AC/DC naživo plni energie

17.04.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

V první várce remasterovaných desek australské rockové legendy AC/DC je i jejich koncertní deska "Live", jež původně vyšla v roce 1992. Jistě nepřekvapí, že obsahuje nejslavnější skladby kapely podané s typickou vervou a nasazením.
7/10

AC/DC - Live

Skladby: Thunderstruck, Shoot to Thrill, Back In Black, Who Made Who, Heatseeker, The Jack, Moneytalks, Hells Bells, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Whole Lotta Rosie, You Shook Me All Night Long, Highway To Hell, T.N.T., For Those About to Rock (We Salute You)
Celkový čas: 71:12
Vydavatel: Sony Music / Bonton
První živák AC/DC "If You Want Blood You've Got It" ještě se zpěvákem Bonem Scottem (který se díky svému nezřízenému pití předčasně odebral na onen svět v roce 1980) bývá ortodoxními fanoušky australských rockerů považován za lepší kousek, než právě recenzovaný záznam "Live" z roku 1992. Nic to ale nemění na tom, že "Live" ukazuje kapelu v typickém a neměnném obraze stále stejné směsky tvrdého rokenrolu, blues a boogie. Změnu po nich nikdo ani nechce, ovšem ubrat z nasazení a zemité poctivosti by jim nikdo neodpustil. To by se ani nemohli dostat do Rock N' Roll Hall Of Fame, kam je před pár týdny v New Yorku slavnostně uvedl Steven Tyler.

Deska "Live", nyní znovu vydána v rámci projektu "AC/DC Remasters" už pod křídly Sony Music, byla nahrána v letech 1990 a 1991 na koncertech světového turné následujícím po comebackovém albu "The Razor's Edge" (ta je zastoupena položkami "Thunderstruck" a "Moneytalks"). Je dokladem o neutuchající energii, jejíž výbuchy tehdy ocenili diváci na 153 koncertech a která v neztenčené míře pulsuje dodnes. Brian Johnson chrčí, až z toho posluchače bolí v krku a kytarový předák skupiny Angus Young srdnatě vyšívá tvrdé akordy i ostrá sóla jako za mlada. Všechno zůstává při starém a tak to prostě u AC/DC musí být. Zvony v úvody "Hells Bells" stále bijí a kanóny v "For Those About to Rock (We Salute You)" pořád odpalují svou salvu.

V setlistu je nejvíce zastoupeno nejúspěšnější album "Back In Black" a sice čtyřikrát, pak jistě nesmějí chybět "Highway To Hell", "Who Made Who" a "T.N.T.", dnes už hardrockové hymny. Přesto se mi z desky nejvíce líbí právě jedna z mladších skladeb - "Moneytalks", možná proto, že si živě vybavuju videoklip z naší těsně porevoluční doby. Album ke koupi láká opatřeno novým digipackovým bookletem s průvodním slovem a vybaveno remasterovaným zvukem. Nutno dodat, že "Live" vychází i ve sběratelské limitované edici na dvou discích doplněná o dalších šest písní.

"Live" je nesporně přínosné v tom, že představuje AC/DC při tom, co jim jde nejlépe, živém energickém hraní, co přidává ke studiovým nahrávkám ještě něco navíc. Obsahuje ty nejslavnější skladby skupiny, jež zůstává třicet let věrná svému zvuku a patří k hardrockovým legendám. Někomu můžou AC/DC připadat monotónní, ale nelze očekávat, že by se někdy změnili.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY