Totéž, znovu překopáno a znovu vydáno. Hurá!

28.05.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Pokračování akčního hitu "Matrix Reloaded" přišlo souběžně s Evropou i do českých kin. Spolu s filmem vtrhl na tuzemský trh také soundtrack, který se pokusí navázat na multiplatinové úspěchy hudby z prvního snímku. Odpovídá tomu ostatně dosti podobný charakter alba...
8/10

Různí - The Matrix Reloaded: The Music (soundtrack)

Skladby: Disc One: Linkin Park - Session, Marilyn Manson - This Is The New Shit, Rob Zombie - Reload, Rob Dougan - Furious Angels, Deftones - Lucky You, Team Sleep - The Passportal, P.O.D. - Sleeping Awake, Ünloco - Bruises, Rage Against The Machine - Calm Like A Bomb, Oakenfold - Dread Rock, Fluke - Zion, Dave Matthews Band - When The World Ends (Oakenfold remix) / Disc Two: Don Davis - Main Title, Don Davis - Trinity Dream, Juno Reactor Featuring Gocoo - Teahouse, Rob Dougan - Chateau, Juno Reactor / Don Davis - Mona Lisa Overdrive, Juno Reactor vs. Don Davis - Burly Brawl, Don Davis - "Matrix Reloaded" Suite
Celkový čas: 49:23 / 41:28
Mánie kolem "The Matrix Reloaded" sebou přinesla nejen kromobyčejně poddajné plátce za vstupenky do kin, ale také náhlé milovníky filmových soundtracků. Vždyť hudba z pokračování kultovní sci-fi v Americe debutovala na osmém místě, v Česku se prodrala podobně vysoko. Producenti a zúčastnění hudebníci z toho mají nepochybně radost, neboť přijdou snadno k penězům, na které by si jinak museli poctivě vydělávat - kromě P.O.D. totiž nesložil na "hlavní" desku nikdo originální track a i u těch lze předpokládat, že singl "Sleeping Awake" zařadí na chystanou novinku.

Hodně úspěšný byl už soundtrack z jedničky, který jeho autoři postavili na kontrastu ostré kytarové hudby a tanečních kompozic. Vedle sebe tak stáli Marilyn Manson a Prodigy, Deftones a Propellerheads, Rammstein a Meat Beat Manifesto. Tento osvědčený koncept byl zachován logicky také pro "The Matrix Reloaded: The Music", dokonce se objevuje několik shodných jmen - na druhé album přispěli Deftones ("Lucky You" z aktuální desky), Marilyn Manson ("This Is The New Shit" z "The Golden Age Of Groteque"), Rob Zombie (důkladně zremixovanou píseň "Reload" možno zařadit mezi dance music), Rage Against The Machine (bez jejich pecky, tentokrát "Calm Like A Bomb", bychom si snad "Matrix" ani nemohli představit...) a konečně mág Rob Dougan (ten má píseň i na bonusovém disku s orchestrální muzikou).

Co si budeme namlouvat, "The Matrix Reloaded: The Music" je mírně upraveným klonem původního soundtracku. Resp. by byl, kdyby neobsahoval druhé CD, na nějž je zařazeno sedm orchestrálních skladeb, z nichž minimálně výtečná adrenalinová "Mona Lisa Overdrive" skýtá skutečně honičkový (pokud jste film viděli) feeling. Zajímavostí kompilace je také účast Team Sleep aneb nového postranního projektu China Morena z Deftones, jejichž instrumentálka "The Passportal" se nese v překvapivě podmanivé experimentální - elektronické rovině. Co se singlu od P.O.D. týče, "Sleeping Awake" díru do světa neudělá z jednoho prostého důvodu - i v kontextu tvorby souboru se jedná o výrazně podprůměrný kousek. Za opravdovou pozornost tak z hlavního disku stojí Marilyn Manson, Deftones, Team Sleep, Fluke, Oakenfold a Rob Dougan. Zbytek je vesměs svižnější nadprůměr.

Za normálních okolností by samostatný Disc One získal dejme tomu 6/10, že jej však tvůrci okořenili maličko kratším, synteticko-symfonickým (a hodně dobrým) bratříčkem, zaslouží si soundtrack "The Matrix Reloaded: The Music" hodnocení vyšší. Škoda jen, že během filmu zazní většina písniček až během titulků (jak tomu už bývá). I když: Trinitina jízda na motorce v protisměru s kreací Dona Davise a Juna Reactora "Mona Lisa Overdrive" na pozadí stojí za to!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY