a Yann Bargain. " 'Tell Mme It’s Summer' je pro mě speciální ironií, na který je celá píseň postavená. Pamatuju si, že jsme s Jendou Vávrou a klukama přišli do studia a bavili jsme se o tom, jaký je vedro a že to zase všechno začíná. No, a já už jsem si tak klasicky začal stěžovat, jak mi léto vlastně vadí, protože zase budou sociální sítě plný toho, že svítí sluníčko. To se samozřejmě líbilo Jendovi, tak jsme to kolem toho postavili," komentuje novinku dvacetiletý muzikant.

Za videem, které je zčásti animované a zčásti hrané, stojí Michael Nováček (spolupracuje třeba s Pam Rabbit). Ten k tomu dodává: "RODAN důvtipně vytvořil song, při kterém se člověk ponoří do letní atmosféry, přestože jeho text se právě tomuto stereotypnímu letnímu kýči lehce vysmívá. Introvertní člověk může trávit celé léto sám doma v pokoji a nemusí to znamenat, že neprožívá stejně barvité a krásné okamžiky jako lidé, kteří preferují v partě lidí kempovat nebo si na týden vyrazit k moři. Klip nám tak umožňuje ponořit se do mysli člověka, který si vystačí sám se sebou, protože veškeré bohatství hledá v sobě, nikoliv v ostatních věcech nebo lidech."

A má pravdu. Skladba, ač je mířená proti létu, zaujme veselou, chytlavou melodií. Možná aspiruje na to, co by možná sám autor nechtěl - na letní hit roku 2023.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY