shop.musicserver.cz
Vypsaná fiXa - Krásný smutný den

Krásný smutný fiXový den

Vydáno: 17.03.2014 00:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Pardubická Vypsaná fiXa vstupuje pomyslně do nové éry. Má za sebou dvě dekády úspěšné kariéry, během níž se z garážové skupiny stala velkým jménem na tuzemské rockové scéně. Paradoxně právě na aktuální osmé řadové desce "Krásný smutný den" se vrací zpět ke kořenům.

8/10

Vypsaná fiXa - Krásný smutný den

Vydáno: 7.3.2014
Celkový čas: 41:34

Skladby: Kdo se s náma odpoutá, Bubák, Caddy, Boty proti bůstru, Zapadá hipík, Malá noční hudba, Karma je Mike Tyson, Krásný smutný den, Krakow glowny, Gigi, Výhodou je, Šůrka mikrofón

Vydavatel: San Piego Records

Špinavější, punkovější, dravější. Tak měla znít dle Vypsané fiXy novinková deska "Krásný smutný den". Jaké pak bylo pro fanoušky překvapení, když fiXa do světa vypustila jako ochutnávku stejnojmenný singl, který výše uvedené vlastně zcela popíral a spíš než punk se do skladby přimíchal swing. I tak však písnička nepostrádá originalitu a působí přinejmenším zajímavě. Možná šlo o záměrnou taktiku, aby fandy ještě více napnuli. Márdi a spol. si museli být výsledkem nejspíš zatraceně jistí.

A právem. Deska sice nabízí i tuctovější písně, které nejsou vyloženě špatné, ale až příliš připomínají již dřívější tvorbu skupiny ("Kdo se s náma odpoutá", "Bubák") a přináší jen stokrát omleté. Naštěstí jde o výjimky a zbytek zářezů lze s klidem označit za to nejlepší z fiXy. Nechybí řízná (a možná i nejtvrdší) vypalovačka "Karma je Mike Tyson", která hudební pestrost dostatečně nahrazuje surovostí a nespoutanou energií, ani výborné balady v čele s poetickou "Malou noční hudbou", kterou si nelze nezamilovat. Špatná ale není ani zasněná "Gigi".

Na novince je patrný zvukový posun směrem od mainstreamu k avizovanému punkovému a garážovému soundu, který se i díky producentu Ondřeji Ježkovi nadmíru povedl. Právě on stojí za proměnou, která není sice zase tolik zásadní, na druhou stranu pomyslně vlévá do tvorby skupiny novou mízu. Ježek tak vyměnil dlouholetého spolupracovníka kapely Dušana Neuwertha.

Ovšem fanoušky překvapila nejen výměna producenta. Zásadnější změnou je odchod basáka Mejna, který již v řadách pardubického bandu bude od nynějška chybět. Na samotné nahrávce se ještě podílel, turné však již absolvuje nový (dočasný) baskytarista Aleš Zenkl (třeba z doprovodné kapely Michala Hrůzy). Důvodem odchodu nejsou nějaké skandální roztržky, což by se asi u této mírumilovné sestavy čekat nedalo, ale prosté a pochopitelné rodinné důvody. Budiž to Mejnovi přáno, zapomenuto na něj nebude.

Download za libovolnou částku

Vypsaná Fixa - Krásný smutný den
Vypsaná fiXa si "Krásný smutný den" vydala sama, a tak se u distribuce digitální verze nahrávky rozhodla pro model Radiohead. Na svůj web dala desku ke stažení v mp3 i wav, přičemž spokojení posluchači jim posléze mohou poslat na účet libovolnou částku (čím větší, tím samozřejmě lepší). Kapela sama tvrdí, že "všechny takhle poslaný peníze jdou za náma nejen na další desku Vypsaný fiXy, ale i na další projekty, který mají smysl." Pokud už nefandíte empétrojkám, můžete si album poslechnout na YouTube (kousek nad tímto textem) nebo třeba na Spotify.

"Krásný smutný den" disponuje mnoha klasickými fixovskými hitovkami, u kterých je již nyní zřejmé, že na festivalech a koncertech vzbudí u publika velkou odezvu. Řeč je o "Caddy" s vyloženě tanečním feelingem či o dalším povedeném kusu "Zapadá hipík" s chytlavým refrénem. Novinka je skutečně velmi rozmanitá, svěží a drží se letitého nastoleného standardu. Po povedeném "Klenotu" a vynikajících "Detailech" to mohla mít novinka těžké. Svou kvalitou a nezaměnitelnou Márdiho poetikou na ní však Vypsaná fiXa opět dokázala, že lepších rockových kapel momentálně u nás mnoho nemáme.

NÁZORY
  • Nejlepší (Shurka Mikrofon, 17.03.2014 16:45) Reagovat

    Konečně se fiXa vrátila ke kořenům a je pořádně punková!!! Nejlepší je Šurka mikrofoon""" Punk a fixa 4ever ♥♥♥♥ ...

  • Už to nejni vono (Androš z Litvínova, 17.03.2014 16:48) Reagovat

    Tohle je už úplně něco jinýho než stará Fixa, prostě komerce pro fifinky a geloše, co si myslej, že sou punk. Kalyl jsem s Márdim v roce 95 když hráli v Duchcově, a bylo to uplně něco jinyho. Sorry hoši, už pro mě neexistujete.

    • Re: Už to nejni vono (Entle, 20.03.2014 12:51) Reagovat

      Kalyl? vážně? :D Sorry, kámo, ale tvuj koment nebude brát asi nikdo vážně.


      • Re: Už to nejni vono (kalyltvrdě, 20.03.2014 15:47) Reagovat

        Když on kalyl fakt tvrdě :D

    • Re: Už to nejni vono (Anonym, 03.07.2014 14:28) Reagovat

      presne tak.... nevim, kdo zaplatil ty recenze, ale na prvni poslech mi to prijde jako pomala nudna vykradacka predchozich let..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Video: Michal Hrůza se vrhá do vln vztahů jako "Neplavec" (09.08.2023 12:42)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Video: Vypsaná fiXa v klipu "Sen" letí do vesmíru (22.04.2023 17:02)
- Video: Michal Hrůza a jeho "Sebestředná?" rýpou do vztahů (06.03.2023 14:45)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Dua Lipa Taylor Swift Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC 2H+ Liam Gallagher Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu