Billie Piper se už nikdy nevrátí k hudbě, musela by totiž splatit dluh devět milionů liber

11.04.2024 09:19 - Honza Balušek | foto: Virgin

V Česku je Billie Piper nejvíce známá jako Rose z několika sezon seriálu "Pán času" (nebo v originále "Doctor Who"), doma v Británii svou kariéru ale odstartovala už jako teenagerská popová hvězdička. Jenže i přes tři singlové jedničky a několik dalších hitů stále vydavatelství dluží nemalou částku.

"Pořád jsem dlužníkem (vydavatelství) Virgin. Pokud někdy vydám album, což neudělám, pravděpodobně budu muset tento dluh splatit," prohlásila bývalá zpěvačka v podcastu "Table Manners" kolegyně Jessie Ware. Navíc upřesnila, že dluh činí přibližně devět milionů liber, v přepočtu tedy těžko uvěřitelných 270 milionů korun.

Jak se mohlo stát, že i přes vydání několika opravdu úspěšných singlů a dvou alb skončila její hudební kariéra v takovém mínusu? Odpověď může spočívat v neobvyklém způsobu, jakým tato vydavatelství fungovala (a někdy stále fungují).

Když umělec podepsal smlouvu s nahrávací společností, obvykle dostal předplatné - tedy přijal počáteční dluh jako součást kontraktu. Tato částka se pak obvykle splácela výnosy z nahrávek, prodeje vstupenek na koncerty nebo merchandisingu. A Billie sice podepsala smlouvu na několik desek, nakonec ale realizovala pouze dvě: "Honey To The B" v roce 1998 a "Walk Of Life" o dva roky později.

Potenciální nutnost splatit závazek je ovšem jen jedním z důvodů, proč se úspěšná herečka na hudební dráhu vrátit nehodlá. Odstartovala ji totiž už jako patnáctiletá a nyní se svěřila, že ji popová kariéra vůbec neuspokojovala a nutné promoaktivity vyloženě nenáviděla.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY