Slavná kompilace "Špejchar" Vladimíra Mišíka vychází po třiceti letech v reedici

08.06.2023 14:01 - Milan Menčík | foto: Ája Dvořáčková

Vladimír Mišík sice naživo už pravděpodobně nikdy nezahraje, fanoušci však mohou ukojit hlad po jeho muzice prostřednictvím nových studiových nahrávek či reedic těch kultovních, které postupně vycházejí. Nyní se s malým zpožděním dostává na kompilaci "Špejchar 1969 - 1991 I-II", která letos slaví své třicetiny. Aktuální reedice obsahuje i novou variaci na originální grafiku Karla Halouna a nový master z původních pásů. Album vychází na 2LP, 2CD i digitálně a zájemci si ho mohou koupit i v našem e-shopu.

V recenzi na původní vydání kolekce napsal publicista Ondřej Bezr do Rock a Popu v roce 1993 tento text: "Pokoušet se posuzovat ony z devadesáti procent zlidovělé hity, vytleskávané dodnes starými bigbeatovými pardály i mladými kočičkami s tisíci korálků na Mišíkových koncertech, by asi bylo nošením piva na Špejchar."

Mišík sám nikdy nebyl vyznavačem hitových kompilací, o to speciálnější má tohle dílo punc. Nacházejí se na něm skladby jako "Kuře v hodinkách", "Slunečný hrob", "Stříhali dohola malého chlapečka", "Sladké je žít", "Variace na renesanční téma", "Co ti dám" nebo "Královský večer". A ještě jedno prvenství tahle deska má - byla vlastně úplně prvním výběrem hitů v Mišíkově diskografii.

Kompletní tracklist je následující: CD1/LP1 - Kuře v hodinkách, Slunečný hrob, Jednohubky, Proč ta růže uvadá, Obelisk, Šero v kavárně, Stříhali dohola malého chlapečka, Já mám schůzku o půl páté, Třináctej plat, Víno, ženy, zpěv, Ty II., Sladké je žít, Taxůvku jsme chytli. CD2/LP2 - Variace na renesanční téma, Sochy, Malá paní, Tma stéká do kaluží, Doteky, Životní režim, 20 deka duše, Co ti dám, Šmajdák a ploužáky, Královský večer, Špejchar blues, Jam session s Fr. Gellnerem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY