"Cesta z města" Mirai ukazuje cestu od obyčejné kapely ke skvělé. Snad

29.10.2015 17:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Mirai vznikli na troskách formace Dolls In The Factory, na rozdíl od nich však vsadili na češtinu. Na jaře se uvedli prvním singlem "Dítě robotí", teď do světa vypustili své debutové pětiskladbové ípíčko "Cesta z města". A i když to celkově není žádný zázrak, některé momenty na něm jsou vyloženě výborné.
6/10

Mirai - Cesta z města

Skladby: Cesta z města, Dítě robotí, Historie, Divadlo, Souznění
Vydáno: 16.10.2015
Celkový čas: 18:26
Vydavatel: Universal
Stejně jako před časem skupině Nebe pomohl i Mirai Richard Krajčo. Na podzim je dokonce vzali s Kryštof na své halové turné, kde si trojice rozhodně nedělá ostudu, ale naopak působí jako poměrně vyhraná kapela s chytlavými písničkami. Těsně před startem koncertní šňůry skupina vydala své debutové EP, aby se posluchači mohli se skladbami seznámit i při domácím poslechu, nejen naživo.

O produkci kolekce se postaral Honza Balcárek z Light & Love, který je v poslední době snad všude, a na pouhých pěti písničkách je znát, jak za těch pár měsíců stačila vyzrát kapela i on sám jako producent. Jejich první singl "Dítě robotí" je vyloženě přeprodukovaný a čiší z něj snaha o HIT tak výrazně, až po pár posleších začne otravovat. Svůj úkol, tedy uvést kapelu na scénu, do rádií a dát o ní vědět, ale splnil. To se naopak vůbec nepodařilo singlu druhému, kytarově-tanečnímu "Souznění", který na celém EP zní nejobyčejněji a také jako nahraný v úplně jiném studiu se zahuhlaným zvukem.

Další tři nové písničky ale najednou představují kapelu v úplně jiném světle. Titulní skladba celého minialba, odlehčená "Cesta z města", je ukázkou, že spíše akustičtější poloha skupině vyloženě sluší, a pokud rádioví dramaturgové nezaspí, mají Mirai šanci mít další opravdu velký hit. Sborový refrén u konce písně totiž vyloženě svádí k prozpěvování. A pěkně nahlas. Rychlejší kytarový kousek "Historie" vynikne lépe naživo než ve studiové podobě, v pomalé písničce "Divadlo" má ovšem kapela další, prozatím skrytý skvost, který graduje až do stadiónové velikosti.

Debutové EP Mirai jako celek sice není kdovíjak převratná nahráka, v novějších skladbách ale ukazuje, že pokud budou muzikanti pokračovat v nastoupené, méně elektronické a více odlehčené cestě, mají šanci se na české scéně trvale usadit. To ale může dokázat až celé debutové album, které by mělo přijít v příštím roce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY