Nové desky pro 1.-2. týden

10.01.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hudební vydavatelství nám přes Vánoce zřejmě zamrzla a ještě nestačila řádně roztopit pod kotli, a proto tentokrát představíme jen šest kousků. Nejzářivější novinkou jsou čeští Kryštof, kterým dýchá na záda Američanka Ke$ha. Příznivci elektroniky jistě neminou Jitku Charvátovou, ti operní zase Bryna Terfela.
Pokud se v pondělí 11. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Kryštof - Jeviště (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Kryštof - Jeviště
Havířovská kapela Kryštof se po více jak třech letech vyplněných živákem "V opeře" a výběrem "Poločas" konečně hlásí s novým studiovým albem. "Jeviště" sice fyzicky vyjde až 22. ledna, nicméně už dnes si jej můžete koupit digitálně prostřednictvím portálu t.music.cz. Deska se nahrávala během čtrnácti dnů pod vedením producenta Borise Carloffa a za autorského přispění všech členů kapely. Skupina tak zopakovala stejný recept z "Rubikonu", ale přitom nechala přispět i Tomáše Rorečka a Xindla X. První ohlasy se shodují, že od novinky můžeme čekat především klasické Kryštofy. Na desce je i píseň "CyRáno" použitá ve filmu "2Bobule" a z koncertů již známá "Ostravská balada".


Ke$ha - Animal (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / elektronika / taneční hudba

Ke$ha - Animal
Jmenuje se Kesha Rose Sebert, říká si Ke$ha, skládá písničky s Miley Cyrus nebo The Veronicas, momentálně vede se svojí písničkou "Tik Tok" americkou hitparádu a především je novou chráněnkyní hitového dua Max Martin-Dr. Luke. Nyní se jen čeká, jak si povede její debut "Animal", který je pestrou směsicí elektroniky, electro popu a taneční hudby. Původně si Ke$ha dokonce přála, aby její album produkoval Prince, ale to se nakonec nepovedlo. I tak ale nemusí smutnit. Vedle zmíněné dvojice se pod desku kromě ní samotné jakožto spoluautorky všech skladeb na albu podepsali například ještě Claude Kelly, Greg Kurstin nebo Shellback, tedy lidé, kteří se aktuálně motají kolem Pink, Kelly Clarkson, Britney Spears a řady dalších. Jak se povedla deska, která může hýbat příštích pár měsíců světem, zjistíte na MySpace.com Ke$hy, kde je celá k poslechu.


Jitka Charvátová - Feed My Lion (Big Demoiselles/Popron Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika

Jitka Charvátová - Feed My Lion
Jméno Jitka Charvátová slyšíme v poslední době poměrně často. Před nějakým časem tato česká zpěvačka opustila formaci Skyline a rozhodla se dělat muziku sama. "Feed My Lion" je jejím debutem a nese se v duchu elektroniky s příměsí popu, 8bitu, ambientu i hip hopu. Hudbu si napsala JI, jak si taky jinak Jitka říká, sama a texty obstarala další zpěvačka - Pavla Milcová. Produkce se ujal Armin Effenberger nejvíce spojovaný s Cartonnage, což není jediný člen této formace, který se na albu podílel - dalším je zpěvačka Vanda Choco . Vedle ní si na "Feed My Lion" zahostoval ještě i Colin Stuart z Color Factory. Deska byla pokřtěna již 19. prosince v pražském klubu La Fabrika, malou ochutnávku z ní pak Jitka Charvátová nabízí na svém webu.


Bryn Terfel - Bad Boys (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: opera / klasický muzikál

Bryn Terfel - Bad Boys
Je to asi rok a půl, co jsme psali o albu velšského operního zpěváka Bryna Terfela, které se vracelo ke kořenům britské hudby. Na přelomu roku nachystal jeden z nejlepších basbarytonů světa CD s naprosto odlišným tématem. "Bad Boys" je totiž jakousi kompilací špatných hochů nejen operního světa, ale také nejslavnějších muzikálů. Vedle sebe tady tak naleznete například Mefistofela z "Fausta" a Sweeney Todda, Jaga z "Othella" a Mackieho Messera nebo Dona Giovanniho a Javerta z "Bídníků". Album Bryn Terfel natočil se Symfonickým orchestrem švédského rádia pod taktovkou Paula Daniela. Jediným hostem mu pak byla švédská mezzosopranistka Anne Sofie von Otter. Video o vzniku tohoto alba a několik ukázek z něj nabízejí pěvcovy oficiální stránky.


OK Go - Of The Blue Colour Of The Sky (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

OK Go - Of The Blue Colour Of The Sky
Alernativní rockeři z Chicaga vystupující pod názvem OK Go si s třetí řadovou dali pořádně na čas. S vydáním novinky "Of The Blue Colour Of The Sky" počkali dobrých pět let a nyní přinášejí fanouškům třináct nových písní včetně pilotního singlu "WTF?". Ten vypustili do rádií již v listopadu. Společně s klipem ho premiérově předvedli ale pouze americkému publiku, zbytku světa ho ukázali později na iTunes. Na Česko se tak nedostalo a tuzemští fanoušci mohou k poslechu zmiňovaného songu využít MySpace.com profil kapely. Kromě této písně sem kvartet umístil také další novinkové songy včetně kousku "Shooting The Moon", který kapela složila pro film "Twilight sága: Nový měsíc", který však na CD nenajdete.


Clipse - Til The Casket Drops (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

Clipse - Til The Casket Drops
Americké hiphopové duo Clipse je od počátku své existence spojeno s The Neptunes a ani jejich třetí studiová, dlouho odkládaná deska není v tomto jiná, ačkoli zmínění producenti už nemají stoprocentní podíl. Na "Til The Casket Drops" se totiž podepsali i DJ Khalil, Sean C & LV a Chin. Stejně jako na předchozí počiny i na ten poslední nalákali řadu hvězdných hostů. Zůstal pochopitelně Pharrell a Ab-Liva a přibyli Kanye West, Keri Hilson, Cam'ron, Yo Gotti a další. Album v celé své kráse už nyní hraje na MySpace.com Clipse.


Dále vychází:

Blind Melon - For My Friends (Warner Music)
Death Cab For Cutie - Meet Me On The Equinox (singl) (Warner Music)
Jason Derulo - Whatcha Say (singl) (Warner Music)
Kevin Coyne - I Want My Crown: Anthology (EMI)
Kevin Coyne - Major Razorblade/Remaster (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY