Frontman Insanie Poly se pouští do dark-country projektu Poly Noir

22.03.2024 17:51 - Jiří V. Matýsek | foto: Smile Music

Brněnská metal-crossoverová formace Insania se už dlouhé roky hřeje v přízni fanoušků i kritiky - za svou kariéru získala celkem čtyři sošky Andělů, naposledy vloni za album "GRRRotesky". Nyní se leader těchto mistrů pichlavé ironie a sarkastické grotesknosti Poly vydává do vod dosud neprobádaných a představuje projekt Poly Noir.

První skladby vznikly již v roce 2018 a Poly v nich přiznává vlivy temných mohykánů, jako jsou Ennio Morricone, Johnny Cash, Leonard Cohen, Nick Cave či básník zmaru Cormac McCarthy.

V posledních dvou letech začaly přibývat další písně a postupně se začal proměňovat zvuk směrem k tomu kytarovějšímu. Původní materiál Poly Noir totiž výrazněji stál na smyčcích a jejich temně smutných plochách. Písně zpěvák dokončil s producentskou pomocí Toma Šlápoty (Dark Gamballe, soundtracky např. ke hrám "Vietcong 1 a 2" a "Mafia 2") a do finální podoby je smíchal Roman Kašník ve studiu Reset.

Postupně tak vykrystalizovalo album "K mýmu ohni nesedej", jehož vydání je u labelu Smile Music naplánované na listopad tohoto roku. Desku Poly pokřtí na dvou exkluzivních koncertech - 28. listopadu v brněnském Kabinetu Múz a 4. prosince v Cross Clubu v Praze. Doprovodí ho formace The Holy Spirit Smugglers, v níž se kromě něj a Toma Šlápoty představí též Jan Fic, bluesový písničkář a výrobce kytar pod hlavičkou Red Bird Instruments, a také bubeník a houslista David Horák, který působí například v Deloraine.

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY