Nejúspěšnějším songem všech dob je "Don't Stop Believin'" od Journey. Alespoň v USA

25.03.2024 17:32 - Honza Balušek | foto: Sony Music

Že píseň nemusí vždy dobýt vrchol žebříčků, aby byla opravdu slavná, hlavní je, aby měla výdrž, nyní ukázala kapela Journey. Ta dosáhla mimořádného úspěchu se svým hitem "Don’t Stop Believin’": časopis Forbes jej prohlásil za největší song všech dob. Podle Recording Industry Association of America (RIAA) získala tato skladba certifikaci 18krát platinový singl, což znamená, že se v samotných Spojených státech prodalo nebo streamovalo alespoň 18 milionů ekvivalentních jednotek.

Skupina tento song vydala v říjnu 1981 a rychle se ukázal jeho potenciál, když se vyšplhal na 9. místo žebříčku Hot 100 magazínu Billboard a stal se jedním z největších jejích hitů. I když to nebyl její nejúspěšnější singl v hitparádách, v následujících desetiletích se stal nejznámějším.

Tento sukces přišel jako překvapení, protože od května 2013, kdy skladba dosáhla čtyřnásobného platinového statusu, jí RIAA neudělila žádné další certifikace. Za scénou se však jasně hromadily miliony prodejů a ekvivalentních jednotek.

Kromě samotného originálu od Journey, kterému se dostalo prominentního prostoru například ve finále seriálu "The Sopranos" či v muzikálu "Rock of Ages", písničku nové generaci mladých fanoušků představil televizní muzikál "Glee". Nejenže verze zpívajících teenagerů obletěla svět hned díky pilotnímu dílu, ale během pěti řad seriálu v něm zazněla v různých podobách celkem sedmkrát a stala se jeho neoficiální znělkou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY