Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň"

24.04.2024 16:00 - Honza Balušek | foto: Alexandra Šnaid

Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní skupině redaktorů, kde se jimi sice dobře pobavíme, ale abychom o nich napsali článek? Na zbytečné hejty s hodnocením dvě nebo tři z deseti už jsme přece jen velcí kluci a holky. Naštěstí se občas přece jen zadaří.

Vyjádřit své myšlenky také hudbou se nově pokouší herečka Tereza Vítů. A ta naštěstí patří do malé podmnožiny potenciálních zpěvaček, která ví, co chce. Pro svůj debut se totiž nespojila se žádným domácím pseudoDJem, který sotva rozjede upirátěné Pro Tools, ale vsadila na Matěje Belka. Tento známý multiinstrumentalista a v současnosti mimo jiné klávesista Tata Bojs pohlídal, že se Vítů za svou první zveřejněnou písničku "Zůstaň" nemusí stydět. Právě naopak.

"Myslím, že jsem ve fázi života, kdy mi došlo, že není na co čekat. A pokud chci dělat hudbu, musím začít a postupovat krok po kroku. Je pro mě důležité psát česky a chtěla bych písněmi vytvářet příběhy, které budou osobní a budou mojí výpovědí. Je to pro mě kontrast k tomu, že jako herečka říkám myšlenky někoho jiného," svěřila se s důvody, proč začala zpívat.

Na "Zůstaň" jde jasně slyšet, že ji Tereza nechce použít pouze jako prostředek k tomu, aby měla při moderování plesů i co zazpívat, a mohla si tak říct o větší honorář, ale že jí na obsahu i provedení skladby opravdu záleží. I když text vypráví samozřejmě o lásce, nepůsobí banálně, přináší i hlubší podtext.

"Chtěla jsem napsat píseň o lásce/vztahu, který už má za sebou prvotní zamilování, a ti dva se už doopravdy znají. To samozřejmě někdy přináší těžké chvíle, ale i ten okamžik, kdy se dva lidé rozhodnou, že i když není ani jeden z nich perfektní, stojí za to spolu zkusit prožít celý život. Tam pro mě začíná pravá láska," vysvětluje.

Balada se rozjíždí jen s jemnou instrumentací, posléze graduje. Jen škoda, že neexploduje do opravdu velkého finále. Na druhé straně by ale přehnaně bohaté aranže mohly něžné písničce spíše uškodit.

O doprovodný videoklip se postaral profík Jakub Mahdal, který skladbě ponechal i v obrazové podobě intimní atmosféru a vystačil si pouze se dvěma dvojicemi. Jejich interakci nasnímal v šedomodrém studiu a díky jejich hereckému umění to naprosto stačí.

Se "Zůstaň" sice Tereza Vítů do českého mainstreamového popu žádnou velkou díru pravděpodobně neudělá, může si však být jistá, že se pustila do těžkého boje, který vyhrála.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY