Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu

19.11.2023 13:59 - Ondřej Kocáb | foto: Warner Music

Ačkoliv nová tvorba Linkin Park není aktuálním tématem, klid kolem této skupiny rozhodně není. Může za to bývalý baskytarista Kyle Christner, který své exkolegy dotáhl až k soudu. Problém se váže k přelomové desce "Hybrid Theory", jejíž dvacetileté výročí formace oslavila speciálním boxem.

Christner byl součástí party v letech 1998 až 1999 a své bývalé spoluhráče nyní obvinil z porušení autorských práv. Tvrdí, že jim pomohl napsat několik skladeb a Linkin Park prý použili jeho nápady nejen během jeho působení v sestavě, ale i po jeho odchodu. Příkladem je právě tvorba speciální edice alba "Hybrid Theory" obsahující i staré nahrávky, na nichž se podílel. "Christner nedostal za spolupráci s kapelou ani korunu a také mu nikdy nebylo přiznáno spoluautorství, přestože z jeho tvůrčího úsilí měli obžalovaní prospěch," uvádějí jeho právníci v žalobě.

Linkin Park tvrdí, že Christner je spoluautorem pouze u singlu "Could Have Been", on sám si však připisuje kredit hned u dvaceti tracků ze zmíněného boxsetu. Pokud se ukáže, že pravda je na jeho straně, bude chtít vyplatit všechny honoráře a také poplatky za právní zastoupení. Mezi žalovanými jsou Mike Shinoda, Brad Delson, Rob Bourdon a Joseph Hahn, dále správcovská společnost Machine Shop a vydavatel Warner Music.

Kapela byla založena v roce 1996 a v začátcích fungovala pod názvem Xero. V roce 1997 vydala eponymní EP, to však posluchače příliš nezaujalo. Teprve se jménem Linkin Park se muzikanti dostali do širšího povědomí a začali budovat své renomé. Vydali šest alb, tím posledním je "One More Light" z roku 2017.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY