shop.musicserver.cz
Idol

Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého

Vydáno: 05.08.2023 09:00 v sekci Hudba v TV - Jan Trávníček | foto: HBO

Měl to být megahit. Nový seriál stanice HBO s názvem "Idol" měl být přesně tím, po čem sáhnou všichni předplatitelé streamovací služby HBO Max, jakmile dokoukají první sérii geniálního post-apo "The Last Of Us" a budou hledat, co dál. Podařilo se to jen zčásti. Proč byste ho měli vidět?

8/10

Idol

Vydáno: 4.6.2023
Celkový čas: 275 minut

Platforma: HBO Max

Seriál, ve kterém se v hlavních rolích představuje zpěvák The Weeknd a herečka Lily-Rose Depp, dcera Vanessy Paradis a Johnnyho Deppa, byl zamýšlen jako ambiciózní, velmi drahá show, ve které trojice hlavních autorů ukáže, co se děje v nejvyšších patrech showbyznysu a jaká je cena za slávu.

V té trojici stojící za scénářem je kromě oblíbeného muzikanta také tvůrce oceňovaného seriálu "Euforie" Sam Levinson a také Reza Fahim, jenž v Los Angeles vlastní hudební klub, ve kterém se hvězdy z plakátů rády ukazují. Ti všichni měli potenciál do společného díla vložit své vlastní zážitky a zkušenost a ukázat laickému publiku, že není všechno zlato, co se třpytí.

Děj začíná ve chvíli, kdy se mladá zpěvačka Jocelyn, jejíž předlohou byla údajně Britney Spears (úplně klidně by to ale mohla být kterákoliv jiná popová umělkyně z posledních dvaceti let), chystá po traumatickém zážitku vrátit zpátky na hudební scénu s novým albem. Jeho tvorbu však provází řada psychických bloků, ale také rozdílných představ všech, kteří za jeho tvorbou stojí a jejichž motivace jsou v přímém rozporu. Jocelyn tedy ve snaze vyčistit si hlavu jede do klubu, kde si jí všímá DJ a majitel Tedros (The Weeknd), který se rozhodne s ní navázat víc než blízký kontakt.

A divák postupně v pěti dílech s přibližně padesátiminutovou stopáží sleduje, jak se Tedros proměňuje a rozmýšlí nad tím, zda je jeho postava ve skutečnosti kladná, nebo záporná. Cokoliv dalšího k ději by bylo možné považovat za spoilery, pro úplnost tedy ještě dodejme, že kromě kralujícího hereckého výkonu Hanka Azarii se zde objevuje také Jennie Kim z k-popové skupiny Blackpink, mnoha redaktory musicserveru oblíbený Troye Sivan, producent Kanyeho Westa Mike Dean nebo Tyson Ritter, zpěvák dodnes patričně nedoceněné skupiny The All-American Rejects.

"Idol" ale bohužel už od jeho uvedení provázejí poměrně jednoznačné negativní recenze. A to především z několika důvodů. Vůbec největší míra kritiky míří na zobrazování explicitních sexuálních scén, ze kterých se zejména v prudérní Americe snaží lidé hodnotící tento počin udělat hlavní téma. Často to pak z takových textů vypadá, jako by v tom seriálu o nic jiného nešlo, což rozhodně není pravda.

Další minus míří za obsazením samotného The Weeknda, který k natáčení dokonce poskytl svůj vlastní dům. Prý neumí hrát. Bodejť by uměl, když má za sebou pouze epizodní roli v "Simpsonových" a malý štěk v kontroverzním filmu "Drahokam", ve kterém se Adam Sandler snažil ukázat, že umí i vážnější tvorbu. Právě "Idol" je tak vůbec prvním pořádným snímkem, ve kterém se může Tesfaye předvést, a s přihlédnutím k tomu, že většinu stopáže nesundává z očí tmavé brýle, a tak z jeho herectví stejně mnoho nevidíte, není jeho výkon v žádném případě ostudným a jako na populárního zpěváka se na něj budete koukat možná ještě v prvním díle. Ve všech ostatních už je ale Tedrosem.

Jako třetí klíčový bod negativních recenzí v Česku i zahraničí bývá označována pátá a podle všeho i finální epizoda celého seriálu (původně jich totiž mělo být šest a je to znát), jelikož nad možnou druhou řadou zatím stále visí otazníky. Vzhledem ke spoustě ukončených dějových oblouků by ale toto dílo klidně mohlo zůstat jako minisérie, i jako taková by bylo dostačující. Pravdou je, že pátá část spoustu dosud načrtnutých linek zamíchala a připravila "Idolu" finále, které místy působí nedotaženě a divák u něj nejednou zvedne obočí. S přihlédnutím ke zbytku obsahu je to ale sice oprávněná, ale marginální chyba.

To hlavní totiž v naprosté většině recenzí totiž vůbec nezazní. A není se čemu divit, protože "Idol" je pro jinou cílovku, než jsou běžní filmoví a seriáloví kritici. Jestli je totiž něco, co jeho tvůrci dělají skvěle, ba místy dokonce až perfektně, je to zobrazení showbyznysu samotného. Klub piraň, ve kterém po sobě lidi jdou stejně jako v jakémkoliv jiném vrcholovém odvětví, Formulí 1 počínaje a NHL zdaleka nekonče. O korporátech ani nemluvě.

A je přirozené, že laikům a lidem nepolíbeným hudební scénou se výsledek nemusí tolik líbit. Jenže ve chvíli, kdy jako hudební pisálek alespoň trochu vidíte za oponu nebo ještě lépe jste sám či sama přímo aktivním umělcem, uvědomíte si, jak skvěle "Idol" s jedovatým prostředím plným podrazů pracuje. Zdejší politikaření si nezadá se spektákly typu "Hra o trůny" a všechny ty mrazivé dialogy a kruté pravdy naplno doceníte až v tu chvíli, kdy si sami vzpomenete na vlastní, podobnou zkušenost. Jestli totiž trio autorů chtělo světu něco připomenout, tak to bylo především pravidlo showbyznysu číslo jedna, které se v podobných snímcích objevuje vždycky: "Show must go on."

"Idol" se tak stává sondou do světa, kam se naprostá většina smrtelníků nikdy naplno nepodívá, a ukazuje, jaká špína, zmar a pošlapané lidské osudy se skrývají za řadou populárních písní, které si s chutí pouštíme do svých sluchovodů. Bohužel je ale jasné a logické, že podobně jako u oceňovaného a bohužel předčasně ukončeného duchovního předchůdce, seriálu "Vinyl", jde o dílo, které doceníte přesně podle toho, zda jste jeho cílovka, či nikoliv. Jste-li umělec nebo třeba jen hudební pisálek, bude se vám "Idol" líbit a hořké easter eggy si z něj rádi vysbíráte (a že jich je!). Ocenit ho ale mohou i ti, kteří si o hudbě prostě jen čtou. I těm může otevřít oči.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- The Weeknd pokořil další rekord: jeho "Blinding Lights" je první skladbou, která na Spotify dosáhla čtyř miliard přehrání (16.01.2024 11:46)
- Troye Sivan poprvé zazpívá v Česku (30.11.2023 09:01)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher 2H+ Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu