MP3 revoluce - nové album Offspring legálně na netu!

17.09.2000 17:21 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Offspring
© offspring.com
Psal jsem to už několikrát, ale nyní se to potvrzuje - internetová revoluce v oblasti volného šíření hudby se nedá čekat od umělců z taneční scény, ale spíše od rockerů. Halford svou novou desku "Ressurection" propagovali třemi volně stažitelnými skladbami, před několika dny své poslední album dali volně na net Smashing Pumpkins, ale největší bomba teprve přijde. A odpálí ji Offspring.

Tato neopunková skupina totiž ohlásila svůj vskutku revoluční nápad. Kompletní nové album "Conspiracy of One" totiž dá na svou oficiální stránku ke stažení zdarma a navíc celý měsíc před oficiálním vydáním na CD. To, co se může zdát jako komerční sebevražda, však má podle nich své důvody. Je to pro ně jen část reklamní kampaně, která nejenže prodeji nové desky neublíží, ale naopak jej zvýší. Vycházejí například z toho, že jejich pilotní singl "Pretty Fly" z minulého alba "Americana", si v době vydání během deseti týdnů stáhlo dvacet dva milionů lidí, ale prodeji desky to neublížilo - do dnešního dne si ji pořídilo přes dvanáct milionů fanoušků. Zpěvák Dexter Holland to komentoval slovy: "Jestliže kapela prodá 12 milionů desek, co bychom měli říci? Oh, možná bychom prodali 13 milionů, kdybychom byli internetoví nacisti?"

S celým nápadem samozřejmě nesouhlasí nahrávací společnost Sony, která chce kapele ve volném šíření nové desky zabránit s tím, že by kapela porušila smlouvu. Holland však věc vidí jinak, firma prý sama smlouvu nedodržuje, protože nedokázala zabránit pirátskému šíření jejich skladeb. "Jak mohou nahrávací společnosti zakázat kapelám dělat něco, co povolily celému zbytku světa? To se mi zdá hodně divný... Skutečnost je, že tohle album stejně skončí na internetu, ať bychom to chtěli či ne. Takže jsme si pomysleli - proč to neudělat sami? Nebojíme se internetu, myslíme si, že je to skvělý způsob, jak zasáhnout fanoušky."

Offspring však samozřejmě věří tomu, že se deska bude prodávat i v obchodech a právě pro ty fanoušky, kteří si CD koupí, mají přichystány speciální nabídku. CD totiž bude obsahovat speciální "klíč", který jim poskytne přístup do zakódovaných částí oficiální stránky kapely a umožní jim stahovat nevydané či živé nahrávky, účastnit se chatů a dalších fanouškovských specialit.

To, že si kapela svých fanoušků velmi váží, potvrzuje i soutěž o celý milion dolarů. Ten budou moci vyhrát ti, kdo si stáhnou první singl z nové desky "Original Prankster", který bude ke stažení jak na stránce Offspring, tak i na různých hudebních serverech. Fanoušci budou sice muset před stažením vyplnit email, jejichž databáze bude poté sloužit k reklamě na novou desku, ale jeden z nich vyhraje onen milion dolarů. Do soutěže je věnovala samotná kapela a ani cent z něj nepochází od Sony či nějakého sponzora. Offspring tak chtějí změnit život alespoň jednoho fanouška, stejně jako právě oni kupováním jejich nahrávek změnili život jim a alespoň část peněz tak fanouškům vrátit. Výherce bude oznámen 14. listopadu na MTV, tedy v den, kdy album oficiálně vyjde (v Evropě vyjde samozřejmě o den dříve).

Kapela už před časem podporovala Napster, program umožňující svým uživatelům mimo jiné vzájemné stahování spousty hudby. Na své stránce dokonce prodávají reklamní předměty s logem Napsteru. Novou desku však nedají přímo k dispozici Napsteru, ale vědí, že na něm bude k sehnání. "Očekáváme, že to bude na Napsteru. Ironie je v tom, že to na něm bude ještě před začátkem reklamní kampaně. My desku na něj nedáme - prostě tam už bude."

Offspring chtějí tímto nevšedním počinem i dokázat to, co představitelé Napsteru říkají už dlouho - že totiž jeho používání nesnižuje prodej nahrávek v obchodech, ale naopak jej zvyšuje. "Nevěříme tomu, že to nutně musí poškodit prodeje, není to prokázané. Podívejte se na Eminema a Britney Spears. Jejich nahrávky jsou na internetu a stále prodávají miliony..."

Pokud Offspring skutečně dodrží, co slíbili, mohou odstartovat revoluci. A pokud se deska bude prodávat výborně... Bossy nahrávacích společností asi stejně nepřesvědčí. Ale můžeme doufat, že ano. Já si nové album Offspring určitě stáhnu. A určitě si ho taky koupím. A co vy? Vyjádřete svůj názor v našem diskusním fóru věnovaném Napsteru!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY