Nelly Furtado padla, éter ovládli Chinaski

19.09.2007 23:12 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Osmatřicátý týden v prodejní a rádiové hitparádě české pobočky IFPI bude třikrát podtržen a vybarven do těch nejveselejších barev. Ano, spusťte ohňostroje, vláda Nelly Furtado je u konce. Novým králem rádiového éteru se stali Chinaski, v obchodech zkompletovala hattrick Radůza.
V pondělí navečer jsem si zapnul fotbalové utkání mezi Spartou a Teplicemi a byl jsem nemile překvapen jeho závěrem. Největší a nejbohatší klub, který nás již několik let reprezentuje po celé Evropě, všem ukázal, čemu se říká "umět prohrávat". Fotbalový tým navenek reprezentují především trenéři a hráče na hřišti zase kapitán. A pokud v závěru utkání hlavní trenér týmu nakopne balón do hřiště a společně se svým asistentem uráží hlavního i rezervního rozhodčího takovými výrazy, že by i newyorské gangy koukaly, a kapitán týmu fyzicky napadne pořadatele i kameramana České televize, mám opravdu strach, co předvede tahle železná Sparta v Evropě letos. Ale nepředbíhejme, třeba budou někteří hráči zase jenom hajlovat... Pražský fotbalový klub není jediný velikán, který minulý týden okusil hořkost porážky. Vezměme si třeba takovou tuzemskou rádiovou hitparádu a Nelly Furtado...

Chinaski - 07
© facebook interpreta
RÁDIA - Z osmičky až na jedničku vyskočili Chinaski se svým hitem "Zadarmo", a překazili tak neuvěřitelných sedmnáct týdnů trvající nadvládu Nelly Furtado. Stříbro bere posledně bronzová Fergie s "Big Girls Don't Cry" a poslední místo na bedně zbylo pro Shauna Bakera a "V.I.P.". Dlouhou dobu vládnoucí duo Nelly Furtado - Rihanna se přesunulo až pod stupně vítězů a "Say It Right" je tedy čtvrté, "Umbrella" pátá. Druhou polovinu první desítky otevírají Španělé Marquess s "Vayamos companeros", sedmu přesunul až do roku "1973" James Blunt a pozdrav americkému prezidentovi z osmičky posílá růžová Pink - "Dear Mr. President". Devítka patří kalifornským nu-metalovým princům z Linkin Parku za "Bleed It Out" a desítku vyvolených uzavírá "Do You Know" Enriqua Iglesiase.

Zajímavou statistiku nabídne pohled na aktuální hitparádové novinky. Tento týden se jich do první stovky vešlo šest a hned pět z nich je českých - že by předznamenání ohlašovaného bohatého hudebního podzimu na tuzemské scéně? Nejvýše vyskočili Support Lesbiens s "She's So Complicated", a sice na dvaačtyřicítku, což o tři místa stačilo na jedinou zahraniční novinku od will.i.ama z Black Eyed Peas "I Got It From Mama" (IFPI tvrdí, že je to skladba celé kapely, já však tvrdím, že na IFPI mají binec, protože je to singl z jeho sólovky). Na šestašedesátce debutuje vystrašená Lucie Vondráčková ("Strach"), o flek níže pase krávy Michal Hrůza ("Píseň Kovbojská") a konečně sedmou desítku otevírá zamilovaná Anna K. ("Láska 2.00").

Top 10 - rádia:
  1. Chinaski - Zadarmo
  2. Fergie - Big Girls Don't Cry
  3. Shaun Baker - V.I.P.
  4. Nelly Furtado - Say It Right
  5. Rihanna - Umbrella
  6. Marquess - Vayamos companeros
  7. James Blunt - 1973
  8. Pink - Dear Mr. President
  9. Linkin Park - Bleed It Out
  10. Enrique Iglesias - Do You Know

Radůza - V salonu barokních dam
© facebook interpreta
PRODEJNOST - V prodejní hitparádě se situace takříkajíc stabilizovala. V praxi to znamená, že minule pátá "Kvaska" předskočila Nelly Furtado, a jinak je prvních osm míst naprosto totožných. Takže na jedničce do třetice "V salonu barokních dam" Radůzy, dvojka patří "Pelmelu 1993 - 2007" Lucie Vondráčkové a třetí je "Dotyk" Anety Langerové. Brambory bere Rihanna za "Good Girl gone Bad" a na záda se jí lepí zmiňovaná Landovic "Kvaska". O šestém "Loose" Nelly Furtado už taky víte, takže pojďme rychle k sedmému Karlu Gottovi a jeho "50 hitům", které i tento týden stínuje "Corrida" od Kabátu. První novinka je na devítce, má ji na svědomí Paul Van Dyk a jmenuje se "In Between" a komplet uzavírají Linkini s "Minutes To Midnight".

Na rozdíl od rádiové hitparády jsou novinky v té prodejní jednoznačně v rukou zahraničních interpretů. Nejúspěšnějšího Paula Van Dyka jsem již zmínil, takže pojďme dále. Na třináctce máme (možná končícího) 50 Centa s albem "Curtis", na jednatřicítce irské U2 s DVDčkem "Popmart" a na čtyřiačtyřicítce najdeme Natalii Imbruglii a její rekapitulační výběrovku "Glorious: The Singles 97-07". Toť pro dnešek vše. Za týden se těším napočtenou. Howgh!

Top 10 - prodejnost:
  1. Radůza - V salonu barokních dam
  2. Lucie Vondráčková - Pelmel 1993 - 2007
  3. Aneta Langerová - Dotyk
  4. Rihanna - Good Girl Gone Bad
  5. Různí - Kvaska OST
  6. Nelly Furtado - Loose
  7. Karel Gott - 50 hitů
  8. Kabát - Corrida
  9. Paul Van Dyk - In Between
  10. Linkin Park - Minutes To Midnight

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 38. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY