Zvrhle devadesátiprocentní DVD!

20.09.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Toto je skutečná bomba! Korn přišli s novým DVD nazvaným "Deuce", na něž byl sice zařazen materiál starší, tzn. do desky "Issues", avšak i přesto se domnívám, že se jedná o jedno z nejlepších dévédéček, které je momentálně na trhu. V recenzi vám prozradím proč.
9/10

Korn - Deuce

Celkový čas: cca 150 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Korn nabrali zase na síle. V červnu jim vyšla vynikající deska "Untouchables", díky níž potvrdili pozici neoficiálních králů nu-metalu, a teď se k tomu přidává DVD "Deuce", které se dozajista nedostane k tolika fanouškům jako CD, ale i tak stojí za velkou porci pozornosti. Je totiž hodně ujeté, hodně strašidelné, hodně propracované a... hodně dobré.

Už jenom úvod disku je velká paráda a jeho ponurá, hrůzu nahánějící atmosféra předurčí charakter zbytku - hororové skřeky, vzdechy, zběsilý střih, šílená sestřička, umrlcovy nohy na vozítku, které odveze diváka do hlavního menu. Jenomže ono se tomu menu ani říkat nemůže, protože nikde nemáte napsáno, která ikona co znamená. A proč? Protože žádné ikony nejsou! Musíte kurzorem prostě šátrat, až najdete. V první chvíli jsem se leknul, že se mi zasekl přehrávač, ale nebylo tomu tak, to si jen Korn vystřelili ze svých fanoušků.

Vlastní obsah je našlapaný k prasknutí a není mnoho věcí, jež byste mohli postrádat. K dispozici jsou všechny klipy, rozhovory, biografie tvůrců disku i členů skupiny, záběry ze zákulisí, skoro celá deska "Issues" živě, kvanta scének, trailery, raritní záběry z celkově třetího koncertu Korn (psal se rok 1993). Uvažte, není tohle vskutku nabité DVD? Přičtěte si k tomu nesmírně propracovanou strukturu, perfektní vizuální ztvárnění, skvělý zvuk a rázem máme na světě kandidáta na titul DVD roku.

Jak jsem naznačil výše, specialitou tohoto disku je netradičnost, prostředí disku je stylizováno do morbidních prostor sadistických laboratoří, márnic, horoucích pekel s rozvěšenými kousky masa a lidských údů, zatemnělých, zkrvavených koutů apod. Vše je ovšem servírováno rovnoměrně, vyváženě, takže neodložíte dálkové ovládání či myš s pocitem znechucení (pokud tedy nemáte vysloveně slabý žaludek). Korn si s fanoušky po celé dvě a půl hodiny hrají, nutí je zkoušet, riskovat, procházet virtuálním labyrintem, nacházet nové a nové záběry, straší je, lekají, děsí. Jednoduše řečeno - při tvorbě tohoto DVD si musel někdo setsakramentsky užít, zařádit si a hodně si procvičit fantazii.

"Deuce" je pro to všechno tak trochu diskem naruby, jehož líc musíte najít a vyzkoušet, zda vám padne. Mně sednul senzačně a myslím si, že všichni ti, kteří mají smysl pro dobrodružství a pro legraci, ti, kteří nejsou příliš prorostlí puritánským konzervatismem, je ocení se mnou. A kdyby nechyběl materiál z nové desky, desítka by "Deuce" neminula. Takhle to je "jen" za devět.

PS: Kdo nevěří, že toto DVD může být tak zamotané a složité, jak jsem naznačil, nechť se podívá na internetové stránky Korn s mapkou disku (zde).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY