Hudební uragán jménem Vypsaná fiXa

24.04.2005 10:50 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Pardubická rocková úderka Vypsaná fiXa vydala před několika dny své nové album. V pořadí již třetí řadovka nese název "Krása nesmírná". Při této příležitosti vyráží jedna z našich koncertně nejpilnějších formací na koncertní turné. My jsem je zastihli v trutnovském klubu New End.
Vypsaná fiXa - Márdi - small 1
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
Ještě než se dostaneme k věci, pojďme si udělat takový mini-testík. Bude to krátké a alespoň si hned na začátku vyjasníme situaci. Tedy, pokuste se nejprve odpovědět na následující dvě jednoduché otázky:
1. Hudba Vypsané fiXy je...
a) stále na jedno brdo - tři akordy pořád dokola, nechápu, co na tom kdo vidí
b) úžasně energická a plná chytlavých melodií, jednoduchost a přímočarost je v jejich případě velká deviza

2. Texty Vypsané fiXy jsou…
a) rádoby intelektuálské, ale naprosto mimo, když někdo zpívá o tom, jak "roztáčí mrtvýho čápa nad hlavou", vůbec nic mi to neříká, jde jenom o hromadění co nejabsurdnějších slovních spojení
b) Márdi je jedním z "nejuvěřitelnějších" tuzemských textařů, jeho útržkovitě surrealistické, asociativní básnické skici jsou těžko uchopitelné, ale velmi zábavné

Vypsaná fiXa - Mejn - small 2
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
Jestli jste v obou případech pomyslně zakroužkovali variantu "a", můžete s klidem překliknout na jinou stránku, na tomhle místě byste si totiž opravdu moc nepočetli. Každopádně ať už máte na tvorbu čtveřice Márdi, Mejla, Mejn a Pítrs jakýkoliv názor, jedno jim upřít nemůžete - svůj nynější úspěch si tvrdě vydřeli neúnavným objížděním i těch nejzapadlejších klubů po celé republice, a tudíž si ho skutečně zaslouží.

Právě v těchto dnech vydává Vypsaná fiXa své třetí řadové album "Krása nesmírná" a zároveň rozjíždí tradiční kolečko po českých klubech a festivalech. Má tudíž skutečně napilno. Do trutnovského klubu New End dorazila bezprostředně po absolvování dvojitého koncertního křtu v pražském Futuru. Přesto na sobě pánové nenechali znát ani sebemenší náznak únavy a předvedli - jak je jejich dobrým zvykem - naprosto strhující živelné vystoupení. K výborné atmosféře večera však stejnou měrou přispělo i početné a pěkně odvázané publikum.

Vypsaná fiXa - Mejla - small 3
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
První řady obsadili natěšení teenageři s ještě neochmatanými občankami v kapse, kteří od chvíle, kdy kapela poprvé hrábla do strun v úvodní skladbě "Krasojízda", strhli pod pódiem neskutečnou melu. Stoly, které měly oddělovat kapelu od publika, vzaly brzy pod tlakem desítek těl za své, a přední část sálku se proměnila v obrovské, neskutečně zašmodrchané živé klubko, z něhož do všech stran trčely pouze zběsile máchající končetiny. Celá tahle do sebe zaklesnutá lidská masa poskakovala v euforickém transu zprava doleva a zepředu dozadu - a činila tak s takovým zápalem, že muselo ze strany Márdiho dojít i na občasné domluvy ("Přeci nechcete, aby se tady někdo přizabil"). Ty však vzaly zákonitě za své už v momentě, kdy kapela spustila další skladbu. Nadšeně se však neaplaudovalo pouze osvědčeným hitům "Stereoid", "Čistírna peří", "Domácí motokrosař" nebo "1982", publikum stejně bouřlivě přijímalo i nové, mnohdy ne tak přímočaré skladby ("Samurajské meče" či "Krabice").

Vypsaná fiXa - Márdi - small 4
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
Bylo vidět, a hlavně slyšet, že ačkoliv je nová - mimochodem velmi povedená - deska v prodeji teprve dva tři týdny, většina fans se na koncert připravila velmi pečlivě. Jedna kytarová jízda střídala druhou a skupina upalovala ve zběsilém tempu, bez možnosti odpočinku, stále kupředu. A tak se zpívalo, skákalo a povykovalo až do úplného ochraptění a roztrhání těla. Několik rozjívených mladíků, jakýchsi amatérských kamikadze, se až do konce - pěkně po pankáčsku - snažilo hlava nehlava křižovat sál, přičemž od nich kolemstojící sem tam "inkasovali" drobné osvěžení v podobě chlístance lepkavého piva. Ale to všechno k vystoupením Vypsané fiXy jednoduše patří. Jejich koncerty nejsou pro fajnovky, které se jdou předvést se svojí novou módní kreací ani o instrumentálních výkonech, ale především o chytlavých popěvcích, jež si můžete pořádně od plic zařvat společně s kapelou, a o obrovských dávkách energie, která byla i v trutnovském klubu doslova hmatatelná.

Tedy každý, kdo si chce na koncertě pořádně zařádit a vyblbnout se, by měl v nejbližší době koncert Vypsané fiXy určitě navštívit. A jsem si jist, že všichni ti zpocení, pokopaní, ale navýsost spokojení "tanečníci", které po dvou hodinách přežvykování, ždímání a saunování vyplivnul dav na svobodu, by teď jenom souhlasně pokývali svými mokrými kšticemi.

Playlist: Krasojízda, Jak bubnuje Charlie, Samurajské meče, Stereoid, Krabice, Čistírna peří, Domácí motokrosař, Otužilci, Snídaně z elektřiny, Hlava, Letadlo, 1982, Východoněmecká kapela, Drogový večírek, San Piego, Ledňáčci, Kostel - Biohazard - McDonald, Nina
Přídavky: Potápěči, James, Štěstí Jimi Dixona

Vypsaná fiXa, New End, Trutnov, 22.4.2005


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY