shop.musicserver.cz
Iron & Wine - Light Verse

Iron & Wine na "Light Verse" odlehčuje působivé příběhy humorem

Vydáno: 08.05.2024 08:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Kateřina Postránecká

Dosud poslední řadové album "Beast Epic" vydal Iron & Wine před sedmi lety, dokonce ho později živě představil českému publiku. Poté následovaly společná deska "Years to Burn" s indie partičkou Calexico a EP "Weed Garden". Nyní americký zpěvák konečně přichází s plnohodnotným počinem "Light Verse".

9/10

Iron & Wine - Light Verse

Vydáno: 26.4.2024
Celkový čas: 42:58

Skladby: You Never Know, Anyone’s Game, All in Good Time (Feat. Fiona Apple), Cutting It Close, Taken by Surprise, Yellow Jacket, Sweet Talk, Tears that Don’t Matter, Bag of Cats, Angels Go Home.

Vydavatel: Sub Pop Records

Sam Beam, který vystupuje pod pseudonymem Iron & Wine, zůstává indie folkovému kabátku věrný už přes dvě dekády. Ačkoli se rodák z Jižní Karolíny v některých částech "Light Verse" také vrací k tlumenějšímu, akustickému zvuku svých několika prvních desek, disponuje zde neuvěřitelnou vitalitou, která na jeho několika předešlých nahrávkách chyběla.

A nebyl by to Sam, kdyby za sebou nenechal kus poetičnosti. Název "Light Verse" totiž odkazuje k básnickému stylu lehkého verše, často spojovaného s poety, jako byli Edward Lear a Lewis Carroll nebo Lord Byron. Lehká poezie má být humorná, ale zároveň nesmyslná. Znamená to, že se i Beamův sedmý počin nese v tomto duchu?

"Jde o moje první oficiální komediální album! Dělám si legraci...," prozradil muzikant ještě před vydáním. Svým fanouškům tím pádem nasadil brouka do hlavy. Co je vtip a co pravda? Iron & Wine k hudbě vždy přistupoval seriózně, takže lze jen těžko uvěřit tomu, že by se nyní uchýlil ke komediálním prvkům. Dovede si někdo amerického písničkáře představit na pódiu třeba vedle interpreta jako Ty Segall? Sotva. I když by bezesporu šlo o netradiční experiment.

Zpátky ale k nové studiovce. Ta začíná písničkou "You Never Know", kterou zahajují smyčce - svým zvukem ne příliš vzdálené starým rozvrzaným dveřím. Beamův bezmála padesátiletý vokál neztratil nic ze své krásy a místy téměř připomíná Andrewa Birda nebo Josého Gonzáleze s "Cycling Trivilaities". Aranžérsky jde ale o přece jen bohatší a pestřejší dílo: kytary se zde střídají se smyčci a zpěvákův hlas doprovází pozvolné echo.

Mimochodem, víte, že letos frčí country? Tento žánr můžeme slyšet v "Anyone's Game" - skladbě oproti předešlé položce o poznání svižnější. Perkuse v ní trochu napodobují dusot koňských kopyt nebo zvuk kravských zvonů. Skladba pomalu přejde v "All in Good Time", ve které hudebníkovi sekunduje Fiona Apple. I v tomto případě jde o klasickou country. Hlasy obou umělců se v působivém duetu skvěle doplňují. Škoda že Sam pozval Fionu jen do jednoho songu. Ale kdo ví, třeba do budoucna nezůstane jen u ojedinělé spolupráce, protože společně tvoří skutečně silné duo.

V dalším kousku "Cutting It Close" se už Iron & Wine vrací ke svým kořenům a country nechává za sebou. Stopáž tohoto tracku nedosahuje ani tří minut. Zdá se, že jde o jakýsi přechod k pomalejším skladbám, o čemž svědčí následující "Taken by Surprise". Písničkář se zde noří do hlubin zamilované lyriky a kvalitního storytellingu, který mu vždycky šel.

Přesto si moc dobře uvědomuje, že některé z jeho skladeb mohou působit až moc sladce, a tak se rozhodl tuto slabost proměnit ve výhodu. Jako ve "Sweet Talk", v jejíž verších se opakuje myšlenka, že život je vlastně nádherný. "Cítím, jak se to hýbe rychleji / Budeme mít krávu a pak ji vyženeme na pastvu / Modleme se, aby ten okamžik nezabral život, abychom ho zvládli," zpívá v jedné pasáži. A pak že je "Light Verse" jen joke.

Úsměvně vyznívá nejen "Sweet Talk", ale například i "Bag of Cats". Jen s tím rozdílem, že až po několika posleších dojdete k závěru, jestli je písnička smutná, nebo veselá. A nebo ji máme považovat za nadsázku?

Desátá a zároveň poslední "Angels Go Home" se neobejde bez hlasitých smyčců, které znovu podtrhují Beamovu tvůrčí genialitu. Příběh o tom, že všichni dříve nebo později zase najdeme cestu domů, se dá nazvat jednou z nejkrásnějších skladeb od tohoto amerického muzikanta.

Během dvaačtyřiceti minut trvání desky, která nabízí návrat ke klasickému folku a zároveň vyznívá překvapivě současně, nudu prakticky nezažijete. Iron & Wine dokazuje, že má stále co říct. Svěží produkce podtrhuje vřelost jeho vokálu a nadčasovost umělcovy tvorby. Pokud si s "Light Verse" nezíská nové fanoušky, určitě alespoň potěší ty dlouholeté.

Jde o album chytré, odzbrojující a přitom neuvěřitelně lidské. Přesně takové jako život samotný. A jaké poselství v sobě tedy skrývá? Aby se nikdo nebral příliš vážně a občas se zasmál i nad smutnou situací.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Serj Tankian - A.F. Day 8/10
Video: Serj Tankian se v syrové písni "A.F. Day" vrací ke kořenům Zpěvák System Of A Down a v současnosti také mnohostranný umělec a aktivista Serj Tankian plánuje během letošního podzimu vydat pod svým jménem nové EP "Foundations", na které právě poutá singlem "A.F. Day". Ten napsal v pradávných... čtěte zde
Vydáno: 19.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
Poly Noir - K mýmu ohni nesedej 7/10
Video: Temná country Polyho z Insanie se představuje komiksovým klipem "K mýmu ohni nesedej" Dark-country projekt frontmana Insanie Polyho nazvaný Poly Noir dostává konkrétnější kontury s prvním singlem - a rovnou titulním. Skladba "K mýmu ohni nesedej" totiž pojmenovala celé album, které by na značce Smile Music mělo vyjít... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 14:30 v sekci Audio / Video | Video
Jan Váňa -  A na Jordán dopadla tma 8/10
Recenze: Jan Váňa předkládá na úsporném debutu "A na Jordán dopadla tma" sbírku zamlžených zrcadel pocitů a situací Písničkářství má na domácí scéně hluboce zapuštěné kořeny. Dříve byl jeho představitel často jinotajným mluvčím, který metaforami kličkoval mezi tím, co režim dovolil. Doba se změnila, sdělení postavené na textu ale... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě
Rozhovory: Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě Moimir Papalescu nepřehlédnutelně prostupuje domácí - převážně elektronickou - scénou. Působil či působí ve spoustě projektů, v poslední době se ale nejvíc přetřásá návrat formace Moimir Papalescu & The Nihilists. Bylo to... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Iron & Wine natočil duet s Fionou Apple "All in Good Time". Jeho country nádech podtrhují smyčce (09.03.2024 11:05)
- Iron & Wine chystá na duben desku "Light Verse" (15.02.2024 19:12)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Video: Andrew Bird v klipu "Mo Teef" zdůrazňuje důležitost ochrany životního prostředí (20.07.2023 15:07)
- Audio: Zasněte se s "Prsteny moci". Fiona Apple je ve skladbě "Where the Shadows Lie" éterická jako elfka (19.10.2022 08:05)
- Video: Fiona Apple předělala country klasiku "The Most Beautiful Girl" (21.07.2022 11:41)
- Nové desky 22/2022 - od Angel Olsen přes Post Malonea po Drive-By Truckers (08.06.2022 13:00)
- Nové desky 37/2021 - od Daughtry přes 2Cellos po Toma Hodge & Floexe (22.09.2021 17:05)
- Naživo: José González v komorním streamu odhalil své spojení s přírodou (12.06.2021 16:11)
- Video: José González v klipu "Head On" zpívá za doprovodu světýlek (10.06.2021 17:15)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen Adele Kabát Sia Bono Taylor Swift Imagine Dragons Dua Lipa Rush Mirai Rammstein Beyoncé AC/DC mp3.com Lady Gaga Liam Gallagher
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu