Novinky v rádiích došly, nejhranější zůstávají David Guetta a Sia. Albům stále kraluje Travi$ Scott

24.08.2018 14:56 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Konec léta se blíží a doufejme, že s ním i napínavější souboje o přední příčky v českých hitparádách. Ani aktuální vydání totiž mnohým nepřekvapí. V singlech nenajdeme ani jednu novinku a zlato obhájili David Guetta se Siou. V albech nadále vede Travi$ Scott s nahrávkou "Astroworld".
David Guetta feat. Sia - Flames
© facebook interpreta
RÁDIA - Singlový žebříček zažil jedno z nejnudnějších kol v tomto roce. Na předních příčkách se toho mnoho nezměnilo, a pokud ano, pak jde většinou jen o drobné přesuny. Ještě smutnější je pohled na novinky. V celé první stovce nenajdeme ani jednu jedinou.

Horké teploty v Česku přetrvávaly i v uplynulých dnech, a tak se nedivme, že ani v éteru to nebylo jiné. David Guetta a Sia nás dál spalují svými "Flames". Schválně co s pořadím udělá přicházející citelné ochlazení. Také Clean Bandit s Demi Lovato se drží svého koryta, kterým je v případě "Solo" stříbrná příčka. Alespoň trojka hlásí nové jméno, Jonas Blue sem poskočil s "Rise". Skladba, ve které hostuje americké rap-popové duo Jack & Jack, tedy u nás dosáhla na stejné umístění jako v DJově rodné Británii.

Z minulého bronzu si pohoršil Marek Ztracený, pro jehož "MinuLost" se přítomností stává sedmá pozice. Kromě toho, že se do Top 10 vrátili devátí Chinaski s "Potkal jsem tě po letech" na úkor Mirai a songu "Anděl", se v ní ale dál už nestalo nic zajímavého.

V nižších patrech sice můžeme pozorovat několik výrazných posunů kupředu, ovšem třeba Zayn a Sia s "Dusk Till Down" už mají navzdory získaným pětačtyřiceti místům své nejplodnější týdny za sebou. Začátkem roku jsme je opakovaně registrovali na stupních vítězů, nyní je z toho číslo čtyřicet sedm. Možná aspoň Robin Mood jakožto největší český skokan kola v příštích týdnech výrazněji zamíchá pořadím. Zatím si s "Na měsíc" vyšlápl na dvaašedesátou příčku, což znamená zlepšení o dvacet sedm míst.

Top 10 ČR - rádia:
  1. David Guetta feat. Sia - Flames
  2. Clean Bandit feat. Demi Lovato - Solo
  3. Jonas Blue - Rise (feat. Jack & Jack)
  4. Welshly Arms - Sanctuary
  5. Kodaline - Follow Your Fire
  6. Robin Schulz - I Believe I'm Fine
  7. Marek Ztracený - MinuLost
  8. Alvaro Soler - La Cintura
  9. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  10. Selena Gomez - Back To You

Travis Scott - Astroworld
© facebook interpreta
ALBA - Ani zkoumání albové hitparády nepatří tentokrát k těm záživnějším činnostem. Posuďte sami: v Top 10 se hned pět alb drží na stejných pozicích jako před týdnem, čtyři další změnila své umístění jen o jednu příčku. Pouze desátý Ektor urval s deskou "Alfa" celých pět pozic k dobru.

Travi$ Scott tedy může podruhé oslavovat vítězství své třetí řadovky "Astroworld". Ještě lépe se mu ale s novinkou daří doma v USA. V prvním týdnu tam nasbíral přes půl milionu hitparádových bodů, což je po Drakeovi druhý nejhodnotnější výkon roku. A také ve druhém týdnu svůj primát v zámoří udržel, tentokrát se součtem přes dvě stě tisíc jednotek.

Dvojku si pohlídal Ed Sheeran s celosvětově nejprodávanějším albem minulého roku "Divide". Vzhledem k tomu, že se také letos po celou dobu drží mezi nejžádanějšími, nedivili bychom se, kdyby tento triumf zopakoval. Minimálně u nás má nakročeno výborně. Mezi medailisty se vrací výše zmíněný Drake, jehož "Scorpion" se stal hudebním bestsellerem pomalu končícího léta.

V týdnu jsme si připomněli výročí padesáti let od ruské okupace. Při této příležitosti vzrostl zájem i o dobovou hubu. Ze šedesátého osmého na dvacáté třetí místo poskočil výběr Supraphonu "1968 / Padesát hitů roku naděje a zrady".

Trochu v tichosti vydal své album Jason Mraz. Písničkář, který loni zazářil v pražském Foru Karlín, se s "Know" objevuje na třicátém osmém řádku. Hůře, než byl dosud zvyklý, odstartoval i doma v Americe, kde bere pro začátek devítku. Minulá tři alba mu přitom pokaždé zajistila stupně vítězů. Novinka na osmdesátém druhém místě vzešla z ranku klasické hudby. Klavírista Miroslav Sekera připravil svůj "Piano recital / Janáček - Mozart Chopin".

Top 10 - alba:
  1. N Travi$ Scott - Astroworld
  2. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  3. Drake - Scorpion
  4. Imagine Dragons - Evolve
  5. Post Malone - beerbongs & bentleys
  6. XXXTentacion - ?
  7. Sheen & Jickson - Grál
  8. Maroon 5 - Red Pill Blues
  9. ▲ O.S.T. - Mamma Mia! Here We Go Again
  10. Ektor - Alfa

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 33. týden najdete na stránkách IFPI zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY