I death metal lze pojmout encyklopedicky. Kniha "Choosing Death" vyjde ještě v dubnu

25.04.2024 19:45 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Sotva vydavatelství MetalGate uzavřelo (zatím) posledním svazkem "Do propasti" vydávání blackmetalové encyklopedie Dayala Pattersona - recenze předchozích částí najdete zde a zde - pouští se do historie dalšího subžánru extrémního metalu. Ještě v dubnu se na pultech objeví kniha "Choosing Death: Nepravděpodobná historie death metalu & grindcoru", kterou napsal Albert Mudrian, šéfredaktor prestižního amerického metalového magazínu Decibel.

"Opravdová undergroundová bible," jak se o knize vyjádřil zpěvák Lee Dorian, který působil mj. v Cathedral nebo Napalm Death, mapuje oba žánry skutečně důkladně. Nechybí vzpomínky, citace, raritní fotky, plakáty a další materiály, díky kterým se čtenář přenese do dřevních začátků či samozřejmě do éry, kdy byla tato muzika na vrcholu. Pozornost autor věnuje i novodobé scéně, české vydání totiž vychází z upravené a rozšířené verze z roku 2016.

"Lidé okolo mě mi často naznačovali, že moje nadšení pro tenhle kravál mělo už dávno vzít za své, ale ať už se jedná o objevování fantastických nových kapel, jejichž členové jsou o celou polovinu mladší než já, nebo o dychtivé čekání na nové desky od legend, jimž čas na síle rozhodně neubral, anebo prostě o to, znovu si poslechnout ta zásadní alba, která jsem před mnoha lety bral nervózně do ruky, já naopak můžu říct, že jsem z téhle hudby nebyl nikdy tak nadšený tak, jako dnes," píše Mudrian v doslovu.

"A možná je to vlastně ten důvod, proč tahle verze 'Choosing Death' vůbec existuje. Jsem prostě fanoušek. Tak jako vy," dodává.

Odezva fanoušků byla už v případě prvního vydání v roce 2004 velmi příznivá. Historie žánru na jednom místě a čtení o kapelách jako Napalm Death, Carcass, Repulsion, Death, Autopsy, Entombed, Pestilence, Morbid Angel a tak dále. Tomu milovník hnilobného stylu jen těžko odolá. Mimochodem, český čtenář jistě ocení, že autor nezapomněl například ani na domácí Krabathor.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY