Víkendový zážitek se Scooterem

23.05.2003 05:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Už je to skoro deset let od chvíle, kdy vzniklo trio Scooter a symbolicky "The Stadium Techno Experience" je v pořadí jejich desátá deska. Scooter provázeli techno téměř od jeho počátků a během své kariéry se měnili společně se stylem, touto deskou však nepřinášejí žádné speciality a zůstávají věrni klasickému technu.
7/10

Scooter - The Stadium Techno Experience

Skladby: Ignition, Maria (I Like It Loud), Weekend!, Take A Break, Pulstar, The Night, Roll Baby Roll, Level One, Like Hypa Said, Liquid Is Liquid, A Little Bit Too Fast, Soul Train
Celkový čas: 47:40
Scooter je kapela, která byla spojeno s techno hudbou téměř od jejích počátků. Jejich kariéra začala v roce 1994 a od té doby následovalo množství úspěšných hitů, devět alb a DVD dokumentující jejich kariéru. Příznivce taneční hudby potěšili Scooter mimo studiové nahrávky i pořádáním množství koncertů. Za tu řadu let se taneční scéna měnila a Scooter s ní.

S deskou "The Stadium Techno Experience" Scooter nijak nevybočují ze svého obvyklého stylu - tvrdých beatů, chytlavé melodie a do toho pokřikujícího HP. Celé nahrávce vévodí singl "weekend!" (pokud jde o videoklip, tady se skupina poněkud odvázala, je to kontroverzní video, které se většinou na hudebních stanicích cenzuruje), po hudební stránce mi připadá podobný o něco málo starším hitům jako "Ramp! (The Logical Song!)" nebo "Posse (I Need You On The Floor)". To je způsobeno nejspíš zkresleným hlasem, který v poslední době Scooter s oblibou používají (a mnoho dalších tanečních projektů tento nápad převzalo). Mně osobně to přijde komerční a takové skladby se velmi brzy ohrají, naštěstí "weekend!" je jediným trackem na desce, kde je zkreslování použito.

"The Stadium Techno Experience" je první album nahrané v nové sestavě - Axel Coon se po necelých pěti letech se Scooter rozhodl věnovat deejayingu, opustil skupinu a jeho nástupcem se stal Jay Frog. Axel se podílel především na hudbě a v době jeho působení ve skupině měly tracky nádech groove a undergroundu. Nová deska je víceméně "dusárna". Otevírá ji tradičně krátké intro "Ignition" s úvodní skladbou "Maria (I Like It Loud)" a od této chvíle beaty nezastaví. Na starších albech se občas objevily i netaneční instrumentální části a spousta kapel zabývajících se taneční hudbou umístí na desku alespoň jednu odpočinkovou věc. Toho se na nové desce Scooter nedočkáte. Je jasné, že jde o techno a nahrávka je určena pro ty, kdo si chtějí zatancovat, ale přece jen mi trochu chybí skladba podobná "She's The Sun" nebo "Break It Up" z dřívějších let. Taneční tracky jsou jako vždy originální, Scooter měli vždy dostatek nápadů a plnili komerční taneční scénu novými melodiemi.

Celkově je "The Stadium Techno Experience" chvilková nahrávka, nějakou dobu ji budete poslouchat, a pak už si na ni asi ani nevzpomenete. Na jednu party je to dobrá deska, která vás nebude nudit a cení se samozřejmě originalita, na taneční scéně není v současné době mnoho originálních projektů a Scooter jsou jistě legendou techna. Ale v minulosti už nahráli lepší alba, například "The Age Of Love" (dle mého názoru jejich nejlepší deska) a té se "The Stadium Techno Experience" prostě nevyrovná. Navíc tu ani není žádný velký hit, na který by se pamatovalo ještě za pět let. Pokud jste však příznivci Scooter, pak vás tahle deska uspokojí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY