Super koncert! Jenže doma...

15.01.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Po úchvatném DVD "Deuce" vydávají Korn další disk "Live", tentokrát se záznamem červencového koncertu v New Yorku. Opět se můžete těšit na parádní porci muziky se spoustou maličkostí, které vám zábavu jedině zpříjemní. Více v naší recenzi.
8/10

Korn - Live

Skladby: Here To Stay, Twist, A.D.I.D.A.S., Trash, Blind, Embrace, Faget, Falling Away From Me, Blame, Make Me Bad, One, Freak On A Leash, Somebody Someone, Thoughtless, Shoots And Ladders, Got The Life
Celkový čas: cca 150 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Do redakce se dostalo druhé DVD Korn "Live", které narozdíl od předchůdce "Deuce" zachycuje i tvorbu z poslední studiové desky "Untouchables". Jestliže jsem o minulém DVD psal, že je "hodně ujeté, hodně strašidelné, hodně propracované a... hodně dobré", o tomto můžu říct v menší míře totéž. Ubylo strašidelnosti a morbidnosti, na síle přibrala vizuální hravost a experimenty s obrazem. Samozřejmostí je vynikající pětikanálový zvuk. Doposud jsem hovořil pouze o formálních odlišnostech, měl bych tedy zmínit i tu nejzásadnější - jak název disku napovídá, jde o záznam koncertu, tedy nikoli o rekapitulační či informační DVD, jakým ve své podstatě bylo "Deuce". Materiál byl pořízen během červencového koncertu v New Yorku, jenž se udál právě kvůli natáčení.

DVD, které se dostalo mně do rukou, obsahuje dva disky. První obnáší osmnáct koncertních písňových záznamů ze všech desek skupiny, druhé poskytuje stejné zvukové bohatství s použitím jiných videostop. K dispozici jsou totiž jakési klipy k písním (které zazní na disku 1), jež byly během vystoupení promítány coby videoprojekce na zadní obří plátno. K tomu na "dvojce" najdeme desetiminutový dokument o natáčení, přípravách koncertu apod. Jako bonusový přídavek mi tato sada přijde vcelku zajímavá, protože videoprojekce nemáme vždy možnost zhlédnout a častokrát to je vzhledem k jejich kvalitě škoda. Za to putuje režisérovi Jimovi Gableovi velké plus.

Gró tkví pochopitelně v disku číslo jedna. Nejde o kompaktní, nepřerušovaný záznam koncertu, ale o sestřih dílčích skladeb. Netřeba se rozplývat nad výkony Korn, kteří platí za špičkové muzikanty, bude lépe se pozastavit nad profesionální stránkou DVD. Tradiční obrazy a střihy jsou totiž v tomto případě zpestřeny mnoha nenápadnými drobnostmi, jež činí z "Live" nadmíru podařené dévédéčko. Kamerové přechody jsou vyřešeny tu praskající obrazovkou, tu zamalovaným objektivem, onde se videoprojekce prolíná s hrající skupinou, "Freak On A Leash" vidíme z režisérského monitoru apod.

"Live" není z toho typu médií, které vás zahltí spoustou informací a nových poznatků. O životě kapely, jejím zázemí a vztazích se toho dozvíte jen pramálo, ale jaksi toho není zapotřebí. Jednak spatřilo nedávno světlo světa nadupané DVD "Deuce", na kterém naleznete dokumentace možná až přes příliš, jednak za Korn mluví hudba a koncertní nasazení. Když si pustíte "Live" na pořádnou televizi s pořádným ozvučením, rázem se ocitnete v hale Hammerstein v New Yorku. Ve srovnání s fanoušky, kteří se tam skutečně podívali, budete mít navíc možnost si prohlédnout kompletní videoprojekce, pár záběrů ze zákulisí, nějakou písničku i z více úhlů, to vše hodně nahlas v klidu domova. Mínus je jediný - právě že jen z domova...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY