Björk se rituálním klipem "Ancestress" vrací ke kořenům, aby vzdala hold své rodině

23.09.2022 14:29 - Kateřina Spacek | foto: Santiago Felipe

Björk v závěru týdne představila skladbu "Ancestress". Třetí singl z připravovaného alba "Fossora" je poctou její zesnulé matce.

Rozsáhlá, sedmiminutová kompozice je zvláštní a ohromující hudební dílo plné rozmáchlých smyčců, zvonů a gongů. Píseň má svůj vlastní smysl pro melodii a dává islandské umělkyni velký prostor k úvahám o jejím vztahu k matce. V textu například vzpomíná na dětství: "Když jsem byla malá, zpívala mi falsetem ukolébavky, které byly o lidské upřímnosti."

Videoklip k písni "Ancestress" natočila Björk s režisérem Andrewem Thomasem Huangem, se kterým často spolupracuje a který navazuje na Jodorowského školu mystického surrealismu. Ve snímku sledujeme jakýsi pohřební obřad. Zpěvačka, oděná ve složitých červených šatech se závojem, v průběhu něj vede skupinu tanečníků a muzikantů hornatou krajinou.

V nedávném rozhovoru autorka nazvala chystanou studiovku "islandským albem" inspirovaným houbami. "Je to něco, co žije pod zemí, ale nejsou to kořeny stromů. Album s kořeny stromů by bylo dost strohé a stoické, ale houby jsou psychedelické a objevují se všude. Moje houbové období bylo bublinkové a zábavné, hodně se na něm tančilo a na konci každé písně se mlátilo hlavou," vysvětlila.

"Fossora" bude následovat po albu "Utopia", které Björk vydala v roce 2017, a bude obsahovat celkem třináct písní, na kterých budou ke slyšení i doprovodné vokály jejího syna Sindriho (ten zpívá právě v čerstvém singlu) a dcery Doy. "Fossora" vyjde 30. září a už nyní si ji můžete předobjednat v našem shopu v pěti různých formátech - dvě CD verze doplňují dva dvojvinyly a magnetofonová kazeta.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY