Dobře akumulovaná energie

06.03.2008 17:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Airfare se vrhli do poklidných vod českého showbusinessu s dravostí a odhodláním žraloka rodu Carcharodon. Singl "Sorry Baby" hrají rádia, boduje v televizních hitparádách a Milan Šteindler si jej, spolu s písní "Martyrdom", vybral do svého nového filmu. Zachrání debut "Hotel Moscow" český rock'n'roll?
7/10

Airfare - Hotel Moscow

Skladby: Belladona, Life Is Easy, Sorry Baby, Martyrdom, Dead Man Walking, Hive, Last Man Standing, Nevermore, Morning Person, Sugarcube, Hard Ride, Sweet Lady, Sorry Baby (Radio Edit)
Vydáno: 01.02.2008
Celkový čas: 41:18
Vydavatel: RGM Entertainment
Není nutné být originální, není důležité mít bůhví jak výrazný hlas. V textech se nemusíte pouštět do složitých filozofických úvah nebo se snažit o poezii. Pokud má hudba spád, náboj a drajv, jsou to ty správné základy, na nichž lze stavět. A když navíc zaplníte mezeru, která v tuzemském mainstreamu chyběla a vystupujete se sebevědomím, které by mohli závidět oba bratři Gallagherové dohromady, máte vyhráno.

Airfare totiž umí napsat obyčejnou, zato nesmírně chytlavou písničku a pořádně hrábnout do strun. Mají rádi Iggyho Popa, jistě poslouchají The Strokes, ale nijak se nesnaží zakrýt vzývání svých hrdinů. A hodně dbají na image. Zakládají si na tom, že nahrávají vše analogově. A na koncertech, kterým nechybí spád, z nich sálá nezkrotná síla a energie nevybouřeného mládí.

Přímočarost, jednoduchost a z toho vycházející chytlavost a hitový potenciál jsou vedle umocňující dravosti a náboje hlavní zbraní kapely kolem Čechoameričana Thomase J. Lichtaga. Tudíž vás deska chytne hned při prvním poslechu a nosné melodie největších hitů (kromě "Sorry Baby" také "Dead Man Walking", "Last Man Standing", houpavá "Morning Person" nebo "Sweet Lady" s foukací harmonikou) se velmi rychle vryjí do paměti.

Ale je v tom háček. Ta jednoduchost zároveň hraje proti kapele. Skladby, v nichž už nemáte co nového objevovat, se v jejím důsledku velmi rychle oposlouchají. Airfare jsou totiž příliš čitelní, je to hudba bez skrytých tajemství a vzrušujících druhých plánů.

Airfare debutují údernou deskou, která dokáže přitáhnout nemalý počet posluchačů. A pokud vyznáváte stejně jako kapela filozofii "Life Is Easy", nebude vám vadit ani to, že music is easy too. Energie a dynamika stačí. It's only rock'n'roll.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY