- musicserver.cz">

Trent Reznor: "Streamovací služby jsou pro umělce smrtelnou ránou"

13.04.2024 14:38 - Simona Knotková | foto: Jan Kuča

Jaký vliv mají streamovací služby na hudební průmysl? Podle Trenta Reznora z Nine Inch Nails fatální. Rozpovídal se o tom v rozhovoru pro magazín GQ.

"Myslím, že ty příšerné výplaty streamovacích služeb smrtelně poranily celou řadu umělců. Dělat umění je kvůli tomu neudržitelné. Je to super, pokud jsi Drake. Pokud jsi ale Grizzly Bear, už to tak skvělé není. Jen se podívej okolo. Už jsme měli dost času na to, abychom vypozorovali, že argument 'všechny lodě stoupají s přílivem' neplatí. Tyhle lodě stoupají. Ale tamty lodě nestoupají. V žádném případě jim to nemůže vydělat peníze. A myslím, že tohle škodí umění," uvedl americký multiinstrumentalista.

Hořce dodal, že si je vědom toho, že nad morální stránkou věci převládá slovo labelů a politika v pozadí, kdy si chce každý hlavně ukrojit svůj kousek koláče.

"Uvědomuji si, že lidi prostě jen chtějí 'otočit kohoutkem' a nechat linout hudbu. Ve skutečnosti nikoho nezajímají všechny ty romantické s*ačky, o kterých jsem si myslel, že jsou důležité," řekl.

Kromě poskytování rozhovorů dvojice Reznor / Atticus Ross v poslední době nelení ani ve studiu a pracuje na nových skladbách."Jsem nadšený z počátečních prací na nové desce. Myslím, že právě teď o ní máme nějakou představu," navnadil posluchače Ross.

Hudebníci také spouštějí společnost With Teeth (podle názvu stejnojmenné desky z roku 2005), která má spojovat hned několik kreativních disciplín: filmovou produkci, hudební label, hudební festival, počítačové hry a módní kolekci. A co se týče toho posledního, fanoušci nemusejí mít strach - všechno oblečení bude výhradně v černé barvě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY